Продължават да се появяват нови щамове на COVID, но кои тревожат учените?

Все още нито един от тях не е по-силен от ваксината
1 фев 2021 16:29, Нели Христова
49
Продължават да се появяват нови щамове на COVID, но кои тревожат учените?
Снимка: БГНЕС

Вариант, за който се подозира, че увеличава броя на заразените с коронавирус в бразилския регион Амазонка, се появява в Минесота. Друга мутация, която тревожи длъжностни лица в Южна Африка, се появява на две места в Южна Каролина и само дни по-късно в Мериленд.

Учените не са изненадани от факта,  че коронавирусът се променя и развива - в крайна сметка това правят вирусите. И с толкова неконтролируемо разпространение из целия свят, COVID-19 получава много възможности да направи точно това - да се промени.

Но четири от новите варианти са особено тревожни.

"Вариантите, които бяха идентифицирани наскоро, изглежда се разпространяват по-лесно. Те са по-трансмисивни, което може да доведе до увеличен брой случаи и повишен стрес върху нашата и без това претоварена здравна система", казва д-р Рошел Валенски, новоназначеният директор на Центрове за контрол и превенция на заболяванията, на брифинг в сряда, цитиран от CNN.

Това, от което учените най-много се страхуват, е, че вирусът ще мутира до степен, в която ще причинява по-тежко заболяване, ще заобикаля способността на тестовете да го открият или ще избегне защитата, осигурена от ваксините. Макар че някои от новите варианти изглежда имат промени, които изглеждат като че биха могли да повлияят на имунния отговор, това е само въпрос на степен.

Правителствата вече реагират. Колумбия забрани полетите от Бразилия, а Бразилия забрани полетите от Южна Африка.

Вероятно е твърде късно да се спре разпространението на новите варианти. Има и някои признаци, че мутациите в тези варианти възникват независимо и на много различни места.

Ето какво се знае за първите четири, най-притеснителни варианта:

B.1.1.7

На първо място в списъка е вариантът B.1.1.7, който за пръв път бе засечен във Великобритания. Експертите предупредиха, че този вариант може да влоши разпространението на пандемията. Съобщава се за повече от 300 случая в 28 държави, но вероятно броят им е много по-голям.

Въпреки че информацията за нови мутации във вируса може да изплаши хората, учените казват, че са спокойни от това, което са открили: Човешката имунна система може да се справи с възникналите досега варианти, особено B.1.1.7.

"Доколкото знаем, той се предава по абсолютно същия начин", каза Грегъри Армстронг, който ръководи Службата за модерно молекулярно откриване в CDC, пред CNN.

Това означава, че същите мерки, които вече са известни за намаляване на разпространението,  ще спрат и новите варианти: използване на маски, социално дистанциране, избягване на големи групи или тълпи и често миене на ръцете.

Въпреки това, мутациите във варианта му помагат да влезе по-лесно в клетките - което означава, че ако някой вдиша въздух с частици от вируса, тези частици ще имат по-голяма вероятност да заразят някои клетки в синусите или белите дробове, вместо да отскочат от тях. Притеснителните промени засилват протеина, който вирусът използва, за да се прикрепи към клетките, което означава, че хората са по-склонни да се заразят, след като са изложени на вируса. Така че те трябва да се стараят повече, за да предотвратят разпространението, докато ваксинацията не се ускори.

"За да прекъснем предаването, ще ни трябват по-високи нива на това, което правим, за да забавим предаването", казва Армстронг. "Ще трябва да обърнем повече внимание на носенето на маски. И ще трябва да увеличим обхвата на ваксините."

Има някои объркващи съобщения за това дали B.1.1.7 е причинил по-тежко заболяване във Великобритания.
"Най-новите данни от Обединеното кралство сочат, че изглежда малко по-вирулентно в смисъла на потенциално причиняване на по-сериозно заболяване", заяви директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести д-р Антъни Фоучи в уебкаст, спонсориран от Националното образование Асоциация.

