Може ли коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо?

В Пекин разглеждат тази възможност, разказа журналист
12 фев 2021 08:00, Петя Славова
56
 Може ли коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо?
Снимка: БГНЕС

Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на които учените търсят отговор. Екип от СЗО най-после отиде в Китай на изследователска мисия.

В Китай се говори за нещо от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно. Това заяви пред БНТ журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

 "През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", допълни Радев.

Още по темата

Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

 "По думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", обясни Радев.

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с Ковид.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19 - коментира журналистът.

Няма обявено друго посещение на експерти от СЗО. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Потребител на сайта:Ти явно си от ония които четат само заглавията...
23
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Разбира се, че няма НИКАКВА нужда от носене на маски
22
4
 
21
 
! Отговори
ПОМНЕТЕ преди 3 години
СЗО целенасочено осигуриха МАКСИМАЛНО разпространение на вируса!СЗО през ДЕКЕМВРИ 2019 са получили официално писмо от Тайван за новата вирусна зараза, която се разпространява в Китай!СЗО КАТЕГОРИЧНО отхвърляха всякакви мерки и карантини, когато беше очевидно, че е необходимо да се реагира!СЗО КАТЕГОРИЧНО отхвърляха нуждата от носенето на маски!ЛЪЖЦИ, ПРЕДАТЕЛИ, МАСОВИ УБИЙЦИ, каквито историята не познава! С техния ГЛАВЕН ПРЕДАТЕЛ, Тедрос Честния, начело!Вярвайте им още!
21
5
 
6
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Още ли дъвката пазара в Ухан е вървежна?!?
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе, ще прати некой замразен вирус, баш в града с лабораторията, в ковто изслвдват прилепи и коронавируси
19
2
 
9
 
! Отговори
Umbrella corp. преди 3 години
Много малко вероятно да е с изкуствен произход, според СЗО. Колко малко вероятно би могло да бъде?
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако досега не си видял очевидното, не може да и се помогне. Можеш да бъдеш спокоен, че прилеп е напикал крава, после са я замразили и са я пратили в Китай на пазара. Няма конспирация.
17
10
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
На кого му пука откъде и как?Човек трябва да е болен ментално, за да продължава да вярва в глупости. Вирус няма, това е положението.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропускате новината от среднощните часове, че Байдън ще наложи още нови санкции срещу Китай.САЩ умишлено ще налива милиарди в Индия за да подкопае китайската икономика.Ами да им е честита задаващата се иконимическа катастрофа на Китай. Сдоби се с нов противник в лицето на Индия.
15
8
 
5
 
! Отговори
ТКЗС преди 3 години
Не бе, питайте средностатистическия българин-конспиратор. Той знае! Този вирус няма начин да не е създаден в лаборатория на ЦРУ!
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До възмутенВ грешка си - протестите трябва да са пред посолствата на нашите партньори от сащ !
13
8
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Обясненията на Китай са толкова фалшиви,че е крайно време да има протести пред китайските посолства по света!
12
2
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Това е напълно възможно.Ако когато са му издавали документи са объркали и са го записали не като жена,а като мъж,това е съсем естествено и възможно!То и обясненията на китайците на това приличат!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко може, стига да си платиш на комисията. Може и с космически лъчи да е дошъл от друга галактика. Само напишете на Тедрусчо какво да каже, и готово.
10
14
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Ограничаването на консумацията на месо е леснопостижима,поне за България.Ако БСП дойде на власт и Жан Виденов стане на министър председател,след 2 месеца всички ще заприличаме на него.Даже и Любо Ганев ще е най много 60 кг!Като знам тогава какви заплати получавахме месо въобще нама да можем да си купим.Абсурд!
9
4
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Квото и да проследяват тея, няма да стигнат до съэдателя на вирусот.
8
2
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Като гледам сега какъв е хаос,много ми е трудно да повярвам,че някога ще има някакъв ред!От този хаос печели само Китай.
7
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пазар и всички пазари от този тип трябва незабавно да бъдат затворени и забранени.Като цяло човечеството трябва да ограничи консумацията на месо. То е изключително вредно за всеки организъм и има трайни последици за живота на човека. Като добавим и престъпния начин на отглеждане на животни и всичката отрова с която ги тъпчат представете си само какъв убийствен коктейл от отрова приемате.
6
4
 
24
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Каква ще е тазаи замразена храна дето се е внасяла само за Ухан и никъде другаде в света не е внасяна????Все едно преди 35 години СССР да бяха казали,че не е гръмнал реактора в Чернобил,а някой от чужбина е внесъл и разхвърлял стотици тонове радиоактивни материали!
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HeinrichHimmlerНОВиЯТ СвЕТОВЕн Ред ОТдАВна Е В ХоД. Още С ОБЯВЯвАНЕто На ФалшивАтА пАндеМИя Преди гОДиНА. АКО НЯкоЙ Вярва , ЧЕ някОга ще МОЖЕ да се живеЕ пО нАЧина оТ ПРЕДи , 2020 мнОГО СЕ Е ОБЪРКАЛ