Свинско и абортирани клетки във ваксините... Кои са митовете за тях?

Хората продължават да вярват, че те променят ДНК-то ни
1 мар 2021 20:35, Нели Христова
152
Свинско и абортирани клетки във ваксините... Кои са митовете за тях?
Снимка: БГНЕС

Експертите са единодушни - само ваксинацията може да ни помогне да победим пандемията от COVID-19. Но въпреки това фалшива информация за препаратите продължава да се разпространява в интернет, спъвайки усилията за масова имунизация. BBC разглежда кои са най-често срещаните митове за ваксините и защо в тях няма никаква истина.

Във ваксините има микрочип или устройство за проследяване

Това е първата конспиративна теория, която се появи, още преди препаратите да бъдат одобрени. Според хората, които вярват в нея, Бил Гейтс стои зад пандемията и създаването на ваксините, тъй като иска да чипира населението на Земята. Това е твърдение, което самият Гейтс непрестанно отрича, но въпреки това то се разпространява из социалните мрежи от Пакистан до Аржентина.

Във ваксините няма микрочип, нито проследяващо устройство, които да събират лична информация.

Ваксините съдържат свинско или говеждо месо

Този слух води до притеснения у няколко религиозни групи. Истината е, че нито Pfizer, нито Moderna, нито AstraZeneca използват каквито и да било животински продукти в своите ваксини срещу COVID-19.

Истина е, че свински желатин се е използвал за стабилизирането на други ваксини, но тези срещу коронавируса не са от тях.

Ваксините променят ДНК-то

Това твърдение не е потвърдено от нито едно научно изследване.

Ваксините тренират имунната система да произвежда антитела, които да се борят с вируса, когато той навлезе в тялото. За да постигнат това, някои ваксини, като тази на Pfizer, използват фрагмент от генетичния материал на вируса, който да научи тялото да го разпознава и да се бори срещу него в бъдеще.

Това обаче няма нищо общо с ДНК-то на човешката клетка и не променя нищо в него.

Ваксините съдържат абортирани клетки

Учените са категорични, че няма никакви клетки от фетус във ваксините.

Да, една от стъпките при разработването на ваксини включва клетки, отгледани в лаборатория. Тази техника е измислена през 1960-те години и използва клонирани клетки от легално абортирани фетуси, които в противен случай ще бъдат унищожени.

AstraZeneca създава своята ваксина използвайки именно тази широкоразпространена техника, но регулаторите са категорични, че нито една клетка от фетус не е останала във финалната ваксина и "всичко е премахнато по време на процеса на изработка".

Ваксините правят жените стерилни

Нито едно от строгите изследвания, проведени досега, не показва, че ваксините нанасят подобни щети.

Учените от Royal College of Obstetricians and Gynaecologists излязоха с изявление, което гласи, че "няма биологичен начин, по който сегашните ваксини да причинят стерилитет при жените".

Дори след като клиничните изпитания са приключили и ваксините са одобрени за масова ваксинация, техният ефект продължава да се следи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ако не бе цялата тази пропаганда и облъчване за ваксините колко са полезни и колко са лоши тия дето не ги искат можеше и да ви повярвам,но границата на здравия разум отдавна беше премината не сме малки деца !
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големото доказателство за "ефективноста" на ваксините е Израел, въпреки че ваксинират по 10-ки хиляди ежедневно, продължават да имат по няколко хиляди нови заразени ежедневно :) и честно някакак си не ми се връзват нещата
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какви клинични изпитания? Вие хептен ни взехте за празноглавци. Изпитания на лабораторни мишки. Те това, те е масово тестване. Да се боцка Боко.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом започват да говорят какво няма във ваксината, веднага започвам да им вярвам. За ембрионите даже не подозирах!
44
3
 
7
 
! Отговори
Сега ислямът преди 3 години
го втаса.Как истинският правоверен мюсюлманин ще допусне да му бъдеинжектирано свинско?Това директно ще го прати при шейтаните в ада.Дали няма да е по-добре да почине като мъченик,вместо да се обречена вечни мъчения?
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КочаИ аз вече от месеци се чудя... Напълно защитени са с 94% ефективната ваксина, която при това е изключително безопасна. Защо трябва да се ангажират с моите рискове от преболедуване на китайския грип? Мистерия... Нещо съм им длъжен, ама и те не знаят с какво.
42
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Не желая да се ваксинирам с фетуси, още повече легално абортирани. Никъде в Библията не пише да отглеждаме легално абортирани фетуси, за да си спасяваме живота. Виж, ако ми намерят нелегално абортирани фетуси, тогава да - така или иначе някой ги е изхвърлил. Вие, които плащате да ви доставят продукти от легални аборти, по този начин ставате съучастници в масови убийства на ембриони. Ползвате човешка плът, инжектирате си субстрат, извлечен от убити бебета.
41
4
 
16
 
! Отговори
Коча преди 3 години
Умните и богатите се били ваксирани, аз съм *** и беден и няма да се вакинирам. Не разбирам защо това е проблем за умните и богатите ?
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му дреме за пропаганда и зарибявки? И да се разкъсате на две от злоба и напъване пак нищо няма да постигнете.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А продукт от xyйщa нема ли? Ако нема - идвам да добавя.
38
4
 
15
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Както и при грипните вксини основния мит е ,че работят и има полза тях. Мисля, че този мит изчерпва темата
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелеее тук и шестимата дежурни трола по пропагандните въпроси се събрахте накуп... Каква ви е комбинираната ефективност за маркетинга на псевдоваксините, направет едно изследване да я изчислите?Приятно тролуване, драги мои!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксините съдържат свинско или говеждо месо"Къде такива хубавини... Бил Гетис каза САМО СИНТЕТИЧНО МЕСО за прислугата!
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** се налива със спирт всяка вечер ама проблема са му абортираните клетки
34
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито един интелигентен човек с който контактувам не е изказал положително мение за псевдоваксините, нито е изразил желание да се набоде. Тук включвам професори, доценти, лекари. Затова пък, гледам на опашките за БОЦ доста образи, на които им пише с маркер името върху служебната метла. И няколко уплашени бабки от блока също са готови.
33
2
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Те тва със cвинcкoтo и гoвeждoтo, е лъжа. Кой ше ви дава тия деликатеси беэплатно бе, имате ли пaмет
32
1
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Дали не е правил? Я се зачети в сайта на Пфайзер и тестовите групи хора.
31
9
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
От десетилетия наблюдавам, че колкото по-лош е един продукт, толкова по-голяма реклама му се прави. Добрите продукти могат да минат и без реклама, хората сами си ги препоръчват. На базата на опита си мога само да предположа, че псевдоваксините вероятно са най-най-най лошия продукт в цялата човешка история.
30
17
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Всъщност, ако разгледаш разбивките по социална принадлежност и мнението на хората за ваксините, ще видиш, че почитателите на "Rebel Flag"-а са първи противници, както и ниската класа в САЩ, Германия, Франция. Тъй като у нас населението е най-пpocтото в цял ЕС (най- нискообразованото) е повече от нормално хората да отричат ваксините. Гледаш като пример най-хитрата нация- Израел. Дали са толкова глупави да се ваксинират наред? Дали българите са по-умни? Със сигурност не.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините правят жените стерилниНито едно от строгите изследвания, проведени досега, не показва, че ваксините нанасят подобни щети.Дръжки, изследвания. Нито един производител на ваксина, в това число и мразения СпутникV, не е правил изследвания върху бременни жени. Това производителите само го заявяват на сайтовете си, който иска може да провери.Само тази лъжа в статията ми стига да приема че може би лъжат и за другите неща.