Родният бранш в туризма: Ще поема ли тестове на туристите?

Има ли единно решение за ваксинация в сектора?
Обновена: 24 фев 2021 19:39 | 24 фев 2021 19:30, Веселина Йорданова
14

Двучасовата среща на ресторантьорите завърши с консенсус и решение: заведенията извън хотелите ще работят с час повече от тези в местата за настаняване. Тези, които прекрачат вечерния час, са заплашени от глоба.

"Както и преди пандемията, всяко заведение си беше с работно време. Има такива с 2 часа, има с 22 часа. Тук е работата на органите да си обиколят и да си ги глобят и пак казвам: Не е по-лесно да се спре целия сектор, отколкото да се контролира", смята председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
"Бизнесът е дисциплиниран. Инвестира много. Общите изисквания на противоепидимични мерки се спазват. Тука тема няма", заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Освен познатите мерки, за организирани пътувания у нас ще се изисква отрицателен тест или ваксина, предаде Bulgaria ON AIR.

"Същото важи и за туристите, които очакваме от ключови международни пазари, при сертификат, който удостоверява тяхната ваксинация, или разбира се съответния достоверен тест", заяви изп. директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

За да спасят втория летен сезон под знака на пандемията от бранша предлагат:

"Едното от направленията е да се правят групови тестове от държавата където идват туристите, другото е да поемат хотелите антигенни тестове, и третото - ние хотелиерите да компенсираме гостите с ваучери на стойността на тези тестове", заяви председателят на ВТК Илин Димитров.

А за безопасност на работещите в сектора, те ще бъдат ваксинирани приоритетно.

"Има единно решение за ваксинация на туристическия сектор, т.е ние препоръчваме ваксинация за заетите в сектор "Туризъм" така, както другите страни, за да можем преди активния летен сезон да внесем едно спокойствие не само за сектор "Туризъм", за икономиката и въобще за социалния живот като цяло", смята още Николова.

Със същите мотиви за мярката апелираха и граждани, които започнаха петиция в подкрепа на задължителното ваксиниране на служителите в заведенията.

"Като клиенти, които искат спокойно и необезпокоявано да посещават заведения за обществено хранене и увеселение, бихме желали да бъдем сигурни, че персоналът, който ни обслужва, не представлява опасност за нас и близките ни. За целта се обединяваме около идеята, че е необходимо въвеждането на специални стикери от РЗИ, поставени на входа на заведението, които показват, че персоналът е ваксиниран", заявиха те.
Собствениците на заведенията одобриха идеята за имунизация, но не и със задължителен характер.

"Тук говорим за това, че всеки има право на личен избор, но ние бихме призовали нашите колеги да се ваксинират, за да приключим по-бързо с тази драма", каза Емил Коларов от Съюза на заведенията в България.

"Важно е ако става дума за ваксинацията да се ваксинира 70% от населението, тъй като в едно заведение примерно в което работят 20 души влизат 200-300. Ако тези 20 са ваксинирани, а от 200-те никой – няма да получим нужния ефект", добави Алибегов.

Организираните пътувания зад граница и нощните заведения ще подновят работа от 1 април.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бизнесът е дисциплиниран.."

Цял живот все върла дисциплина гледам в този "бизнес".
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алооо, сменявате местата на причината и следствието. Никой няма право да ме задължи да се ваксинирам, това е според сега действащата конституция. Така че който се притеснява има опции да си работи сам , да не ходи на заведение, да се ваксинира
Продължавам да не разбирам как невансинираните са заплаха за ваксинираните
12
1
 
11
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Егати наглеците. Като ходите до Гърция да не би хотелиера да ви плаща теста !!!!!! Който иска на почивка да си финансира и теста . Гърчолята да не са по- прости от нас
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление поне в близките 10 години туризма няма да бъде такъв какъвто го познавахме досега. Масово събиране на хора в огромни хотели. Самите туристи търсят спокойствие и безопасност, която няма как да бъде осигурена по тези места. Нереално и глупаво е да подържаш един бранш, които предлага нещо, което вече не се търси. Също така или иначе заради ниската ваксинация, вероятно България ще бъде обявена за страна с висок риск от заразяване с Ковид..
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те нас не ни тестват безплатно а шарим по 120 лв а тези искат да тестват туристите безплатно.
Нагли!!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Апокалипсис преди 1 месец
Единственият изход е да повалим Тирана на 4.4 гответе са за коктейли *** и на площада иначе идва физическият ви край , ясно е Тиквич му е осигурена фиктивна победа от Щурмфюрерите в Брюксел нали видехте демокрацията в САЩ ... помислете колко платени и продажни има от 50лв до ваучери за ковид тестове на туристи подкупи подкупи. Но утре Главният световен Др Менгеле ше иска да ви надупчи жената децата и да ви Прати в Елисейските полета , ножа пардон ваксината ви е опряна до кокала...
8
1
 
10
 
! Отговори
Наглооооост преди 1 месец
Петиция на гражданите, които настоявали работещите в туризма да бъдат ваксинирани.!!!
Доживяхме някакви..............да ми нареждат как да живея живота си.

Ми ваксинирайте се вие, нали ще сте защитени. Сякаш ви дреме за другите.
7
1
 
15
 
! Отговори
Ле,ле преди 1 месец
Сега ще задължат всички, които работят в туризма да се ваксинират. Но ваксинирането е доброволоно. Върви се към нарушаване на основни права на човека да работи. Тихо мълком ще въведат и имонизационни паспорти. Туризмът може да се каже отива към колабс. Ако ваксините водят до стерилизет, кои са тези млади хора, които ще искат да си сложат ваксини. Ако са толкова безвредни защо от висшия ведицински персонал масово отказват ваксинация?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз например не желая да се ваксинирам, не разбирам защо хората в този браш ги карат да се ваксинират, на мен не ми пречи дали имат или нямат ваксина. С тая организирана ***-отия ще я дакарате безмислевата масова ваксинация, при положение че много хора вече имат естествен имунитет, а други не могат да бадът ваксинирани въпреки приказките по медиите, а главите ви идея си нямат, че тава е трета фаза на изпитване на ваксините и дългосрочните ефекти тепърва ще излизат
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще поема бранша, целия ще го поеме.

А ботоксовата принцеса да се уволни моментално, и на негово място да бъде назначен Алибегов. Говори уверено, явно ги разбира нещата. Само да се изкъпе преди церемонията по встъпване.
4
1
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
КО НЕ
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бизнесът е дисциплиниран.."
Да го видя няма да повярвам
2
1
 
9
 
! Отговори
Май преди 1 месец
Само у нас PCR тестовете са на такава цена. Наскоро рязбрах, че в Русия са безплатни, а платените излизат около 20 евро. Май от тази криза 152 души натрупаха милиони. Така поне излезеь че има нови 152 милионера.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризма кръв повръща ама пари не връща?Утре тиквата ще ни натресе ние бачкаторите с данъците си да им плащаме тестовете на тия ненаяли се нагляри!