"Ухан 95": Предшественик на COVID-19 e добре познат в България

Тогава вирусът също е върлувал по целия свят
10 фев 2021 15:25, Анисия Иванова
117

Заглавие в български вестник от 1996 г.  говори за грипен вирус, подобен на COVID-19. Изданието на "Труд" от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наречен "Ухан 95", е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония. Само за седмица броят на разболелите се от дихателни инфекции е нараснал с близо 2000. През изминалите 7 дни медицинска помощ в столичните поликлиники са потърсили 7307 души", пише в статията.

Спомените си за грипния вирус, който се предава по въздушно-капков път, пазят и двама медици, които са лекували пациенти, когато грипът "Ухан 95" е върлувал. Единият от тях е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Тогава имаше само мантадин и нямаше тези, които се появиха по-късно - остеомивир и заламивир. Т.е нямаше дефинитивно лечение на тогавашния щам - по същия начин, по който и сега нямаме дефинитивно лечение на COVID-19", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

"Епидемията през 96-97-а година беше една нормална грипна епидемия. По номенклатурата на СЗО наименованията на щамовете на грипните вируси се дават според мястото, където са изолирани за първи път, както и годината, така че той се казва "Ухан 95", обяснява епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

В статията от 1996 година пише още, че медиците започнали да прилагат 2 ваксини срещу него - Ваксигрип и Инфлувак. Инжекциите били доставени веднага в България. Създадена е специална лаборатория за масова ваксинация.

Приликите със сегашната епидемия обаче свършват дотук. Инкубационният период на двете заболявания е различен: грипът протича краткотрайно и бурно, засяга предимно младите хора, за разлика от COVID-19. Хората заживели с него без страх.

"Никога не сме слагали маски, никога не сме затваряли страни, не сме се тествали преди да се качим на самолет. Според вирусолозите в бъдеще ще продължим да бъдем свидетели на сезонни епидемии, част от които ще е и COVID-19. Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално", добави доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
1
 
! Отговори
истината преди 3 години
най-вероятно е същия вирус и жълтите комунисти са го бутнали малко да е по-заразен
99
0
 
3
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
Сега няма да се казва Ухан-19 защото китайците яко плащат на СЗО и ще бъде расизъм... хахахах Тръмп беше прав като го нарече кунг флу
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехеееееее, че то това обикаляше из фейса още преди година - голяма новина хахахахах!
97
1
 
1
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Очевидно групов имунитет не съществува. Трябва да отслабне или изчезне. Нонявно нес е случва
96
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103Не се нарича коронавирус на ГРИПА,защото не е грипен вирус.Грипните вируси са с други наименования.Коронавирусите са открити отдавна,но точно този щам SARS-2 е нова разновидност която причинява тежко респираторно инфекциозно заболяване Ковид - 19.И в двата случая има грипоподобни симптоми на настинка,но последствията и усложненията са различни както и инкубационния период.За съжаление китайското начало се среща често и крайно време чайните да се освестят и променят навиците си.
95
1
 
8
 
! Отговори
АБЕ, ДЪСКАРИ.... преди 3 години
КОРОНА вирусите, са цял раздел от вируслогията.... ХАХАХААА....НЕ си мъчете простите глави....!!!!!!
94
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
голяма реклама на тоя Мангър, голямо нещо
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
91 ...До Анонимен"Ами свърши за два три месеца, защото не ни блокираха тогава. Седиш като бръснарски каиш у вас седмици, излезеш и го лепнеш. Другия не се показвал еди колко си време и той. То няма ей така да изчезне. Ако щеш и в мазето се наври. Нещо за Швеция?"Вие знаете, вие напишете за Швеция.Но, следейки техните съобщения, по-добре недейте - ще обори теориите ви.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 99 Handel"Коронавируса на ГРИПЪТ е изолиран през 1962-р година и е наречен "коронавирус", защото клетката му наподобява слънцето и неговата "корона" от слънчеви изригвания.И сега въпрос с трудност за 5 стотинки - ако ковид-19 е нов вирус, как е бил изолиран вирус от такъв тип през 1962-ра година?""Коронавирус", всъщност, не е един вирус, а група вируси! Сегашният коронавирус е новооткрит вирус от тази група.Почетете малко по въпроса, но в по-специализирани издания от нашите медии.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelРеално нови вируси няма, защотои всизки са някаква версия на себе си от преди 50 години .... това ли искаш да кажеш?
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала и лъжи ...
89
3
 
