Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"

Напрежението около вируса можело да се развие непредсказуемо
Обновена: 27 яну 2021 18:11 | 27 яну 2021 18:11, Веселина Йорданова
168
Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че светът рискува да започне конфликт, в който "всички ще бъдат срещу всички" на фона на напрежението, причинено от пандемията от Covid-19 и нарастващото икономическо неравенство, предава Bloomberg.

Обръщайки се към Световния икономически форум в сряда за първи път от 12 години насам, Путин сравни сегашната ситуация с 30-те години на миналия век, изказвайки тезата, че неуспехът в разрешаването на международните проблеми е предизвикал избухването на Втората световна война.

"Днес подобен глобален горещ конфликт е, надявам се, невъзможен", посочи Путин в своята онлайн реч пред Давоския форум.

"Но, повтарям, ситуацията може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо".

Путин говори ден след размяната на дипломатически жестове между Русия и САЩ, като Москва и Вашингтон се съгласиха за петгодишно удължаване на Нов СТАРТ (Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) от 2010 г., ограничаващ стратегическите ядрени оръжия, който трябваше да изтече на 5 февруари. Руският парламент единодушно гласува в подкрепа на удължаването в сряда.

В реч, в която липсваха конкретни политически обещания, руският президент отправи критики срещу технологичните гиганти, за които заяви, че се конкурират отчасти с националните правителства по отношение на възгледите и вярванията на техните граждани.

Сътрудничество за ваксини

Руският президент призова за международно сътрудничество, което да има за цел да осигури по-голяма наличност на ваксини срещу Covid-19 в бедните страни, допълвайки, че правителствата трябва да се стремят да осигурят достойни стандарти на живот за всички граждани след десетилетия, фокусирани върху намаляването на данъците за богатите и корпорациите.

Путин определи удължаването на Нов СТАРТ като стъпка в правилната посока. Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Русия се опитва да прецени перспективите за подобряване на отношенията си със САЩ при администрацията на Байдън, който предупреди в първия си телефонен разговор с Путин днес, че неговият кабинет "ще действа с твърда ръка по защитата на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, оказващи вреда както на САЩ, така и на техните съюзници", посочиха от Белия дом.

"Без гаранция"

И все пак руските длъжностни лица предложиха предпазливо оптимистична оценка по отношение на перспективите за постигане на по-нататъшно споразумение.

Формиращият се екип на Байдън "по принцип е по-склонен да води сериозни и отговорни преговори" в сравнение със служителите на бившия президент Доналд Тръмп, коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков пред депутатите в сряда.

"Но няма гаранция", каза Рябков.

Завръщането на САЩ към Договора за открито небе с Русия, който бе изоставен от Тръмп, все още е възможно, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда. САЩ официално се отказаха от договора през ноември, след като обвиниха Русия в неспазване на задълженията си - твърдение, което Кремъл отрече.

За последно Путин се обърна към Световния икономически форум в Давос като министър-председател на страната си през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза, когато призова за международно сътрудничество, което да "замени остарялата еднополюсна световна концепция", водена от САЩ. Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана.

Още новини от Давос четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички" ''..................иска ти се ... всички срещу всички е в Русия, нормалните хора на запад имат ценности различни от замъци, милиарди и прости*тутки
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си беше кога бай Дончо му седеше наведен.Сега с Байдън - лошо им се пише на всички фашистки режими.Фанаха го за гушата и с двореца - и сега всичко вижда в черни краски.Никой не може никого да провокира с лъжи - ако знае че не е крал,ама ако е крал - жълти ***.
30
4
 
7
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Путин иска да каже дипломатично че 1 бира в сащ ще струва 5 рубли
29
5
 
7
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Тези които са сложили дъртаци на чело на америка си живеят в бункери а дъртите са се съгласили защото и без това не им остава много Четете между редовете какво ви казва Путин Той казва че нещата са пред война Освен това него в момента го провокират с навални искат да разбъркат л..ната там
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкати наистина си болен мозък,колко пъти пишеш в защита на тиквата и със споменаването на президента доказваш че си неграмотен ***!
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас европейците какво ни интерва какво е казал този лилипут на снимката! Той си е избрал да е евроазиятец и е сьюзник с тарамбуките.
26
8
 
10
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Умен и прагматичен държавник е Владимир!!! Затова както винаги Русия отново ще спаси света .....
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкати нали си патриот,защо защитаваш премиер комунист?
24
5
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Не бе ли обратното ,американците даваха...и всякой свален хеликоптер и те снабдиха талибите със Стингер.Нещо се бръкате или дезинформирате!? Кое ли е ?
23
15
 
10
 
! Отговори
Боец преди 3 години
Путин е най-демократичния лидер на Световна сила..Той пази мира и справедливостта в Света!
22
15
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Най -великия световен лидер с теб сме Путин!
21
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джуджето вместо да ръси глупости да каже как от заплатата спести над 1 милярд долара за да си построи двореца.
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътя на Русия е да смачка Вавилон-ЕС. Естествено е да се готвят за война.
19
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия която даваше по 20 000 долара за убит Американски войник в Афганистан, и по 50 000 долара за главата на Американец в Сирия и Ирак..Доста глави паднаха, а хората в близкия изток още си чакат парите.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или всички срещу САЩ.
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкахахахаххааххахааа,болен мозъко закъсняваш
16
18
 
14
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
Никой не вярва и иска да чува за руснаците. Вижте руският империализъм ишовинизъм, винаги е бил в основата на тероризма по света. Просто рушенето, хаосът и терора, са им първично заложени в основата на държавността. Те дори Не са Хритияни........ Имат Идоли....(2-ра Божия заповед)....
15
11
 
7
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Поредната фалшива новина. Изфабрикувана от Запания империализъм, за да прикият слабостта и безпомощността на загниващия си строй!!
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За руснаците това е като мокър сън. Като чуят война и почват да се вълнуват.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакаме чубурашку болното мозъче да почне да *** и тука