Само една доза от ваксината ни спасява от постъпване в болница

Тя предпазва и дори от безсимптомно заболяване при млади хора
23 фев 2021 20:51, Нели Христова
131
Само една доза от ваксината ни спасява от постъпване в болница
Снимка: БГНЕС

Реалните доказателства от ваксинационните програми срещу COVID-19 в Англия и Шотландия показват, че една доза ваксина осигурява висока защита срещу тежки заболявания и постъпване в болница и предпазва дори от леко заболяване без симптоми при по-млади хора. За това съобщава “Гардиън”.

Първите реални данни от програмите за масова ваксинация са обещаващи и въпреки че резултатите не включват доказателства, че предотвратяват предаването, има данни, които показват, че спират заразяването, което трябва да забави разпространението на коронавируса.

Три проучвания стигнаха до подобни положителни заключения относно защитата, предлагана от ваксините – едно в Шотландия и две в Англия, въпреки че те бяха създадени да разгледат ефектите върху различни групи хора.
В Англия проучването на “Siren” при здравни работници на възраст под 65 години установява, че една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява риска от заразяване с вируса със 70% – и 85% след втората доза. Всички здравни работници са били тествани за вируса на всеки две седмици, така че проучването е при асимптоматични инфекции, както и при тези със симптоми.

“Public Health England” също публикува резултатите от рутинни тестове при хора над 80, които са изложени на по-висок риск да се разболеят тежко и да умрат от COVID-19 . Установено е, че 3 седмици след първата доза ваксината на Pfizer/BioNTech е 57% ефективна срещу симптоматично заболяване, било то леко или по-тежко. Въпреки че не много хора са приели втора доза, доказателствата сочат, че ефикасността е нараснала до 85% при тези, които са го направили.

Данните показват също така, че хората, които са били ваксинирани по време на инфекцията, са много по-добре защитени срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт.

„В допълнение към облекчаването на симптоматичната инфекция, защитата от ваксини от една доза срещу по-тежко заболяване е дори по-висока – най-малко 75%“, каза Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в PHE.
Тя заяви, че тези резултати подкрепят политиката на правителството да дава първа доза на милиони хора и да отлага втората доза до 12 седмици по-късно.

Рамзи заяви: „Мисля, че това засилва политиката за инжектиране на единична доза на повече хора, за да се предотвратят повече смъртни случаи и след това по-късно приемане на втората доза, което ще осигури по-дълготрайна защита и потенциално ще даде по-добра защита.”

Мат Ханкок каза, че резултатите са доказателство за успеха на стратегията.

„Този ​​решаващ доклад показва, че ваксините работят – изключително окуражаващо е да видим доказателства, че ваксината на Pfizer предлага висока степен на защита срещу коронавируса”, каза той.

Данните от Шотландия са също толкова обнадеждаващи. Докато проучванията в Англия разглеждат само хора, на които е дадена ваксината на Pfizer/BioNTech, шотландските експерти анализират данните от двете ваксини за период от 28 дни.

До четвъртата седмица след получаване на началната доза на ваксините на Pfizer и Oxford/AstraZeneca са намалили риска от постъпване в болница с Covid-19 съответно с до 85% и 94%, според проучване на шотландските университети и “Public Health Scotland”.

Сред хората на 80 и повече години – тези с най-висок риск поради напредналите си години – ваксинацията е свързана с 81% намаляване на риска от прием в болница през четвъртата седмица.

Учените казват, че резултатите от двете ваксини не трябва да се сравняват. Има повече данни за хора, на които е била поставена ваксината на Pfizer, докато възрастните хора са получавали предимно ваксината на AstraZeneca.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
5
 
! Отговори
Силови Методи преди 3 години
До Марсел ПоповМного си смел в интернет. Имам някакво усещане (дано да е грешно), че ако те набарам и ти потърся обяснение, ще замиришИ на клeФук?
78
11
 
4
 
! Отговори
Марсел Попов преди 3 години
Ясно е че Ганикъс трябва да бъде ваксиниран силово,друга оправия няма с това двуволтово същество! Може би, може да му се позволи да избира кой препарат да му бъде инжектиран.
77
2
 
