Една трета от ресторантите фалират заради затварянето

Има отлив от професията, жалват се в бранша
35
Една трета от ресторантите фалират заради затварянето
Снимка: БГНЕС

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто, заяви Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му те няма "да се върнат в играта", бизнесите се продават, това важи и за хотелите.

30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, в продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме и проблеми и преди пандемията, а сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес, попита Димитров.

Той коментира удължаването на мерките до 31 януари с думите, че загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи.

"Още един проблем стои, това е такса сгради и такса смет. Това е нерешен проблем - общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите - те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", посочи още Димитров.

От бранша чакат и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" - да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година.

След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", посочи зам.-председателят на БХРА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това по кръчметата не готвеха добре. Сега и гей-парада ли ще протестира, че няма да им разрешат да се рекламират заради пандемията?
8
6
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Манталитета, който кара хората да злорадстват и да се надсмиват над чуждото нещастие (което ще ги удари непряко и тях) е причината България да не се развива и да няма никакво бъдеще. Това е като вица, в който само Българите никой не ги пази да избягат, защото сами се дърпат едеин друг надолу.И да ви кажа само мутренските заведения няма да фалират, защото тях не ги интересува дали са на печалба, парите са им от другаде.
7
8
 
13
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Ресторантьорите като цяло са алчни хора, но знаят 101 начина да вземат парите на наивниците.Щом и всякакви проверки не ги плашат ... вече ...
6
5
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Голема работа!!
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехе..за по малко от месец,фалираха!
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не кара никого да ходи насила по ресторанти. Но ресторантьорите са много алчни хора. Няма насищане.
3
3
 
28
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 3 години
Много добре, тъкмо сега за всичките години, в които работехте със стотин процента надценка да видят хубаво ли е :) Шопска/Гръцка за 15/18лв и подобни измишльотини може да си ги ядат сами.
2
8
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами това е, хората могат и без ресторанти, като отмине пандемията пак ще почнат да никнат като гъби ... Пандемията, кризата и фигурантите пък дадоха работа на едни протестъри които заработват пари на площада пред МС и НС, лошото че не отчитат приходите си и не си плащат здравните осигуравки ... Крайно време е банкомата пред президентството да се върже към НАП, за да се осветли малко и сивата икономика ... !!!
1
5
 
19
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Е как тЪй бря?Нали оня ден една от пешките на Байчо каза, че са дали 1.3млрд за бизнеса.Нали оная видинската рептилка Сачева цяла година говори за 60/40. България цъфти бре, хората са доволни, във всяка кога има храна за пенсионерите, магазините са пълни, чакаме модерни самолети последна мода от 82ра.Стига с тия песимистични и неверни новини.