Какви тайни крият правителствата и договорите им за ваксините?

Повечето клаузи се пазят в тайна
29 яну 2021 19:00, Нели Христова
53
Какви тайни крият правителствата и договорите им за ваксините?
Снимка: БГНЕС

Когато членовете на Европейския парламент седнаха този месец, за да прочетат първия публично достъпен договор за закупуване на коронавирусни ваксини, те забелязаха, че нещо липсва. Всъщност много неща липсват. Цената на доза? Преработен. Графикът за разпространение? Сумата пари, която се плаща предварително?

И този договор между германската фармацевтична компания CureVac и Европейския съюз се счита за един от най-прозрачните в света.

Правителствата са вложили милиарди долари в помощ на фармацевтичните компании да разработят ваксини и харчат милиарди повече за закупуване на дози. Но подробностите по тези сделки до голяма степен остават в тайна, като правителствата и организациите за обществено здравеопазване се съгласяват с изискванията за секретност на фармацевтичните компании.

Само седмици след началото на кампанията за ваксинация тази тайна вече затруднява отчетността. Наскоро фармацевтичните компании Pfizer и AstraZeneca обявиха, че ще пропуснат европейските си цели за доставка, причинявайки широко безпокойство, тъй като опасните вирусни варианти се разпространяват. Но условията на техните договори остават строго пазена тайна, което затруднява разпитите на фирмени или държавни служители нито за вина, нито за оспорване.

Наличните документи обаче предполагат, че фармацевтичните компании изискват и получават гъвкави графици за доставка, патентна защита и имунитет от отговорност, ако нещо се обърка. В някои случаи на страните е забранено да даряват или препродават дози, забрана, която може да попречи на усилията за получаване на ваксини в бедните страни.

Правителствата сключват поне три вида сделки за ваксини: Някои купуват директно от фармацевтични компании. Други купуват чрез регионални органи като Европейския съюз или Африканския съюз. Мнозина ще се обърнат към програмата Covax, алианс от повече от 190 страни, който купува от производителите на лекарства с цел да направи ваксините достъпни по целия свят, особено за бедните страни. Някои правителства са подписали сделки както с производители, така и с Covax.

Съединените щати са осигурили 400 милиона дози от ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, достатъчни за 200 милиона души, и са близо до получаването на 200 милиона допълнителни дози до лятото, с възможности за закупуване на до 500 милиона повече. САЩ също така има предварителни споразумения за покупка на повече от 1 милиард дози от четири други компании, чиито инокулации все още нямат одобрение от регулаторните органи на САЩ, пишат от NY Times.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, който преговаря от името на своите 27 държави-членки, има близо 2,3 милиарда дози по договор и преговаря за още около 300 милиона, според данни, събрани от УНИЦЕФ и Airfinity, компания за научен анализ.

Covax казва, че има споразумения за малко над 2 милиарда дози ваксини, въпреки че и той пази договорите си в тайна. Само около дузина от 92-те държави, които отговарят на условията за субсидии за ваксини в рамките на алианса, са успели да осигурят отделни сделки с отделни компании за общо 500 милиона дози.

Въпреки тайната, правителствените и регулаторните документи, публични изявления, интервюта и случайни пропуски разкриха някои ключови подробности относно сделките с ваксини. Ето какво научихме:

Правителствата помогнаха за създаването на ваксини

Разработването на ваксини е рисковано начинание. Компаниите рядко инвестират в производство, докато не са сигурни, че ваксините им са ефективни и могат да спечелят одобрение от правителството. Това е част от причината, поради която обикновено отнема толкова много време, за да се развият и пуснат.

За да ускорят този процес, правителствата - предимно Съединените щати и Европа - и групи с нестопанска цел като Коалиция за иновации за готовност за епидемия или CEPI, поеха част или целия този риск.

Съединените щати например се ангажираха с до 1,6 милиарда долара, за да помогнат на базираната в Мериленд компания Novavax да разработи своята ваксина срещу коронавирус, според регулаторните документи. CEPI даде около 400 милиона долара безвъзмездни средства и безлихвени заеми.

Други компании са получили още повече помощ. Масачузетската биотехнологична компания Moderna не само използва разработената от правителството технология като основа на своята ваксина, но също така получи около 1 милиард долара държавни субсидии за разработване на лекарството. След това през август правителството направи първоначална поръчка за ваксината за 1,5 милиарда долара. Компанията заяви, че проектът е платен изцяло от федералното правителство.

Този тип договорености са предназначени да помогнат на компаниите да започнат производството и да покрият разходи като клинични тестове.

Компаниите запазват патентите

Въпреки огромните инвестиции на данъкоплатците, обикновено фармацевтичните компании напълно притежават патентите. Това означава, че компаниите могат да решат как и къде се произвеждат ваксините и колко струват. Както обяснява договорът на CureVac, компанията "има право да експлоатира изключително такива права на собственост".

