Могат ли новите щамове на Covid-19 да съсипят лятото?

Има спорове дали най-амбициозната кампания за ваксинация в историята ще бъде успешна
99
Могат ли новите щамове на Covid-19 да съсипят лятото?
Снимка: БГНЕС

Измина една година, откакто пандемията от Covid-19 затвори голяма част от Европа, а признаците за подготовката на един постпандемичен свят са навсякъде. Независимо дали става дума за разгорещената дискусия относно ваксинационния паспорт или Великобритания, която започва да отхлабва мерките, светът е изпълнен с вяра, че най-амбициозната кампания за ваксинация в историята ще доведе до отваряне на икономиките това лято, пише коментаторът Лионел Лоран за Bloomberg.

"Има много доказателства в подкрепа на това мнение, но има и спорове дали наистина това ще бъде толкова успешно. Разпространението на нови щамове, по-устойчиви на някои от съществуващите ваксини, е потенциална причина за безпокойство, като се има предвид, че те могат да забавят разхлабването на мерките или дори да забавят процеса на ваксинация", продължава той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
По думите му някои мнения относно придобития имунитет срещу инфекцията се поставят под въпрос. Според проведено изследване миналия месец става ясно, че хората, които са се възстановили от SARS-CoV-2, са се разболели отново, но този път от нов щам.

"Намирам това за доста отрезвяващо", казва Дани Алтман, професор по имунология в лондонския Imperial College.

Лоран смята, че политиците трябва да започнат да се подготвят за риска от периодични вълни от инфекции от Covid-19, независимо дали чрез поръчка на специални ваксини от второ поколение или промяна на начина на разпространение на настоящите дози.

Нищо чудно, че австрийският канцлер Себастиан Курц и датския премиер Мате Фредериксен пътуваха до Израел тази седмица, за да установят партньорство за производството на ваксини с Бенджамин Нетаняху, чиято страна е една от първенците във ваксинационните кампании в световен мащаб.

"Трите държави редовно споделят информация за пандемията като неформален алианс, който страните от ЕС наблюдават. ЕС също така разработва собствен проект за производство и на ваксини, насочени към новите щамове. Но вероятно има още странични сделки, ако плановете на блока за увеличаване на производството и дистрибуцията не дадат ефект скоро“, пише в коментара си Лоран.

По думите му не е твърде трудно да се адаптира вече съществуваща ваксина срещу Covid-19, за да се насочи към определен нов щам на вируса, особено когато се използва новаторската технология съдържаща информационна РНК (mRNA) молекула. Миналия месец Moderna изпрати т.нар. бустер дози от ваксина, специално разработена срещу щама B.1.351, идентифициран в Южна Африка.

Според Лоран всеки нов тип дози ще затрудни допълнително и без това обърканата надпревара за ограничените количества от ваксината.

"Ходът на Италия в четвъртък да блокира дозите на AstraZeneca да напускат територията на ЕС говори за разочарование от производствените затруднения. В крайна сметка страната някога беше жертва на Pfizer, която неочаквано намали наполовина доставките до региона Венето. Напрежението е осезаемо", пише още Лоран.

Освен това има още много неща, които могат да се направят. Сред тях е прилагането на ваксините, които вече са налични, но по-ефективно.

"Колкото повече време отнема пускането на ваксините, толкова по-рискови стават нещата. Ето защо някои твърдят, че първите дози трябва да се прилагат по-бързо. Те може да са по-малко ефективни срещу някои щамове, но все пак ще осигурят защита", смята той.

Докато ваксинацията трябва да се окаже ефективна за справяне с тежки симптоми и хоспитализации, здравните институции все още трябва да се справят по-добре при планирането на следващите вълни на вируса.

Лоран е категоричен, че трябва да има повече капацитет, персонал и инвестиции за справяне с бъдещите вълни на заразата. Не можем да чакаме повече, за да приложим уроците, които сме научили досега.

Битката срещу новите щамове също подчертава колко важно е справедливото разпределение на ваксините по света. Усилията, които дават приоритет на богатия свят, който предварително е поръчал достатъчно, за да ваксинира населението си няколко пъти, ще изглеждат много недалновидни, ако сред неваксинираното население се появят още по-заразни щамове на вируса.

"Предприемат се някои положителни стъпки, макар и малки. Португалия обяви, че ще изпрати 5% от ваксините си до група португалоговорящи африкански държави, а Гана получи първа пратка от Covax“, припомня Лоран.

Ще бъде ли достатъчно това, за да се избегне потенциална лятна криза? Анализаторите от SVB Leerink - инвестиционна банка, специализирана в здравеопазването, казаха на клиентите миналия месец, че има реална вероятност да се изправим пред повече ограничения, тъй като новите варианти се разпространяват, докато ваксините се опитват да наваксат.