B.1.351

Вариантът, видян за първи път в Южна Африка, наречен B.1.351 или 501Y.V2, е докладван за първи път в САЩ в четвъртък, в Южна Каролина. В събота губернаторът на Мериленд съобщи, че проба от човек в ​​района на Балтимор също е показала характерния модел на мутация от B.1.351. Никой от тримата души не е имал контакт помежду си и никой не е пътувал наскоро. Това предполага, че вариантът се разпространява неоткрит в общностите.

Според Световната здравна организация мутацията е наблюдавана в повече от 30 други страни.

"Вариантът, който беше открит за първи път в Южна Африка, бързо се разпространи извън Африка, а това, което ме държи буден през нощта в момента, е, че е много вероятно да циркулира в редица африкански страни", каза д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Този вирус има различен модел на мутации, които причиняват повече физически промени в структурата на протеиновия скок, отколкото B.1.1.7. Изглежда, че една важна мутация, наречена E484K, засяга рецептор-свързващия домейн - частта от протеиновия шип, която е най-важна за прикрепването към клетките. Това може да помогне на вируса частично да избегне ефектите от ваксините.

"Има повече загриженост за имунното бягство", казва Армстронг. Производителите на ваксини и академични изследователи тестват проби от този вариант, заедно с други, за да проверят дали той може да избегне имунния отговор, подтикнат от ваксината.

Фаучи казва, че дори и така, има допълнителен имунитет, причинена от ваксинацията. "Добрата новина е, че ваксините, каквито съществуват сега, все още са ефективни срещу мутациите. Отрезвяващите новини... тъй като получавате все повече и повече репликации, можете да получите все повече и повече еволюция на мутациите, което означава, че винаги трябва да бъдем крачка напред", каза Фауци пред CNN в понеделник.

Екипи от Колумбийския университет, Центъра за изследване на СПИН на Аарон Даймънд към Колумбийския университет и на други места също тестват лабораторни версии на вирусните мутации заедно с кръвта на ваксинираните хора и казват, че макар ефектът от ваксинацията да има донякъде  да е намален, това не е достатъчно, за да отслаби защитата - все още.

Но базираният в Мериленд производител на ваксини Novavax публикува предварителни резултати за своята ваксина срещу COVID-19 в четвъртък, които показват, че ваксината е била повече от 89% ефективна при изпитване във фаза 3 във Великобритания, но проведено по-рано проучване от фаза 2 в Южна Африка, докато новият вариант циркулира, показал ефикасност на ваксината от едва 60%.

За всеки случай Pfizer и Moderna казват, че работят по създаването на бустер ваксини, които да помагат срещу мутациите.

Има също доказателства, че промените могат да помогнат за бягство от лечението с моноклонални антитела, направено от Eli Lilly and Co. и Regeneron.

P.1

Вариант, за който се подозира, че подхранва разпространението на вируса в Бразилия, се появи в Минесота за първи път през януари. Той бе открит у пътник, идващ от Бразилия, така че все още няма индикации за разпространение сред общността.

Този вариант, наречен P.1, е открит при 42% от екземплярите в едно проучване, направено в бразилския град Манаус, а японските служители са намерили варианта при четирима пътници от Бразилия.

"Появата на този вариант поражда опасения относно потенциалното увеличаване на предаваемостта или склонността към реинфекция на SARS-CoV-2 на индивиди", каза CDC. P.1 също носи мутация E484K.

L452R

На последно място е вариант, наблюдаван в Калифорния, както и десетина други щати в Америка. "Все още не знаем какво е значението на този щам", казма Армстронг. Той също така има мутация в рецепторния свързващ домен на протеиновия шип. Нарича се L452R и макар да се среща често, все още не е ясно дали е по-трансмисивен.

Всеки вирусен щам може да стане по-често срещан поради това, което е известно като основополагащ ефект. "Ефектът на основателя е въпрос на това, че вирусът е на правилното място в точното време", обяснява Армстронг. Ако даден щам циркулира, когато предаването се увеличава поради човешкото поведение, този щам ще стане по-често срещан, не защото се разпространява по-лесно, а просто защото е бил на правилното място.

