Трилиони долари от спестявания ще влязат в икономиката след COVID-19

Темпът на спад в спестяванията ще зависи и от психологическите белези
15 фев 2021 20:00, Анисия Иванова
57
Трилиони долари от спестявания ще влязат в икономиката след COVID-19
Снимка: Bloomberg

Трилиони долари стимули са готови да бъдат върнати обратно в глобалната икономика, но от домакинствата, а не от правителствата или централните банки, пише S&P Global Ratings.

Развитите икономики са особено засегнати от пандемията на коронавируса, отчасти защото са силно зависими от потребителските разходи. Икономистите на S&P Global Ratings прогнозират, че БВП за 2020 г. в САЩ, еврозоната, Япония и Великобритания ще се свие съответно с 3,9%, 7,2%, 5,5% и 11%.

Но повишените нива на спестявания на домакинствата и ускоряващите се програми за ваксинация предполагат, че през 2021 и 2022 г. ще бъде отчетен поток от разходна мощ, натрупан по време на пандемията в тези икономики.

"Китай и Азия водят възстановяването, но го водят от страна на предлагането", заяви в интервю Пол Груенвалд, главен икономист в S&P Global Ratings. "Потребителските разходи са относително слаби, какъвто е и пазарът на труда. Те изнасят за останалия свят и подкрепят търсенето. Ако това продължи, получаваме по-силно възстановяване в страни, които имат по-голяма консумация", добави той.

S&P Global Ratings очаква растежът на САЩ да се възстанови с 4,2% през 2021 г., като БВП на страната ще се възстанови до размера, който беше в края на 2019 г., до третото тримесечие на тази година, в зависимост от размера на фискалните стимули на администрацията на Байдън.

Голяма част от инерцията ще дойде от спестяванията на домакинствата, които нарастват до 25,8% от доходите през второто тримесечие на 2020 г. от само 7,3% в края на 2019 г.

Процент на спестявания в Обединеното кралство нараства до 27,4% през второто тримесечие на 2020 г., като беше 7,7% преди кризата, докато в еврозоната процентът се покачи до 24,6% от 12,4%, а Япония до 21,8% от 4,4%.

Консултантската компания Oxford Economics изчислява, че по време на кризата американските домакинства са спестили 1,6 трилиона долара повече, отколкото преди това. HSBC изчислява, че домакинствата в еврозоната и Великобритания са спестили 470 милиарда евро (3.9% от БВП) и 170 милиарда британски лири (7.7% от БВП) повече през 2020 г., отколкото през 2019 г., създавайки предпоставки за бум на разходите, след като вирусът бъде поставен под контрол.

Подкрепа за работа

В еврозоната и Обединеното кралство ръстовете на безработицата също са леки - до 8,3% от 7,2% преди кризата и съответно до 5% от 4%.

HSBC очаква процентът на спестявания в еврозоната да достигне 13,8% до края на 2022 г., все още остававайки по-висок от средния за 2019 г. (12,8% ). За Обединеното кралство се очаква през 2022 г. спестяванията на населението да са 7,2%, при средно 6,5 за 2019 г.

Програми за ваксинация

Скоростта, с която тези спестявания ще бъдат превърнати в разходи, отчасти ще зависи от темпът на ваксинациите и отчасти от икономическите и психологическите белези от пандемията.

Израел и ОАЕ са водещи в глобалната кампания за ваксиниране, като са имунизирали  57,5 ​​и 36,5 на сто души до 4 февруари. Великобритания и САЩ водят сред развитите икономики, съответно на 16,5 и 10,3, показват данни от проекта Our World in Data на Оксфордския университет.
В еврозоната темпът на ваксинации е много по-бавен, като този в Германия и Франция, двете най-големи икономики в блока, е съответно само 3,4 и 2,7.

Но успешното разпространение на ваксините ще бъде само един повод хората да започнат отново да харчат.

"Достатъчното условие, което също трябва да се случи, е поведението на хората. Хората трябва да се чувстват добре с идеята да ходят на ресторанти и да посещават групови занимания", каза Груенвалд.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
хаха...трилиони с които не можеш да си купиш маски...защото си изнесъл производството в китай...и китай решава дали да ти вземе доларите и еврата...какво предателство...каква недалновидност...трилионите не се ядат...не лекуват...какви фалшиви ценности...време е за Апокалипсиса...донесен ни от алчната политическа и икономическа класа...невиждан геноцид в човешката История...за фалшиви ценности
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милиони долари, а не милиони рубли. Що? Не разбирам! Нали новия Съветски Союз на Путинъ е новата сила и се очаква повсеместен отказ от долара? Пачиму?
49
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ТОВА ЛИ БЕШЕ КОВИД 19-ДА ИСКАРАТЕ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА?-ПРОПУКА ЛИ СЕ?
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само за последните няколко месеца, само храните са поскъпнали с 16% според НСИ. Иначе казано, спестените ви пари са със 16% по-малко. Лошото е че докато влязат в икономиката заедно с новонапечатаните без никакво покритие, вече няма да е инфлация, а хиперинфлация. Ама квото такова, животът продължава.
47
1
 
