СЗО: Бременните също могат да се ваксинират срещу COVID-19

Те по принцип са изключвани от всякакви клинични изпитвания
30 яну 2021 09:56, Елка Василева
34
СЗО: Бременните също могат да се ваксинират срещу COVID-19

Световната здравна организация /СЗО/ промени препоръките си за ваксинация срещу COVID-19. В новите правила експертите казват, че бременните жени също могат да се имунизират, стига да не са от високорискови групи.

Промяната идва малко след негативните коментари по адрес на СЗО, които по-рано заявиха, че „не препоръчват ваксинацията на бременни жени“ с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, предаде bTV. Експерти масово изразиха недоволството си срещу първоначалната позиция на организацията.

И двата препарата не са тествани върху бременни жени, но не показват никакви негативни ефекти при тестовете с животни. Технологията, която се използва за производството на РНК ваксини, също се смята за безопасна, твърдят експертите.

Още по темата

Новите препоръки на СЗО отразяват именно това. „Базирано на знанията ни за този тип ваксини, смятаме, че няма конкретна причина и рискове, които да са противопоказни за бременните жени“, пише в правилата.

Бременните жени традиционно са изключвани от всякакви клинични изпитвания – както за ваксини, така и за лекарства. Въпреки това те се ваксинират свободно от 60-те години на миналия век. За тях данни от нови лекарства и ваксини се събират след пускането им в масова употреба.

От „Пфайзер“ заявиха, че ще направят допълнително клинично изпитване на ваксината си върху бременни жени. „Модерна“ възнамерява да направи регистър на имунизираните бъдещи майки, в който да се следи за странични ефекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
31
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** продължава да се съмнява в учените. Той знае по-добре! Всички искат да избият милиарди и да разболеят бременни. Никой не иска да ви убие. Просто на никой не му пука за вас/нас .....
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не се връзва по принцип са изключвани от клинични изпитания, а пък можело вече да се ваксинират. От къде да са сигурни, че е безопасно или това за високорисковите групи да се счита за достатъчно.
4
25
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
добра новина. Браво.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая здравна организация тотално се компрометира с противоречащите си и често сменящи се указания. За маските, за ваксините, за естествения имунитет... За толкова много неща. Очевидно целта в последно време е зомбиране с цел масова задължителна ваксинация, но така няма да стане
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама разбира се, така ще е по-сигурно, че ще пометнат. Това се вписва в политиката на СЗО за намаляване на човешкото население на земята.
1
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БРАВО ТОЧНО ТАКА!!!ПЪРВО ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ БРЕМЕННИТЕ С ВАКСИНАТА НА БИОНГЕЙТСХ И ПФРИЗЕР!