Проф. Кантарджиев: В моловете мерките не се спазват

В кои области е най-висока заболеваемостта?
9 фев 2021 12:33, Нели Христова
89
Проф. Кантарджиев: В моловете мерките не се спазват
Снимка: БГНЕС

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Фокус.

„Днес на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести качихме седмичния графичен анализ на данните от Националната информационна система. При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре. Дава се седмичния процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичния брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението. Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области, където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни. Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132“, коментира проф. Кантраджиев.

По думите му това всичко трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща.

„Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстоения и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добави и децата до 10 години, хората от 30 до 50 години и възрастните от 55 до 100 години.
50
6
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Трудно се приемат на сериозно физиономии като на Кантара, гологлавчо от ВМА, Кунчо Мунчев, тлъстака Балтиев и още знайни и незнайни ''борци'' с ''опасният вирус''!
49
8
 
8
 
! Отговори
да знаете че преди 3 години
Виновни за разрастването на инфекцията са1. Китайците2. Путин3. Ниската дисциплина на българите4. Високата дисциплина на европейците5. Хубавото време6. Щамовете вампири
48
7
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Който го е страх от липсата на мерки в моловете, да не ходи на мол! Какъв ви е проблемът!Останалите защо да не ходим? В моето семейство вече изкарахме китайската настинка и не ни дреме особено има или няма мерки. Други вече се ваксинираха. Стотици хиляди хора, а ако не и милиони са в нашето положение и нямаме нужда да бъдем "спасявани" от тия щабни плъхове.
47
8
 
23
 
! Отговори
тото преди 3 години
Като работещ в мол, ми е интересно какви са тия наблюдения, че не се спазват мерките?Бутането на хората един в друг е от същите хора в хранителните магазини, но не го казват за тях нали?
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво и да се приказва България остана с най-либерални мерки спрямо пандемията.Останалите в ЕС направо затвориха всичко поред, без някои аптеки и магазини за първа необходимост и на всичко отгоре излизане до тях в точно определен времеви отрязък.Тук не можем и да си го представим такова ограничение, че и да бъде приложено.Резултатът от затвярянето е лавинообразно нарастване на заразените.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сменете лентата.Все едно и също повтаряте като развалена плоча.
44
7
 
11
 
! Отговори
ЦУМ преди 3 години
Що за глупост ни бяха тези МОЛ центрове?Нима българските градове са мегаполиси ала Ню Йорк, Токио, Лос Анджелис, Лондон, че да има нужда от цели сгради с магазини предлагащи на практика едно и също?
43
2
 
13
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
До МИГИАз имах малък магазин за алкохол цигари..На мен дистрибутора ми предлага бутилка уилски за 26 лв. а в Кауфланд и Била е на ПРОДАЖНА цена 23,90. Това ако не дъмпинг здраве му кажи. И почват с обясненията - те веригите взимали огромни количества, може да е така, но това е дъмпинг и е оганизиран! Мои колеги почнаха да зареждат от промоции във веригите защото никой доставчик не дава и близка до тяхната цена. Само изисвания за малките, проверки и затворих. 2 *** човека без работа!
42
4
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
В Кюстендил, където е най-зле, даже няма мол, обаче на Кантарджията моловете му пречат!Пфууууу! Некадърна пасмина!
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 30 минути се прибрах от мол и наистина мерките не се спазват дори от продавачите.
40
3
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Ефекта от така нареченото разхлабване на мерките ще е към края на месеца,но това упражнение сме го играли.След това нов скок на заболелите ,вайкане ,кършене на ръце ,"Слънцето"-свряно и мълчи,а като допълнителна екстра територията наречена България поемама нагоре по лай-яната река без гребла.Това ще се прави циклично
39
5
 
21
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
В къщи от една година. И слава богу, че имам тази възможност, защото простащината и диващината са преобладаващи у нас и както казах на българина му липсва култура , не само социална , а всякаква .
38
2
 
5
 
! Отговори
МИГИ преди 3 години
До ГИГИЗащото ГИГИ, т.нар. малки квартални магазинчета си доставят стоките от...............ГОЛЕМИТЕ хипермаркети и ти я продават на тройна цена!Но ти като си улав, търчиш и правиш оборот на малките квартални магазинчета........ха-ха-хаааа..........
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво и да се приказва България остана с най-либерални мерки спрямо пандемията.Останалите в ЕС направо затвориха всичко поред, без някои аптеки и магазини за първа необходимост и на всичко отгоре излизане до тях в точно определен времеви отрязък.Тук не можем и да си го представим такова ограничение, че и да бъде приложено.
36
5
 
9
 
! Отговори
7 преди 3 години
Махай се с твоите мерки ***...върнете ни свпбодата!
35
8
 
5
 
! Отговори
Боян преди 3 години
До БорянаВ някои главици наистина има вирус, ти не си изключение!
34
3
 
11
 
! Отговори
мерки и теглилки преди 3 години
Защо трябва да се спазват мерки?!
33
11
 
13
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
Не мога да разбера каква е тази демонстрация на неспазване на мерките. Дали е правилно или не, всеки има мнение, но след като живее човек в общество трябва да спазва наредбите. Като не иска да се съобразява с други живи същества около себе си, може да смени цивилизацията с други места. Анархията е навсякъде. Безумните мерки са в цял свят и много по-тежки и се спазват, защото има глоби и затвор. Вирус има, за едни леко, за други тежко. Не ни харесва, но в момента е така.
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да си самоубиец да отидеш в МОЛ или на заведение...