"Като се има предвид и без това високото ниво на изтощение от пандемията и вероятната съпротива срещу каквито и да било действия за затваряне на икономиките отново, трябва да определим стабилен план сега. Нека състезанието започне“, завършва коментара си Лоран.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Хапчев преди 1 месец
До: Златка

За Европа не знам, но тебе ще те затвориме скоро, само да се освободи легло...
85
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Хапчев преди 1 месец
За Европа не знам, ама тебе ще те затвориме скоро, само да се освободи легло...
84
0
 
0
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 1 месец
Не могат, защото нови щамове няма!
83
3
 
1
 
! Отговори
Златка преди 1 месец
Дано се провали и този летен сезон! Има нови щамове на ковида, да затварят европа!
82
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До Сата НАТО

Виждам се, разбира се с единствения ми останал жив родител, но в ежедневието си и двамата ползваме маски и спазваме необходимата дистанция. Майка ми излиза само за да пазарува, а и освен това не сме се събирали от началото на пандемията с други роднини, да ядем и пием.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Летен сезон в БГ ще има и ще е супер, който страда за чужбина да се оправя!
80
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До 51

Просто болните , нуждаещи се от болнично лечение са прекалено много
------

Нали!
Такива като Венци Мицов, дето нищо му няма, но заема място в болница, да му бият профилактично фраксипарин?
Фраксипарин аз и сам съм си бил, следоперационно вкъщи.
79
1
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
обезателно отиди на гости при възрастните си роднини, че отдавна не си ги виждал. Кво ти пука?
------

Ходя всеки ден.
Пипам ги. Здрависваме се. Тупам ги по гърба.
Седим в едно малко холче и гледаме телевизия.
Ядем на една маса. Режеме си от един хлеб.
Вече цяла година.

Ти наистина ли не се виждаш с родителите си?
78
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Какви щамове на вирус, който го НЯМА ?

Една година живеем при най-лабавите мерки, 4 месеца се събирахме с хиляди по площадите, досега трябваше да сме го минали сички, а се оказва, че едва ги докарваме до 15% заедно с фалшивоположителните.
77
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
СССР се разпадна по съвсем различни причини, за които съм писал тук многократно... Причината е, че онзи социализъм на Сталин, нямаше нищо общо с първоначалната идея за социалистическо общество, залегнала в трудовете на Маркс. Причината е, че за социалистическата планова система е трябвало да има предвидена и специфична разплащателна система, която да обслужва разпределението на благата сред обществото, а не да се използва финансовата система, обслужваща капитализма, която всъщност я фалира...
76
5
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Ами тогава продължавай да се грижиш само за собствените си задни части и да живееш на макс... Ходи си без маска, не се ваксинирай, после обезателно отиди на гости при възрастните си роднини, че отдавна не си ги виждал. Кво ти пука?
75
2
 
0
 
! Отговори
Беджинг Бай Дън преди 1 месец
До икономист
Савецкия Саюз що се разпадна, а Северна Корея тъне в мизерия като там яко се марширува колективно?
Като знам какви икономисти и програмисти има, ме хваща страх да се ваксинирам... :D
74
5
 
3
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Природата още веднъж ни напомня, колко неустойчиви са системите, базирани върху благото на отделния индивид. Чрез тях не може да се постигне обществено благополучие, защото индивидът постигнал веднъж желания стандарт на живот и благополучие, обикновено бързо забравя за тегобите на останалите членове на обществото.
73
5
 
3
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До 46

Всъщност, covid 19 не е само медицински проблем, а е проблем, който наистина засяга цялото общество. Няма как да се справим по единично с него, защото ни е необходим колективен(обществен) имунитет. Ти и да се ваксинираш, ако половината от хората не го направят, вирусът ще продължи да циркулира и да мутира, докато в един момент пак не те зарази нов щам. Необходимо ни е колективистично мислене, а не индивидуалистично(капиталистическо).
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито нови, нито стари, щамове и щамки ме интересуват, лятото на СПА в планината, въздух и слънце, който иска и по три пъти да се боде, аз за сега ще пропусна
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да като миналата година ...от 1 юни не им ли стига ,басейни и плажа нямаше място на ,50 см един от друг
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За новите щамове ще се погрижат американските военни био лаборатории
69
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата работа с "новите щамове" е да се оправдаят когато се разбере че "ваксините" нямат ефект и ще кажат, "Ами то това са новите щамове, за това ваксините не работят върху тях..."
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е живял или посещавал Германия, има представа къде живеят бездарниците и къде хирата с бъдеще.
67
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на 4 като свалим герб
ще се оправят нещата
не ги ли свалите
ви очаква дълга икономическа криза
фалити
безработица
и трахна бедност