Доставка на 237 млн. ваксини до края на май по програмата "Ковакс"

Дозите ще бъдат доставени до 142 страни
3 мар 2021 09:32, Ния Христова
5
Доставка на 237 млн. ваксини до края на май по програмата "Ковакс"
Снимка: БГНЕС
237 милиона дози ваксини срещу COVID-19 ще бъдат доставени до 142 страни до края на май. Това съобщиха от международната програма за споделяне на ваксини "Ковакс", която се осъществява под егидата на СЗО. Това ще стане като част от ускоряване на процеса на разпределяне на наличните количества по програмата по света, предаде Ройтерс. 
 
Ваксините са съвместно производство на "АстраЗенека" и Индийския серумен институт. В сроковете на доставката е предвидено тя да се извърши на два етапа - първият започна миналия месец и ще продължи и през настоящия, а вторият ще обхване месеците април и май.
 
Същинското разпределение на препаратите по програмата започна миналата седмица. Първите страни, които получиха ваксини по нея бяха Гана и Кот д'Ивоар.
 
Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства инициативата като "безпрецедентно партньорство" и заяви, че Ангола, Камбоджа, Демократична република Конго и Нигерия могат да очакват днес доставки на ваксини по механизма.  
 
От "Ковакс" уточниха, че наред с първата партида от ваксините на "АстраЗенека", през първото тримесечие на тази година се очаква да бъдат доставени и около 1,2 млн. дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ти пък едва ли си с повече от три мозъчни клетки.Ще мине време и ще се установи колко са ефективни "ваксините".Аз не съм 3, но също не съм убеден в ползата от тях.
3
5
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Виж, ти ако си с две мозъчни клетки, това не означава, че останалите също за са. Намери проучване от миналата седмица - според него, против ваксините са хората без образование, разбирай нискоинтелигентните. Те са най-мнителни и си мислят, че всички искат да подхлъзнат незначителната им личност. Друг въпрос - ти в какво си капцитет, та така убедено заяви, че ваксинкте не са ефективни? Епидемиолог , вирусолог, имунолог?
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са съвместно производство на "АстраЗенека" и Индийския серумен институт. Тази информация даде ли ви ясна представа в какво ни превърнаха "партньорите" ни, само и само да ни бодат с хамерикански и инглиш разработки?Още мразете руснаците.... докато ставате индийци!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ЕС ще слага индийска ваксина, но не и руска! Е вече ме вбесихте! Гласувам за БСП, нищо че ги мразя!