Мутафчийски: Най-вероятно имаме 3 седмици до трета вълна на вируса!

Смъртността не стигна никакво плато, просто спадна, обясни той
Обновена: 4 фев 2021 11:16 | 4 фев 2021 10:34, Веселина Йорданова
397
Мутафчийски: Най-вероятно имаме 3 седмици до трета вълна на вируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно имаме три седмици до трета вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването.

Смъртността не стигна до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност - 7.9 на 100 хил. и оттам нататак започна да се качва пак, уточни той.

Още по темата
По думите му цифрите показват категорично, че има "събуждане" в София, в Кюстендил и други области.

"Апелът е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите - това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място", предупреди Мутафчийски.

Валят сигнали от граждани, които се стъписват каква е ситуацията в зимните ни курорти и фитнесите, каза още той.

В този смисъл шефът на Щаба каза още, че въпроси за разхлабване на мерки не са на място. Мутафчийски обясни и как се готвят болниците на ВМА за посрещане на нова вълна.

Складовете са заредени с лични предпазни средства, за да посрещнем нуждите поне от 3 месеца напред, същото е и с медикаментите. Всички апарати, които са за обдишване и са свободни, тече профилактиката им, кислродните системи се преглеждат най-щателно, каза той. По думите му около 80% от персонала на ВМА е защитен от коронавируса - с ваксина или с имунитет след преболедуване.

Здравните власти предупредиха, че Европа се готви за трета вълна на вируса и заболеваемостта през февруари у нас ще се покачва. Една от причините за това е новият щам на коронавируса.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че направените тестове на педагозите са малко над 22 хил., като от тях 45 са положителни. 1400 учители вече са ваксинирани. Проучва се какво е мнението на родителите за тестване на ученици по тяхно желание. Ангелов посочи, че има разделяне на мнения и по този въпрос, но изрази надежда, че "здравият разум ще надделее".

Пристигането на новите доставки ще даде възможност още този месец да се започне по трета фаза на ваксинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
6
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Явно тук пишат само комунисти - само те мислят , че няма вируси и ги лъжат ! Пожелаваме ви , драги комунисти, да попаднете в болницата и да ви сложат на апарат , за да си вземете въздух ! Макар че за вас никакъв въздух , само мухоморка !
232
1
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Е ,сичкото напъване е заради пустите избори, които се чудят как да осерат тия серсеми ,щото *** урагана, който ще ги омете!
231
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сърбия ваксинирани 500 хил.души в Бг само приказки и скапана ваксина за тези за който има.
230
3
 
8
 
! Отговори
1959 преди 3 години
Айде запри се вече с лъжите и тровенето на българите! Гол ***!
229
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно има голяма вероятност генерала Мутафчийски да иска да няма плато в смъртността от коронавируса, за да излезе прав в изказването си "яко ще се мре".Много нагъл тоя доктор, ако въобще е доктор.
228
4
 
8
 
! Отговори
Тттъъ преди 3 години
По добре да умра отколкото да живея в такъв свят дето ме тровят 1 година с тоя коронавирус.И не ми говорете как ако попадна в болница друго ще говоря била съм в болница с по тежко заболяване и не ме е страх от вашите болници и смърт.Спрете да мъчите хората с тия заплахи вече платени сте и си личи.Садисти чисти.
227
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са казали че ще има, значи ще има. Не разбрахте ли вече, че става така както те го искат и когато го искат!
226
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа се ваксинира и вместо намаляване се отчита повишаване на заболяемостта .....
225
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много страшна тая гад вируса,на морето наред с другите вълни,дали нема да дойде и коронавируса на сърф а генерал ***!?
224
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много неприятна личност този Мутафчийски.Сутринта го гледах по тв как се правеше на голям умник, който знае повече от всички.И пак закани и предупреждения за наближаващ апокалипсис.То от "шапкар" какво друго да очакваш.
223
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ОГРОМНАТА част от вас СЕ СТРАХУВАТ ДА МИСЛЯТ!..Те са ДРЕСИРАНИ от..както се изразява Пламен-"От СМРАДОВЕТЕ"!..ВНУШАВАТ ви,че ВИЕ "НЯМАТЕ" капацитета да ОСМИСЛЯТЕ нещата и "трябва" да има такива ..ДЪРВОДЕЛЦИ като тоя,които да ви "Обясняват кое и как е"!..И знаете ли?..-ТРАГИЧНОТО е,че сте плюли на СОБСТВЕНИЯ си РАЗСЪДЪК и сте се оставили в ръцете на МАНИПУЛАТОРИ!!!!!../м/у другото,тая СИСТЕМА е ГЛОБАЛНА!...Но това НЕ ви оправдава!/
222
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчезни от медиите бе клоун. Повече не искам да ти виждам наглата и противна мутра.
221
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Което е казал доц.Манггъров,точно обратното става. Той твърдеше,че вирусът ще изчезне юни месец миналата година и няма да има никаква втора вълна никъде. А то тончо обратното. Втора вълна има и в любимата му Швеция!
220
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Което е казал ген.Мутафчийски е вярно. Смъртността след разхлабване на мерките Котомври,Ноември и Декември се увеличи в пъти, загинаха много хора. Най-високата смъртност по статистически данни. Вкараха наново мерките и смъртността мнамаля, сега разпускат и пак се покачват заразените.
219
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
тояПСИХАР първо да обясни как така черните му ЗАПЛАХИ за "Хиляди трупове в чували" в началото на миналата година НЕ се сбъднаха,и после,АКО ИМА ОЧИ,да продължи да се прави на ВРАЧКА!..обаче ама и аз какви ги драскам,а?!..-РУПОРА на ЗАПЛАХИТЕ И ТЕРОРА,да имал.."очи"...Ако имаше "очи" НЕМАШЕ ДА ГО ТУРАТ ЗА "Плашило 1 на Републиката"!
218
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да а един мармот завива шоколада в станиол!Цунамито от народния гняв ще ви залее на изборите лъжете като дърти шведи!
217
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както Ванга е казалаПетата вълна ке мори българите най-много..
216
4
 
3
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Никакви вълни вече няма да има - половината народ го изкара, особено най-шавливите. Останаха старците, които се крият в къщи и хората, които се пазят старателно.Ще се влачим с по 500-1000 заразени още няколко месеца, докато ваксинирането напредне до 30% от населението(+40% изкарали го, явно&тайно).
215
3
 
3
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
По думите му (на Мутафчийски) цифрите показват категорично, че има "събуждане" в София, в Кюстендил и други области.Голям проблем за България е, че ни управлявават неграмотници прочели само Винету и незнаещи какво е цифра, какво е число, какво е стойности, какво са данни и т.н. Примерно увеличение на броя на новите случаи в България има от средата на януари, но те гледат цифри, а не числата, които показват стойностите за броя на новозаразените.и още не са разбрали какво става.
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що този тъ.пак го казва, мога да се хвана на бас, че след 3 седмици, ще сме под 5%