Това е въпрос на спор от месеци. Коалиция от държави, водена от Индия и Южна Африка, подаде петиция до Световната търговска организация да отмени правата върху интелектуалната собственост, така че производителите на генерични лекарства да започнат да произвеждат ваксините. Световната здравна организация подкрепи идеята, но тя е почти обречена на опозиция от Съединените щати и Европа, чиито производители на лекарства твърдят, че патентите и печалбите, произтичащи от тях, са жизнената сила на иновациите.

"Правителствата създават изкуствен недостиг“, казва Зейн Ризви от наблюдателната група Public Citizen. "Когато публичните средства финансират знания, необходими за прекратяване на пандемия, те не трябва да се пазят в тайна."

Цените ще варират

Едно от ключовите условия на договорите за ваксини - цената на доза - често се редактира в публичните версии на държавните договори. Компаниите смятат това за търговска тайна. Някои фармацевтични компании са включили клаузи в договорите си за доставка, които им позволяват да преустановят доставките, ако държавите разкрият цената.

Като настояват цените им да останат поверителни, производителите на лекарства имат надмощие над правителствените преговарящи, които не знаят какво плащат другите страни. Докато правителствата приеха тази разпоредба, течовете и някои официални доклади показват някои от различията. Европейската комисия плаща 2,19 долара за всяка доза от ваксината, разработена от университета в Оксфорд и AstraZeneca, докато Южна Африка плаща повече от два пъти повече, 5,25 долара, според съобщения в медиите.

Лекарствените компании не отговориха на искания за разглеждане на нередактираните им договори или обясниха защо е необходима тайна. Говорителка на Moderna посочи само регулаторен документ, според който договорът "съдържа условия, които са обичайни".

Ето защо това предизвика такова раздвижване миналия месец, когато белгийски служител по погрешка разкри ценоразпис, който показа, че данъкоплатците в САЩ плащат $19,50 за доза за ваксината Pfizer, докато европейците плащат $14,70.

Даг Инге Улщайн, министър на международното развитие на Норвегия, заяви, че държавите и международните организации трябва да направят повече, за да бъдат договорите публични. Той също така призова държавите да споделят ваксинални технологии и каза, че богатите правителства трябва да дарят ваксини на бедните страни рано - дори докато все още ваксинират собствените си граждани, както планира да направи Норвегия.

"Трябва да има прозрачност, свързана със споразуменията за обществени поръчки", каза той в интервю. За тази цел той сподели с The New York Times договора за покупка на страната си с Covax. Тази организация отказа да публикува своите сделки - или с производителите на лекарства, или със страните, на които продава.

Договорите на Covax с други страни предполагат разходи от $10,55 на доза, но предупреждават, че крайните разходи могат да бъдат по-високи след включване на "премия за достъп / скорост", която според Covax се използва, за да помогне на компаниите да изнесат ваксините си на пазара.

Даренията и препродажбите са ограничени

Защитниците на общественото здраве призовават богатите страни - които почти не са принудили пазара с ранните дози - да дарят или продават ваксини на бедните страни. Но договорите могат да ограничат възможността на купувачите да изнасят дози, което може да потисне продажбите на фармацевтични компании.

Договорът CureVac, например, забранява на европейските държави да препродават, изнасят или даряват дози - включително на Covax - без разрешение от компанията. Някои договори в САЩ имат подобни ограничения.

Говорител на Европейската комисия заяви, че компаниите са включили тази разпоредба, за да гарантират, че навсякъде, където са били използвани техните лекарства, те са били обхванати от същата правна защита.

А правителствата се опитват да намерят други начини да ограничат износа.

Във вторник Германия лобира пред Европейската комисия да позволи на страните членки да блокират износа на ваксини в страни извън блока след заекването на началото на разпространението на ваксини в Европа.

Ваксините пристигат, когато пристигнат

Сроковете за доставка се считат за тайна информация, така че няма публични критерии за измерване.

Това стана ясно в битката на Европейския съюз с AstraZeneca за съобщението на компанията, че няма да достави очаквания брой дози през първото тримесечие на тази година. Европейските служители казват, че са получили конкретни договорни гаранции за такива доставки. Компанията казва, че е обещала само да положи всички усилия да постигне тези цели.

Европейски служители, които първоначално се съгласиха да запазят договора в тайна, сега поискаха компанията да го направи публично достояние. Освен ако това не се случи, няма начин да се прецени кой е отговорен.

Но няма съмнение, че производителите на лекарства са си създали достатъчно място за раздвижване за такова амбициозно и сложно въвеждане. В договора за CureVac се казва, че датите на доставка трябва да се считат за приблизителни. "Никой продукт или само намалени обеми от продукта не могат да бъдат на разположение към очакваните дати на доставка“, пише в договора. Подобни разпоредби съществуват и в други договори.

Почти всеки производител на ваксини е казал по подобен начин на инвеститорите, че може да не постигнат целите си. "Възможно е да не успеем да създадем или разширим производствения капацитет", предупреди Pfizer в корпоративна декларация миналия август.

Тази несигурност разочарова здравните служители. Когато Pfizer наскоро каза на Италия, че временно намалява доставките с 29 процента, правителството заяви, че обмисля да заведе компанията пред съд. Това дело, ако се осъществи, би могло да оповести публично някои подробности за договора на Европейския съюз с Pfizer, който остава изцяло таен.

