Ангелов: През февруари хората у нас ще могат да избират ваксината

33 са доказаните случаи в България с британския вирус
29 яну 2021 22:10, Петя Славова
92
Ангелов: През февруари хората у нас ще могат да избират ваксината
Снимка: БГНЕС

Вече 33 са доказаните случаи на британският вирус у нас, като предната седмица случаите са били едва 8. Южноафриканският щам все още не е докладван в страната, заяви в "Панарома" по БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Затова сме много внимателни в преценката кои мерки да отпуснем, правим преценка на реалната ситуация", уточни той.

Още по темата

Министърът изтъкна, че е провел няколко срещи и отварянето на заведенията не може да бъде съвкупно с всички останали браншове, тъй като може да изтървем "каишката".

Считаме, че постепенното разхлабване на мерките е правилния път. Не мисля, че част от пандемията ни убягва. Постижението се дължи на усилията на изключително много сестри и лекари в България, допълни още здравният министър.

По думите му, още през февруари българите ще могат да направят своето информирано решение с коя ваксина да се ваксинират и уточни, че това ще е след 6 февруари.

"Когато говорим за вид ваксина, сме стъпили на числа и изследвания, които са направили експертите ни". Проф. Ангелов уточни и, че са поръчани ваксини след направено изследване какво е общественото мнение относно ваксините. Оказало се, че  37% от българските граждани са казали, че ще се ваксинират. Затова решението било да има по 3 милиона от всеки вид ваксина. За да може този, който иска да се ваксинира да си избере с коя да се имунизира.

"Нямаме повод за притеснения по отношение на ваксинацията на територията на България. Заложили сме пристигането на ваксините да стане синхронно след като бъдат регистрирани", отбеляза здравният министър.

Той посочи Израел, където са били за пример като брой ваксинирани, брой на заболелите като отбеляза, че последната седмица имат по 8000 на ден, а 1000 души са в интензивни отделения. По думите му вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци.

"Ние спасихме животи с мерките. Това са неуспорими резултати. Много е важно ваксините да дойдат във времето, когато българите са преведени през тази криза и са стигнали здрави до ваксината.", заяви той.

"Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото", каза Ангелов.

Министър Ангелов коментира и ваксинацията при хората, участващи в изборите. Той уточни, че ще се внесе предложение в МС да бъдат включени в имунизацията всички представители на избирателни комисии, които желаят да бъдат ваксинирани. По думите му, става въпрос за около 80 хиляди души.

Костадин Ангелов не коментира въпроса дали би станал депутат от ГЕРБ в следващо правителство като обясни, че до този момент не е водил подобни разговори.

Не играя роли, моето решение е като лекар, в резултат от клетвите, които съм полагал - Хипократовата и тази в парламента, отбеляза той.

По отношение на Ицо Хазарта, Костадин Ангелов отбеляза, че е водил кореспонденция с музиканта и са уточнили позициите си.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Задължителна ли ваксинацията? Може ли да не изберем никаква ваксина?
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ избирам да НЕ се бацам !
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ботокс, що не вземеш ваксините и не си ги набиеш на едно специално
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига да има кандидати ...хората не искат да си бият живи ваксини ,доктор ветиринар писа тук че тия ваксини се бият на птици )
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е каъо във вица с ракията - имаш право само на една за ден. - Добре, значи днес си пия тази за 12 януари 2050та. Ние ще се записваме февруари, пък я стане в близките 10г, я не.
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз избирам да не си сложа ваксината
63
9
 
1
 
! Отговори
нормален преди 3 години
Браво! Не им играеш по свирката!Дръж се Ангелов! Вълкът не се влияе от мнението на овцете!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ваксини те са на хъртия къде са те после от април ще казвате че ще избираме.
61
11
 
0
 
! Отговори
Asd преди 3 години
Андрешковци, какви схеми с доставките бълнувате като това е една евтина стока 5-20 лв струва. Смешна работа.
60
3
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Дали ще има много желаещи да избират?Иначе се чудя не за първи път, как може да си на 43 г., а да изглеждаш като 63-годишен?!
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да има по 3 милиона от всеки вид ваксина, за да може този, който иска да се ваксинира да си избере с коя да се имунизира."===========Предлаганият избор е фиктивен. Ще можем да избираме, но само измежду западните "изключителни" ваксини. Западът не ни дава да се ваксинираме с руските ваксини, за да изключи възможността българите да харесат руските ваксини и руските ваксини да засенчат "изключителността" на западните ваксини.Напразно.Ние вече разбрахме, че царят е Гол.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78Много точно казано!
57
6
 
11
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
Виж какво, стой си в Лондон без температура и спрете да се разхождате нагоре надолу, че от такива като тебе си изпатихме преди няколко месеца. Плащайте си осигуровките там където живеете и няма да има нужда да се прибирате с подвити опашки тук, където не сте оставили един лев ама претенции имате да ви лекуват без пари, да ви дават помощи и да ви прибират с правителствени самолети.
56
5
 
19
 
! Отговори
56 годишен преди 3 години
Изкарах го вируса само с лека мускулна треска.Маската я нося но в джоба си.Не съм ваксиниран, няма и да се ваксинирам.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са страничните ефекти?
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избирането на ваксина е като да избираш партии. Изборът е между ***, Пульо, Атанас и аз, както казваше навремето един наш шоумен-политик.
53
4
 
18
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Ало , герберастите , къде са ваксините ? Май още не сте измислили схемата да крадете и от доставката им ?! Този министър е поредният позор в здравеопазването ... Говори само лъжи и долни демагогии , които Тиквата му е наредил ! Предизборно си играят с живота на хората...
52
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е тоя британски вирус, аз живея в Лондон и не съм вдигнал температура веднъж в последние две години, всичко е измама.
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Итересен избор ще да е измежду нищото.
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ваксини да избираме като няма никакви бе г-н министър?!Февруари е след два дни а масовата ваксинация още не е започнала.Издишате Ангелов,издишате!Подигравате се с хората.ОСТАВКА!ГЕРБ никога няма да види власт вече!Некадърници!