2
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: HandelПоздравления!!!!!!!!!!!Ти си един от малкото трезво мислещи!Споменатият вирус никак не е познат в България. Дотолкова е непознат, че положих върховни усилия да събера информация за него.Открих кратки бележки.
88
6
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Същността на статията "Здравейте, ние току що открихме топлата вода!"Коронавируса на ГРИПЪТ е изолиран през 1962-р година и е наречен "коронавирус", защото клетката му наподобява слънцето и неговата "корона" от слънчеви изригвания.И сега въпрос с трудност за 5 стотинки - ако ковид-19 е нов вирус, как е бил изолиран вирус от такъв тип през 1962-ра година? Просто сега за първи шът се вдигна шум за уж "пандемия" защото китайци, политици,крадци и мошеници усетиха че "пандемията" е жива далавера!
87
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще сравняваш грипен вирус ,тогава е имало и ваксини обаче,с тази гад корона вируса.Понякога и грипните епидемии са тежки ,но това което е сега никога не е било така бързо разпространение,заразност и тежко протичащо.Виждаме какво е във Великобритания,САЩ които взеха късно мерки,защото и те не вярваха ,че може да стане толкова критично.От друга страна това подейства бързо да се съсредоточат за производство на ваксини,защото няма друго спасение с тези непрекъснати мутации.
86
3
 
0
 
! Отговори
до 92 преди 3 години
Няма още грип и по добре,коронавируса го измести,шета си наволя и не си е отивал от една година.Хората по малко контактуват,има някакви мерки,маски,дезинфектанти ,локдауни в много държави.И в южното полукълбо е бил за кратко, и тук евентуално от децата които ходят на училище може нещо да изкочи примерно.Миналата година беше след средата на февруари пика когато имаше грипна ваканция.
85
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров отново се държи накриво,само и само хората да неглижират мерките или щаба да отпусне още да се върнем в положение на препълнени болници,повече починали.Грипн.вирус "Ухан 95" не е тъждествен с коронавирус САРС -2,със сериозни усложнения,интубиране,съсирване на кръвта.Никога не е имало ситуация на препълнени болници,строеж на нови в Ухан,Русия,недостиг на персонал навсякъде,критичното положение в Италия,Британия,САЩ които преустроиха военни кораби на болници.Прави го за политически пиар!
84
4
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Такива хора като Мангъра се срещат рядко. Независимо от власт, политика и пари - ще ви кажат истината в очите.За съжаление тоя свят не отива на добре и една птичка пролет не прави:(Е, дано пък съм в грешка и всичко да е за доброто на човечеството.. Едва ли, бизнеса единственото, което го вълнува е печалбата. Печалба на всяка цена!
83
10
 
6
 
! Отговори
Пак ли бе преди 3 години
Тоя кандидат депутат мангръцов и от чешмите тече вече бе!!!
82
4
 
7
 
! Отговори
Това преди 3 години
показва, че дофторите морят хората умишлено.Направете разследване с какво са лекувани и какви отровни лекарства са ползвали.Тотална проверка за всеки починал.И после майтап.
81
7
 
18
 
! Отговори
... преди 3 години
И един въпрос. Защо тази година няма грип? Ковидът ли го унищожи и него? Производителите на терафлутата ще го закъсат... ааа забравих, те ваксини правят