"В един момент те обещаха повече ваксини или по-бързи ваксини", каза Стивън Ван Гухт, най-добрият вирусолог на белгийското правителство. "И в крайна сметка не можаха да доставят."

Някои правителства печелят

В началото на пандемията Европейската инвестиционна банка, кредитиращото звено на Европейския съюз, предостави заем от 100 милиона долара на германската компания BioNTech, която си партнира с Pfizer при производството на ваксина.

В допълнение към лихвите по заема, европейската банка ще получи до 25 милиона долара печалба от ваксини, според редактирана версия на договора, който BioNTech е подал до регулаторите на ценни книжа.

Банката заяви, че споразуменията за споделяне на печалба отразяват риска, свързан с ранното финансиране. Г-н Ризви, от Public Citizen, твърди, че поставя правителствата на същата страна като производителите на наркотици и намалява стимулите да правят наркотиците евтини и широко достъпни.

В САЩ фармацевтичните компании са защитени от почти всякаква отговорност, ако ваксините им не работят или причиняват сериозни странични ефекти. Правителството обхваща производителите на лекарства COVID-19 съгласно закона PREP, закон от 2005 г., който има за цел да ускори достъпа до лекарства по време на спешни здравни ситуации.

Това означава, че хората не могат да съдят компаниите, дори в случаи на небрежност или безразсъдство. Единствените изключения са случаите на доказано "умишлено нарушение".

Лекарствените компании търсят подобни освобождавания от отговорност при преговори с други държави. Европейските преговарящи се съгласяват с подобни искания. Covax също настоява страните да поемат цялата отговорност като част от договорите си.

Договорът CureVac-E.U наистина предпазва компанията от значителна отговорност, но с изключения. Тези изключения са редактирани.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
20
 
! Отговори
! преди 3 години
Ваксините не могат да носят никаква полза, защото нямат за цел, да помагат за справяне с болестите. Целта е съвсем различна: ваксината действа като лъжлива цел за имунитета.
18
1
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
В първият момент, се включва защитния механизъм на организма, имунната система създава максимален по мощност защитен изблик. Но тя не може да функционира продължително, в режим на максимална мощност. Затова, след известно време, изтощената имунна система се изключва за почивка и презареждане. През това време, организмът не се бори с инфекцията, която продължава активно да се развива. А ударната доза антитела е пропиляна, да се справя с ваксината, а не с развитието на болестта.
17
0
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
След това, когато отделяните от инфекцията токсини, превишат допустимото количество, мозъкът включва отново имунната система. И, ако имунната система не е успяла, да се презареди, новият защитен изблик, ще е по-малък от предишния и така продължава до тогава, докато имунната система не се изтощи съвсем, а заболяването не премине в хронична фаза!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно по тайна бря ,всички са ментета ,Танзания няма тестове ,мама ваксини няма вирус ,Ко става бря евроатлатици )
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истина ви казвамВъв, не между.
14
1
 
10
 
! Отговори
Истина ви казвам преди 3 години
извън земните са тук между нас човеците,паднали Ангели,демони,нечисти духове,бесове с човешки лица НО По делата им ще ги познаете. ПО ДЕЛАТА
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Защото медиите са най-лесния начин за манупулация и въздействие на мислите на невежите.И тези, които искат да ви накарат да повярвате в нещо,което не е такова за каквото ви го представят."Ваксината е "чипирането" подтиска генетичен код и може да променя" ..
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо адекватните хора не се интересуват от тези сделки подписвани от хора,които не сме опълномощавали,и на тъмно. Нашият живот и здраве не са за продан,и не са работа на нечистоплътни и съмнителни типове.
11
1
 
17
 
! Отговори
---- преди 3 години
Човешкия живот не струва нищо. Играят си с нас.
10
1
 
13
 
! Отговори
. преди 3 години
Всичко се прави за пари.Играят си с човешки съдби.
9
0
 
16
 
! Отговори
взимат ни мерките преди 3 години
щом е тайна,значи се вземат нечисти мерки и теглилки срещу човечеството
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който или които ни заразиха, те ще ни спасят.Разбира се срещу определена сума пари-ваксини.Светът е станал комерсиален и освен финикийски знаци друго няма.Самоунищожаваме се!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Може да убият 100 милиона човека и нищо. Ромчето от съседната махала за убийство лежи доживот.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робърт Ф. Кенеди племенник на президента Кенеди, каза че ваксината трябва да се избягва на всяка цена.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек човека взе парите и каза ще видим. Егати съюза иначе се правят на голямата работа и санкции налагат, а едни ваксини не могат да доставят навреме и то предплатени.
4
2
 
21
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Додрайфа ми се... фармацефтичните гиганти си създадоха вируса, нито е САЩ, нито Китай и прилепите му, нито е Русия... шепа старци държащи златните акции на тези фармацефтичните мастодонти.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата е сигурна! Човекът взе парите и каза "Ще видим".....
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клаузите по договорите се пазят в тайна, но следите винаги остават в чекмеджето
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що крият нали е демокрация а не конспирация?