Локалните ваксини под формата на спрей - бъдещето срещу COVID-19

Лекар: Фармацевтичните компании актуализират ваксините си
2 фев 2021 18:09, Анисия Иванова
13

Настоящите ваксини срещу COVID-19 не са толкова ефективни спрямо южноафриканския вариант на заразата. Това заяви д-р Румен Хичев, който е ръководител на група в кризисния щаб на американското здравно министерство.

И уточни фармацевтичните компании работят по създаването на актуализирани ваксини, както и локални - под формата на спрей. "Засега южноафриканският вариант изглежда по-опасен, защото има по-малък процент на покритие от досега циркулиращите ваксини", коментира д-р Хичев.

Уточнява, че вирусът създава милиарди мутации за кратко време.

"Вирусът мутира и новите варианти се появяват в страни, където се пренебрегваха мерките - Великобритания, Бразилия, Южна Африка, където от самото начало имаше недоглеждане и пренебрегване на опасността", допълни той. А сегашните ваксини не са толкова ефективни към новите варианти. За това се разработват актуализирани ваксини.

"Със сигурност Pfizer, Moderna работят върху експресно развитие върху актуализирана ваксина. В момента разработват тези актуализирани варианти. Те ще покрият всички варианти, които циркулират в момента, а дали ще покрият бъдещи мутации е трудно да се каже", уточни д-р Хичев.

Хората, които се имунизират обаче, не могат да кръстосват различни ваксини.

Самият д-р Хичев се е ваксинирал с ваксината на Pfizer/BioNTech. Въпреки че е твърдо "за" новия вид ваксини – РНК, той тврди, че скандалът с AstraZeneca не е на базата на фармацевтична война.

"Установи се, че по-малката доза дава по-висока ефикасност, което беше установено по емпиричен начин, а не на базата на предварителни проучвания, което не говори добре за научния подход при планирането на клиничните проучвания", посочи д-р Хичев.

И уточнява, че ако човек няма достъп до други ваксини, по-добре с тази, отколкото без никаква.

Мерките ще се запазят, докато не се създаде по-достъпен вариант на имунизация, какъвто са локалните ваксини под формата на спрей за горните дихателни пътища.

"Именно там е входната врата и една локална секреторна ваксина под формата на спрей може да създаде локален имунитет", смята той.

Д-р Хичев е категоричен, че вероятността веднъж завинаги вирусът да изчезне е практически нулева. Трябва да се научим да живеем с него, а не да умираме от него.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото си спомням това беше идея и на наши учени но у нас се дават пари за асфалт не за наука българската разработка за ваксина го показа нямат и лев от държавата учените за да продължат разработките
11
0
 
2
 
! Отговори
Майтапчийски преди 3 години
ЕЙ ЧЕ ВИ ИЗБИЕМ БАЛГАРИ СМАРДЕЛИ ЧЕ УМРЕТЕ СИЧКИ
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пари биха написали ноти за Врабчетата да пеят антиковид песни :)))}))))) пари и пак пари и всичко за пари :) като припев ....
9
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен "Ами що тогава не се появиха в Беларус и Швеция които изобщо нямат мерки?"Те поначало знаят, че ПЦР тестовете имат някаква сигурност до 70%! Остават около 30% фалшиво /+/ или /-/! Също и въпроса с бързите тестове за антитела - доколко хващат само и единствено на КОВИД-короната антителата/"корони" много!? Имаше и някакво изгъбаркване с папая и коза в Танзания преди време! Имаше и скандал с ПЦР тестовете в Швеция, но кой им обръща внимание в голямата вълна на корона-психотерора!?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Африкански вирус от Танзания )
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е друга- няма нови щамове, а просто се наредиха много ваксини и всички рептили сядат на кръгла маса да актуализират всички чипове в тях, за да си помагат взаимно да избият Бай ***, защото той е много успял и им е конкуренция- от него не печелят достатъчно пари. Искат конкретно в България да изпратят ваксини с двойно по-мощни чипове, за да избият по-бързо населението, което пречи на богатството на реплтилите.
6
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Знаят тези хора. Както разпръскват по въздух, така и ще ни ваксинират с невидими спрейове с наночипове... И други подобни отровни вещества и химикали.
5
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До 3Тия работи не ги решаваш ти, а и не става всичко с пари. Нали четеш, ще чакаш 6 милиарда раэлични ваксини. Успех в чакането!!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде още един специалист, мутациите се появявали в страни които пренебрегвали мерките. Ами що тогава не се появиха в Беларус и Швеция които изобщо нямат мерки?
3
0
 
11
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите!
2
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
При 6 милиарда клетки у човекот, колко варианта има вирусот...докторче??
1
0
 
11
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Ще повярвам ДОНЯКЪДЕ в ефективността и безопасността на ваксините САМО при едно условие:- Масова ваксинация на всички футболисти, треньори и помощен персонал на големите първенства в Европа - Висша Лига на Англия, Премиера на Испания, Италия, Германия и Франция.Така всички ще видим как действат ваксините на спурезвездите с трансфери над 100 Милиона; как ваксините за безопасни за тези млади хора и как ефективно задържат вируса.ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА ВАКСИНАЦИЯТА НА ФУТБОЛИСТИТЕ?