Пандемията заличава различията между регионите у нас

Най-силно са ударени местата с най-голям потенциал за растеж
27 яну 2021 12:21, Анисия Иванова
8
Пандемията заличава различията между регионите у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията сближава регионите у нас в рамките на самата криза. Тя много диспропорционално засегна водещите икономически центрове и в този смисъл ножицата се затвори. Разбира се, когато се върнем към момента на възстановяване, тя ще се отвори отново, защото най-силно са ударени местата с най-голям потенциал за растеж. Това заяви Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Николов голям регионален проблем представлява пазарът на труда в Благоевград, който пострада от закриването на няколко големи завода и удара върху туризма.

“Икономиката там е доста по-слаба, възстановяването ще е доста по-бавно”, смята Николов.

Той отбеляза, че Видин и Монтана са сред общините, които са понесли най-слаб удар от пандемията заради високото ниво на безработица преди това.

“Пловдив е пример за индустриален успех, но среща проблеми с намирането на квалифицирани кадри... Динамиката на придвижването е ограничена, има своите лимити”, каза още икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът изтъкна, че Габрово има надеждата да стане София на Северна България, но там има много тежки демографски проблеми. “Работната сила се свива доста бързо, всяка фирма ще трябва да си внесе работна ръка, заедно с капитал”, коментира Николов.

По отношение на Черноморието той заяви, че има градове, които имат и силни индустриални икономики, но разчитащите основно на туризма ще трябва да търсят инвестиции в нови сфери.

Гостът се спря и на ефекта от мерките у нас.

"Успехът на схемата 60 на 40 за запазване на заетостта е умерен, но имаше няколко много големи проблеми, включително забавянето, предизвикателствата при формулирането ѝ, при определянето на помощта", изтъкна той.

Според Николов, ако се беше задействал по-бързо този механизъм, може би щяха да бъдат спасени още 20-30 хиляди работни места.

Целият разговор - във видеото.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колелото се завърта.Бъдещето вече не е на туристическите,а на традиционните индустриални центрове като Русе,Пловдив,Плевен,Стара Загора,Перник и т.н.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габрово щяло да стане София на Северна България.По-голяма глупост не бях чел.Тотално запустял и обезлюден град.Отгоре на всичко е на туба бензин от АМ Хемус.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
80% от населението е градско. България е най бедната страна в ЕС защото е с най голям процент държавна- общинска собственост. С ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ обслужваща олигарси, партиици, охранители,администраторо, крадливи дружества , като всички са хранилка
3
7
 
7
 
! Отговори
истина е преди 1 месец
Пандемията герб уби всичко в държавата , а не ковида !
2
3
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Глупост. Ориенталки копторо-мезонет
с фалшива 1300 месечна история
Печатите пари и ги раздавайте!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието и съдържанието се разминават нещо ...