Ще са необходими повече проучвания, за да се покаже дали тези варианти могат да увеличат и без това астрономическото разпространение на вируса.

"Появата на варианти подчертава необходимостта от действия в областта на общественото здраве", съветва Валенски.

"Първо, ваксинирайте се, когато дойде вашият ред. Също така, някои хора може да се нуждаят от помощ за ваксиниране - моля, помислете за това да помогнете на съседите и близките си. Второ, носете маска. Практикувайте социално дистанциране и мийте ръцете си. И накрая - сега не е моментът за пътуване".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Леле като гледам коментарите .... Горко и на тази държава , горкия заблуден злобен народ , кога опростяхте Толкова че учените и медицината не значат нищо за вас ?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става оттук... Става навън!Нямаме много време на Земята! Човек идва за определено време и е гост тук. Колко ще остане .. ,зависи от живота ,който си е избрала душата и работата й на Земята. Докато слезе пак да се учи. Някой да казва дай сега напред, дай назад .. спри .. , я дай сега пак малко напред, дай назад..
34
4
 
3
 
! Отговори
вирусите преди 3 години
НЕ МОГАТ ДА МУТИРАТ !!!на тази земя само и единствено гъбичките имат механизъм за мутиране и могат да причиняват мутацийвероятноста вирус да мутира случайно и мутацията да е стабилна е като на автомобилно гробище случайно да се самозглоби автомобилчетете овце неуки з да не ви лъжат като малки деца юдо-масоните !!!
33
2
 
1
 
! Отговори
Идва преди 3 години
щампа герб дупе да ви е яко ще плащате и ще ви рекетираме без да мъркате.Парите отиват у фараона.
32
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
До 4 април ще се появяват,после ще изчезнат...
31
1
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Стига бря ! Стига с теа щамове ! Видело са е жа са мре ! Ко шашардисвате ората повече ? Радвайте са на дживота дорде още можете.Ич да не ви пука.
30
0
 
2
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Ковид Шаманите получават доста повече от Троловете тук!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я...щамове до трети петли )аза щама в Танзания нищо не говорят !
28
0
 
3
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
12 000 са засечените до сега мутацииразтягат един локум....
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вече идва вирусът който ще умори питеците окончателно.
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме типично български щам в лицето на Радев и подобни на него от бивше и настоящо БКП от всички времена и поколения!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някои го местят наляво и надясно без почивка, не се издържа вече, като махало на стар стенен часовник им станал ;)
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много страшна пропаганда някой ден ще има човек заразен с 5 щама на к19 или 10 щама и ще се превърнат в ядрени човеци
23
3
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Ако искате пандемията да отмине, изолирайте САЩ и Великобритания като им наложите пълна десетгодишна карантина !
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте в Туитър и споделете видеото с присъединилите се вчера към протеста във Виена полицаи. Търсете Радио Савана изписано на латиница.Дано го видят някои наши полицаи, има свестни хора сред тях.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си промени до сезонен грип за да остане като другите коронки и това е, ако не бяха правили простотиите със затварянето да го бяхме минали. Най-добрият имунитет е на тези които са срещнали целия вирус, а не разни шпчета мипчета и простотии на ваксините
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно ще ви река няма скрито покрито нещо натоя свят рано или късно се разбира...
19
0
 
16
 
! Отговори
Данаил преди 3 години
Едно не разбирам, като толкова е смъртоносен вируса, що досега не са заминали нашите депутати? От 240 старчоци не е гушнал букета никой? Що бе? Има депуати с по 3-4 мандата вече или стискат мястото за децата и внуците? Потомствена аристокрация?
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И пак накрая успяхте да го извъртите към "ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ"???? Сериозно, възможно ли е да има преплитане с някаква паралелна вселена? Откъде идва този неспирен, маниакален напън за "ваксиниранее", след като дори в най-пропагадните медии се написа, че ваксините са безполезни, безсмислени, неработещи, неадекватни???
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бакалки писали доноси и се оплаквали от клиенти но сами себе си не видяли, използват К19 за своите реваншистки доноснически цели. Какви времена доживяхме.