4
 
! Отговори
The Pumpkin преди 3 години
Редно е държавата да излезе с ясни и точни правила, за това кога има проблем с вируса и кога няма.Например:- 100 положителни ПЦР теста => затваряме ВСИЧКО- 1000 положителни ПЦР теста => затваряме 1 месец напред- 10,000 положителни ПЦР теста => правим проверка на ПЦР тестовете-------------------Трябва да има яснота. Тая държава за какъв ЧEП ни е, като не може да прави ЕЛЕМЕНТАРНИ операции за опазване на българските животи?!ЗАКРИВАЙ!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има срок, след това платени в аптеките, отваряйте всичко и кой оцелее, тая простотия не може да продължава вечно.
75
0
 
11
 
! Отговори
Ха преди 3 години
До 13Имаш грешка, не са безплатни! ПЛАЩАТ СЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ! И да искаш, и да не искаш, да се ваксинираш, поръчаните ваксини се заплащат от хазната!!! Тъжно но истина!
74
0
 
9
 
! Отговори
Истината 2021 преди 3 години
Баба ми цял живот с маска е ходила. А пра-баба ми с 13 маски - една върху друга. Това ги е спасило от сигурна смърт,
73
6
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
СВАЛЯЙТЕ МАСКИТЕ!МИШКИ ЛИ СТЕ ИЛИ ХОРА?
72
4
 
12
 
! Отговори
Пиш ми Яжката преди 3 години
Живеем в паникьосания сват на хипохондриците и фармацевтите.Това трябва да спре ВЕДНАГА!
71
5
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
НЯМА ВИРоС
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докараха ни до там, ако се събудим здрави и се чувстваме добре, да се чудим дали пък не сем със безсимптомен ковид...
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57 Пср миср ами търгорията им с курортите на византийците къде отива? Ще има да канят и разчитат тогава на ингилизките пияндета?
68
4
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
И кого точно спасява като едва 0,1 % имат в същност нужда от помощ!? Ейй ще си разцепят задниците да ни продават безмислените си творения :(
67
4
 
14
 
! Отговори
Значи преди 3 години
вече е ясно че една доза прави чудеса, а не е ясно дали вреди - производителя не носи отговорност! Бааааа ааах тези изследвания, може да се установи, че ваксината защитава хората от влизане в болница, но ... не може да потвърди и поеме отговорност, че е безвредна за същите хора!
66
5
 
1
 
! Отговори
13 преди 3 години
До СМЕШНИКНАПРАВО СИ ЗА УСМИРИТЕЛНА РИЗА!!!МЕДИЦИНСКА СЕСТРА съм, никога не обиждам, но....теб, С КЕФ БИХ ТЕ УСМИРИЛА!!!ВЯРВАЙ МИ, ГОЛЯМ *** СИ!!!
65
2
 
4
 
! Отговори
13 преди 3 години
До АнонименХА - ДОБЪР ДЕН!!!ТИ - ОТКРИ - ТОПЛАТА ВОДА!!!ОТ 3 МЕСЕЦА Е ТАЗИ НОВИНА не случайно- са доброволни и безплатни - ваксините!!!ЗА ДА СИ ГИ ПОИСКАШ - САМММ!!!
64
1
 
5
 
! Отговори
СМЕШНИК преди 3 години
До 13Добър въпрос. Смятам, че можеш повече...Въпреки това ще ти отговоря: Не. Не съм на твърди наркотици. На майкaти .путкaта. съм.
63
3
 
0
 
! Отговори
13 преди 3 години
До СмешнициЗОМБИРАН ***!!!НА ТВЪРДИ НАРКОТИЦИ ЛИ СИ, ИЛИ - НА РОЗОВИ Х А П Ч Е Т А!!!!?
62
2
 
2
 
! Отговори
Беден IT 80лв кеш преди 3 години
Аз си плащам по 15 лв на месец криптиране. Някой път си го махам да ми стане по-интересно.След като си махна криптирането, започват да ме заплашват "на тънко", ама тва си е чиста загуба на време.Нито съм престъпник, нито държавата има основание да ме подслушва.Ако хвана някого, ще го съдя в Страсбург, ще му плющят ушите.А имам вече документирани неща.Вие слушате, аз записвам.
61
2
 
1
 
! Отговори
до Доко-доко керпаче преди 3 години
Ми тогава кво съ оплакваш!И *** семейство храни!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тя предпазва и дори от безсимптомно заболяване при млади хора"Направо ме навихте да отида да се ваксинирам срещу вирус, който нищо няма да ми направи. А предлагате ли и ваксини които ще ме предпазят срещу черна магия и заклинания?