6
 
! Отговори
Хм? преди 1 месец
Спестяват тези които си запазиха работата. Аз съм от тях, наистина спестихме някой лев, но не кой знае колко, понеже и отпреди бяхме вече затегнали колана. Но реално всички сме обеднели, много скоро инфлацията ще ги ''изяде'' тези спестени. Не знам обаче за тези, които няма да могат да се върнат на работа, те няма да са малко. Истинската криза ще започне с неизбежното спукване на балона на имотите, и пропаданетона цените на акциите на много компании.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията е партенка. Спестените пари вече са унищожени на 30-40% от световната повсеместна инфлация. Останалото вече е планирано как и къде хората сами да решат да го похарчат, тъй щото 10те най-богати милиардери да станат още по-богати.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Като изключим мрънкачите, повечето хора наистина спестиха пари от липсата на заведения и излишни разходи."

Не съм сигурен. Заведения няма реално от 2 месеа. Колко да сме харчили там? А и не смятам, че 1000 леа, които спестихме със семейстото си, да каним гости на колега и да празнуваме на нова годни ни обогатифа...
44
4
 
4
 
! Отговори
Тези които не са преди 1 месец
Които НЕ са успели Българи да спестят ПАРИ ще почнат да теглят кредити и заеми, за да ги налеят в икономиката, за да се правят на гъззари и тузари Бясна чалга ще се друсне из цяла България купонясване кой със спестени пари кой със заеми всичи на куп яко чалга **** и **** като после **** и така ********
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печатницата са много производителни, еггасси ! Хеле хамериканските....
42
0
 
2
 
! Отговори
(∆) преди 1 месец
Къде са бе де го бе .
41
2
 
8
 
! Отговори
... преди 1 месец
Като изключим мрънкачите, повечето хора наистина спестиха пари от липсата на заведения и излишни разходи. Всеки малко или много е стегнал колана и е започнал повече да заделя. Когато и да се върне нормалния живот със сигурност икономиката ще живне! В момента печелят най-много магазини, а след това ще има тласък към ресторанти и барове. Нормалните неща от живота...
Работете, развивайте се и си живейте живота, стига с тея конспирации...Много сме малки за тях и всеки си има глава на раменете!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да, българите ще налеят в икономиката 10 трилиона долара от спестяванията си. Минимум.
39
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До българин
Политиката си е чиста търговия! Власт, влияние......! Но нашите политици нямат здрави гащи да държат за интереса на България! И предават/продават каквото им поискат за да останат още малко отгоре!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат тъ съ късат!

––––
Global Ratings очаква растежът на САЩ да се възстанови с 4,2% през 2021
г., като БВП на страната ще се възстанови до размера, който беше в края
на 2019 г.
-----
Можеше, но при Тромпетя, не и при Бидоня, и демократите!

Той, Бидоня направу си го каза - Шъ печатът 2 Трилона $$$!

За отминалата година доста хора бяха принудени да изхарчихат спестяванията си и доста от тях живеят на кредит към банките.

Още един Локдаун през Октомври или Ноември 2021 и финито ла комедия!
37
2
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
Продължението:
Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...!
36
2
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До българин
Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?
Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има свет
35
3
 
3
 
! Отговори
V преди 1 месец
Аз кат гледам само Русия може да направи нещо против това .Амааа Путин е мекошав освен това Русия все пак е европейска а ние сме си малко социалисти .Това е в интерес на САЩ и Китай .Еврогейския е бита карта .Странна смесица между социализъм и нацизъм който вече посяга и към феодализъм . Това положение е изключително в интерес на САЩ и Китай.
34
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Някой помним 32! Тогава банките тук спряха да дават "кредити"! Помниш нали? И още неща се случиха разбира се.Но много хора Не разбраха "политиката тогава" уви!
33
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Амииии,за трезво мислещите хора.Не е изненада!-:) ЗА това се появи "вируса"! ЗА това Тръмп .НЕ НАПАДНА НИКОГО през жалкият си мандат!-:) За това НАТО Американското се "сви" И не се чу за него нали? Само дето на ТРъмп му хареса и не разбра че беше пионка в една голяма "политика"! И то от световен мащаб! Много Тръмпофили му повярваха! И тук имаше болни мозъци като Американските! И в един момент,огромни ПЕЧАЛБИ за Фармацефтичните компании по цял свят?! Ами за това нямаше войни НАИВНИЦИ!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До СВОЙ
Същото беше след простотията 2008-9година! Ама кой ще си спомни?!