Дубай е рай за туристите, но сега плаща суровата цена за липсата на локдаун

Отворените граници ли стоят зад повечето заболели от COVID?
Обновена: 8 фев 2021 21:48 | 8 фев 2021 21:45, Нели Христова
50
Дубай е рай за туристите, но сега плаща суровата цена за липсата на локдаун
Снимка: БГНЕС

Ако погледнем Дубай през последните няколко седмици, бихме си казали, че животът там се нормализира. Той бе блестяща атракция за туристите, особено тези от Европа, които се опитват да избягат от жестоката зима и строгия локдаун заради коронавируса.

Но тъй като десетки хиляди посетители се стекоха там през пиковия си сезон в края на годината, вирусът неизбежно настигна Дубай въпреки предпазните мерки, насочени към ограничаване на разпространението му. Случаите започнаха да се увеличават, почти четирикратно от ноември.

Дори когато COVID-19 се утвърди по-силно, снимките от Дубай - особено от профилите на влиятелни лица или известни личности в Instagram - рисуваха образ на широко отворен зимен слънчев рай. За хората, които живеят в  страни като Обединеното кралство, където на повечето хора се казва, че не могат да пътуват в чужбина поради риск за здравето, тези снимки предизвикват ужас и критики към тези, които им се наслаждават.

Гневни реакции

За датската туристка Ема Матилде, която често е посещавала Дубай през последните няколко месеца, реакцията не била изненадваща.

"В Европа всички са заключени у дома, студено е и е сиво", казва тя пред CNN. "Дубай е единственото място, до което можете да пътувате, така че всички отиват там. Слънчево е, можете да излезете да хапнете и затова хората се ядосват, че трябва да си останат вкъщи, когато други хора се радват на живота си."

С неотдавнашната забрана за пътуване Обединеното кралство ефективно прекъсна това, което през последните седмици се превърна в най-натоварения самолетен маршрут в света. А откритостта на Дубай очевидно е изправена пред външни предизвикателства - проблем, който помогна за преосмисляне на мерките срещу COVID-19.

Въпреки това, емирството е твърдо решено да запази икономиката си, зависима от туризма, а служителите са недоволни от неотдавнашният лош ПР, уверени, че нивата на спазване на предпазните мерки срещу COVID-19 досега са били в съответствие с очакванията.

"Ние подхождаме към нещата по много премерен начин, но това е нашата философия за начина, по който трябва да преминем през тази пандемия", казва Хелал Саид Ал Мари, генерален директор на Дубайския департамент по туризъм и търговия. "Ако поискаме от всички да променят поведението си на 100%, е много малко вероятно да постигнем пълно съответствие. В нашия случай сме помолили хората да променят поведението си, да се научат да живеят в новото нормално и те са възприели това."

Ал Мари заяви, че действията на само няколко туристи не трябва да опетняват репутацията на Дубай.

"Ако се разходите по улиците в Дубай, ще видите, че хората носят маски. Ако някой не носи маска, не властите ще са тези, които ще им направят забележка, а останалите минувачи, защото това е по начина, по който се научихме да живеем в ерата на COVID."

"Неизбежен" скок

Миналия месец в Обединените арабски емирства случаите се увеличиха с 80 000 до над 290 000, като се съобщаваше за над 4000 новозаразени на ден, което постави болниците под напрежение. Вината за възхода, казват някои експерти, не трябва непременно да бъде прехвърляна на туристите.

Населението на града се състои от около 85% емигранти, много от които или са посетили дома си през декември, или са присъствали на местни коледни или новогодишни събирания като заместител на отменени пътувания към дома, за да видят семействата си.

Селия Антъни, лекар в клиниката на Астер в Шарджа, казва, че случаите на COVID в ОАЕ са били много малко през август, след което са започнали да се увеличават от септември до октомври, като се изравняват през ноември и началото на декември, преди да се покачат рязко от края на годината. Скокът, казва тя, е неизбежна последица от движението на жителите. Броят се е увеличил и в резултат на засиленото тестване.

Ахмед Мохамед Абделхамид, специалист по вътрешни болести в болницата за жени и деца в Medcare в Дубай, казва, че скокът щеше да бъде същият, независимо дали границите на ОАЕ бяха затворени или не. "Повечето страни сега страдат от скок в броя на случаите и много от тях бяха с ограничения при отварянето на границите си", казва той. "Все още вярвам, че единственият начин да преодолеем тази ситуация е да се придържаме към мерките за контрол на инфекцията и да се ваксинираме. Затварянето на вратите може само да спре хората да влизат, но не и вируса."

Директорът на туристическия орган Ал Мари казва, че Дубай винаги е бил готов да реагира на ситуацията на място. Забележително е, че блокирането на Дубай в ранните дни на пандемията беше едно от първите в света и сред най-тежките му. По време на заключването жителите не можеха да напуснат дома си без предварително разрешение чрез приложение, и то за максимум три часа, само за спешни медицински случаи, пазаруване на храна или работа.

По-строги наказания

Ал Мари казва, че прагматизмът продължава да информира политиките на Дубай срещу COVID и новите мерки ще бъдат наблюдавани за ефективност, дори когато те се стремят да поддържат икономиката на града.

"Тъй като сме отворили, следваме данните", казва той. "Ако видим съответствие, не е нужно да затягаме мерките. Ако не виждаме съответствие, в която и да е част от икономиката, ние разглеждаме сектор по сектор много внимателно. Това няма нищо общо с това, което някой друг ни казва."

