Учени: Човечеството загубило милиони години живот заради коронавируса

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от COVID-19 в 81 държави
19 фев 2021 21:49, Петя Славова
86
Учени: Човечеството загубило милиони години живот заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от коронавируса. Това се съобщава в проучване на испански учени от университета "Помпей Фабра", публикувано в "Scientific Reports".

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от COVID-19 в 81 държави. Учените сравняват разликата между възрастта, когато човек е починал от COVID-19, със средната продължителност на живота в засегнатите страни.

Експертите използвали метод, наречен "Years of Life Lost" (YLL). Той се използва за оценка на средния брой години, през които човек би могъл да живее, ако не е починал преждевременно.

"В общо 81 държави заради COVID-19 са загубени 20 507 518 години живот – 16 години за всяка смърт", каза д-р Хектор Аролас от университета "Помпей Фабра".

Още по темата

Експертите обаче отбелязват, че проучването не отчита броя на загубените години в резултат на смъртни случаи, а само косвено свързаните с COVID-19, предава БГНЕС.

Учените обаче подчертават, че починалите от сърдечно-съдови и други хронични заболявания също са загубили повече години от живота си поради пандемията.

Анализът на данни от проучване на Daily Mail показва, че Непал е най-засегнатата държава в света при изчисляване на изгубените заради COVID-19 години от живота на един починал. Средно непалците са загубили около 26 години от живота си. В челната петица влизат още Тайван, Боливия, Салвадор и Доминиканската република.

Страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция и Швейцария представляват точно обратното – там хората са загубили по-малко от 10 години живот на един починал от COVID-10.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
9
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 3 години
С тоя вирус милиони лентяи се надпреварват да коментират и да бръщолевят врели некипели за 5те минути слава. И някой лев. Оказа се че в света има повече професори, доценти, аналитици, математици, учени, експерти, вирусолози отколкото хора които наистина работят.Най вероятно след години истината ще излезе. За много хора ще е късно
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е компанията?
27
2
 
5
 
! Отговори
Лошо няма преди 3 години
Абе няма да е зле човечеството да загуби няколко десетки милиарда години живот. Населението трябва да се редуцира с 2/3, инак всички ще умрем от пренаселване заради болести, глад или конфликти.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://youtube/watch?v=YR5ApYxkU-UWe don't need no educationWe don't need no thought controlHEY ! TEACHER ! LEAVE THOSE KIDS ALONE !
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируси винаги е имало и ще има. Най големият вирус е невежеството на хората и това че са спряли да се развиват!
24
6
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Циркът ще продължава.Това е по волята на тези, които имат претенции да управляват целия свят - Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. Те, юдео масоните, талмудистите, искат да предизвикат страшна световна икономическа криза, и най-богатите държави да обеднеят, тогава те ще управляват целия свят без проблеми! Тя, кризата започна - дори в Германия вече говорят, че ще има инфлация!
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трилиони години загубихме.. едно е сигурно обаче върнаха ни поне с 50 години назад тия оръфани кауни дето само за пари мислят...
22
1
 
13
 
! Отговори
Един преди 3 години
Аве язе съм мъртъв от трийсетина години да го
21
0
 
8
 
! Отговори
Открили те преди 3 години
Ама не откриха ,че вируса се разпространяваше в страната им от 2018 година ....
20
1
 
13
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
България умира...
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За една година са умрял над 112 000 пенсионери в България. Статистиките на "пандемията" са нищожни....
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко години е загубило човечеството от детската смъртност. Всяко починало дете в развита страна до 5 години струва на човечеството поне 70 години живот. В по изостаналите страни продължителността на живота е по малка, но детската смъртност е ужасяваща. А загубите на човечеството в деца от коронавируса, въпреки някои трагични случаи, клони към нула.
17
5
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
как е под Китайско Комунистическо Р0бство, гот, а?!
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диабетът с колко години средно съкращава живота? Сърдечно съдовите заболявания с колко години съкращават живота? А с онкологиите как е положението? А за грипа да не говорим. При грипа умират и деца, така че разликата може да стане страхотна в човеко години. Типична лекарска манипулация. Елементарно, доктор Уотсън!
15
2
 
12
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
До АнонименАй стига ве!С рак на белите дробове и умрел.Не мое да бъде!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сори... какво
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвайте! Всеки втори смъртен случай за ковид го пишат май..Що не прочетете аква пише в сайта на НСИ, па после пишете измислици.
12
4
 
8
 
! Отговори
ХФ преди 3 години
Не вярвайте! Всеки втори смъртен случай за ковид го пишат май..
11
3
 
27
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А пък аз ,ако не бях си варил ракия и такива като мен не го бяха правили,то човечеството е изгубило стотици милиона тона грозде,което е можело да се изяде!!!!! Не, наистина повечето ви статии са уникално "умни"!
10
6
 
5
 
! Отговори
На Ви преди 3 години
евтини Китайски стоки! всичко се плаща!!