След като в началото на януари беше забелязан спад в нивата на спазване на мерките, пряко свързан с увеличаване на случаите, Ал Мари казва, че властите са започнали да налагат ограничения. От вторник плажните клубове, хотели и молове са ограничени до 70% капацитет, а кината - до 50%. Баровете и кръчмите са временно затворени с по-строги наказания за нарушителите на правилата.

Този тип реакция според заплахата е нещо, което датската туристка Матилда казва, че липсва в Европа.

"Мисля, че правителството на ОАЕ се справя отлично", казва тя. "Това е много различно от начина, по който се справяме в Европа, където случаите все още са много и икономиката страда. В Дубай има баланс между изслушването на хората, грижата за хората и грижите за бизнеса, който трябва да оцелее по време на пандемията."

Това е дилема, твърде позната на правителствата по света: опитът да се намери баланс между поддържането на икономиката отворена, като същевременно с това хората са в безопасност.

Безопасност преди печалби

Адил Газауи, съсобственик на местния крайбрежен клуб Cove Beach, казва, че Дубай е намерил този баланс. "Мисля, че от правителството почувстваха, че всички са усетили болката при първото заключване. Идеята сега е да няма локдаун, а да се измисли как да помогнат на местата да останат отворени по начин, безопасен за посетителите."

Понастоящем ваксинациите също са значителна част от уравнението в ОАЕ. Страната има един от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 в световен мащаб - над 10 милиона дози от ваксината са приложени на население от 10 милиона. Правителството има план да ваксинира половината от жителите си до края на март.

Ал Мари казва, че тези и други данни ще управляват затягането на ограниченията. "Всички решения, свързани с общественото здраве, се ръководят от здравен орган и учените, които го съставят", казва той. "Каквото и да препоръчат, ние работим с частния сектор, за да сме сигурни, че то е приложено по възможно най-добрия начин."

За Дубай 2021-а е голяма година както от икономическа, така и от туристическа гледна точка. Градът ще бъде домакин на Световното изложение през октомври, след като го отложи с една година заради пандемията. Ето защо е жизненоважно услугите да продължат да се движат. Това е мнение, споделено от някои от собствениците на бизнеси в Дубай, като Газауи.

"Това е постепенно отваряне, но може да бъде драстично спиране на сърдечния ритъм въз основа на случващото се, което според мен изпраща съобщението, че Дубай е в безопасност, защото властите не се притесняват да правят бързи корекции, ако е необходимо."

Мохамед Ислям, генерален мениджър на плажния клуб Bla Bla, казва, че безопасността трябва да е преди печалбите, докато нещата остават толкова нестабилни. "Има много хора в бранша, които настояват за още повече свобода, но трябва да мислим за безопасността като за наша основна грижа. Ако злоупотребяваме със системата, ще бъдем напълно изключени", казва той. "Нека не мислим за печалбата на пари, а за това всички да останем заедно и да приключим с пандемията."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсиониран полицай. Спазва заповедите на баш пожарникаря.
13
6
 
15
 
! Отговори
Вярно ли бе, Бау? преди 3 години
Бау, ако е полицай, ще се метна през балкона (с маска, разбира се), че докато падам да не заразя някого с ковитттт.
12
3
 
25
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Брей, за малко да помисля че нещо смислено е написано, а то пак материал преписан от DW
11
31
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Друга песен ще запееш. Катастрофите не са заразни, а ковид е НАВСЯКЪДЕ и смъртността е поне 20%!
10
11
 
26
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Хора не разбрахте ли че тази ковид криза и с една единствена цел, и тя почти е постигната. А именно световна икономическа криза. Нашите са послушни и затова затварят. Тарамбуките им трябва доларез, и не ги е много еня. Но скоро тука ще стане весело, като вземат имотите да летят надолу. Тога може да се окаже че инвестиция в панелка са пари на вятъра.
9
6
 
29
 
! Отговори
Бау бау преди 3 години
Според бау трябва да забраним колите, храната, цигарите, секса.Че някой близък може да загине при птп, от рак на дебелото черво, рак на белите дробове и хив. Нали така беееееее, тролчиииииииии?
8
8
 
30
 
! Отговори
Бау глупако преди 3 години
6-7 близки починаха от рак.Няколко от инфаркт. Няколко от катастрофи. Да се затворим всички в мазето ли?*** нещастен ковидов. За близки ще ми говори, лицемер боклучав.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха изключили в Дубай климатиците от Ноември до Март нямаше да имат изобщо коронавирус.
6
3
 
12
 
! Отговори
ВГЗ преди 3 години
То пясък и ромеи и тук имаме, кой ще ходи чак там да ги гледа, че и да плаща за това...
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рай е за родните куртизанци , разцепиха им най милото за кюлчета
4
24
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Ужас ад в дубайдокато не почине твой близък всичко ще е проценти за теб ...
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не му дреме за дубай, светът вече има други приоритети и грижи.
2
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сурова цена, много! Всичко работи, животът тече, ваксинираха народа с китайската ваксина. Тестват безплатно нон стоп. Виж, Европата не плаща цената. Спасихме сигурно 5-*** на 95 с деменция на цената на 30 милиона безработни.
1
7
 
31
 
! Отговори
Ужас ад в дубай преди 3 години
И масовото тестване какво показва, ***?921 починали на 330.000 случая.Тоест смъртност от 0,3%Хайде сега, раз, два, три: друга песен ще запееш, *** в ковид отделение, ***, баба ти, дядо ти, чували, ковчези.Ааааа, ама арабите лъжат, нали? Масово тестване в Израел - 0,7%.... И те лъжат, масово тестване в Сърбия - 0,8%. Великобритания "15% от населението е изкарало корона", - тоест смъртност от 0,3%Ама как така?Първи принцип на статистиката, колкото повече - толкова по-точни данни