Лош късмет: Пандемията от COVID-19 е можела да бъде избегната

Коронавирусът е можел да бъде спрян с изолацията само на шепа хора
Обновена: 19 мар 2021 09:14 | 19 мар 2021 09:14, Нели Христова
148
Лош късмет: Пандемията от COVID-19 е можела да бъде избегната
Снимка: БГНЕС

Пандемията на коронавирус е била на косъм да не се случи, показва ново проучване.

Изследователи, които работят върху това да установят кога и как вирусът се появява за първи път в Китай, изчисляват, че SARS-CoV-2 вероятно не е заразил първото човешко същество преди октомври 2019 г.  Но това далеч не е най-интересната им констатация. Според моделите им, в началото вирусът почти не е бил пандемичен.

Само лош късмет и условията на пазара на морски дарове Хаунан в Ухан - мястото, където пандемията изглежда е започнала - са дали на вируса предимството, от което се нуждаел, за да експлодира по целия свят, съобщават изследователите в списание Science.

"Това е било перфектна буря - сега знаем, че на вируса са му трябвали една или две дози късмет, за да се установи стабилно", казва Майкъл Уробей, професор по еволюционна биология в Университета в Аризона, който е работил по изследването, пред CNN.

"Ако нещата бяха съвсем малко по-различни, ако първият човек, който внесе вируса на пазара Хаунан, беше решил да не отиде там този ден или дори, ако беше прекалено болен и просто бе решил да си остане у дома, това или друго ранно супер разпространение на COVID-19 можеше да не се случи", обяснява той.

Екипът използвал молекулярно датиране, използвайки скоростта на продължаващите мутации, за да изчисли колко дълго съществува вирусът. Те също така провеждат компютърни модели, за да покажат кога и как можел да се разпространи и как се разпространил всъщност.

"Нашето проучване е създадено, за да отговори на въпроса колко дълго SARS-CoV-2 е циркулирал в Китай, преди да бъде открит", казва Джоел Вертхайм, доцент в Катедрата по инфекциозни болести и глобално обществено здраве в Калифорнийския университет, Медицинско училище в Сан Диего.

"За да отговорим на този въпрос, обединихме три важни информации: подробно разбиране за това как SARS-CoV-2 се разпространява в Ухан преди блокирането, генетичното разнообразие на вируса в Китай и доклади за най-ранните случаи на COVID-19 в Китай. Чрез комбинирането на тези различни разновидности на доказателства успяхме да поставим горна граница в средата на октомври 2019 г., когато SARS-CoV-2 е започнал да циркулира в провинция Хубей", обяснява той.

Доказателствата категорично сочат, че вирусът не е циркулирал преди това, казват изследователите. Има съобщения от Италия и други европейски страни за доказателства, че вирусът може да е заразил хората там преди октомври. Изследването от четвъртък обаче показва, че само около дузина души са били заразени между октомври и декември, разкрива Уробей.

"Като се има предвид това, е трудно да се съчетаят тези ниски нива на заразени в Китай с твърдения за инфекции в Европа и САЩ по това време", заявява Вертхайм в изявление. "Скептичен съм към твърденията за COVID-19 извън Китай".

Изследването показва, че вирусът се е появил в китайската провинция Хубей, а не другаде.

От няколко случая, "пръскащи се" в края на 2019 г., вирусът експлодира по целия свят. Според университета "Джон Хопкинс" той е заразил 121,7 милиона души и е убил близо 2,7 милиона. САЩ е най-силно засегнатата държава с 30 милиона диагностицирани случая и близо 540 000 смъртни случая.

Проучването не показва кое животно е източникът на вируса. Генетичните доказателства показват, че прилепите носят подобен вирус, а също така се предполага, че друг междинен вид животно вероятно е бил заразен и е предал вируса на човек. Това се случва често. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията редовно проследяват и докладват за случаи на нови щамове на грип, заразяващи хора, които посещават окръжни панаири и взаимодействат например със свине. Но досега никоя от тези инфекции не е довела до епидемия или дори огнище.

Необходимо е един заразен човек да има много контакти с други хора - например в пренаселен пазар за морски дарове. "Ако вирусът няма достатъчно късмет да открие тези обстоятелства, дори добре адаптиран вирус може да изчезне", казва Уробей. "Това ви дава известна перспектива - тези събития вероятно се случват много по-често, отколкото си представяме. Но другите вируси просто не успяват и никога не чуваме за тях."

И това можеше да се случи с COVID-19.

В моделите, които екипът е провел, вирусът се разпространява масово само през около 30% от времето. През останалото време моделите показват, че е трябвало да изчезне след заразяване на шепа хора.

"Това, което може да се е случило тук, е, че вирусът се разпространява при много малък брой хора през октомври, ноември и през декември, а след това е попаднал на този пазар",  обяснява Уробей.

Вероятно пазарът не е бил мястото, където вирусът е заразил хората за първи път, а само мястото, където се е засилил.

"Като се има предвид колко малко време е съществувал вирусът, забележително е, че е бил идентифициран толкова бързо", каза Воробей. "Беше пределно ясно, че има нов вирус още през декември, преди да има достатъчно голяма група заразени хора, че да го открият", казва той.

Към януари 2020 г. генетичният код на COVID-19 вече беше ясен, но въпреки това беше твърде късно - може би защото COVID-19 не е достатъчно смъртоносен. Първият вирус от групата SARS уби близо 10% от жертвите си през 2002 до 2004 г., преди да бъде спрян чрез съгласувани глобални усилия.

"Като научна общност със сигурност бяхме наясно с пандемичния потенциал на силно трансмисивен, умерено вирулентен патоген. Но нашата система за съобщаване на заболявания зависи от откриването на скокове в хоспитализациите и смъртните случаи. Очевидно това не беше достатъчно, за да спре COVID-19 ", заключва Вертхайм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
Да бе и това че китай е затворил територията на Ухан за пътуване в страната, но не е затворил международните полети от там, е също само въпрос на късмет нали?Обзалагам се че Нелито дори не е получила полагащото и се от китай за този бълвоч. СЗО поне си пълни гушката здраво от китай.
117
2
 
4
 
! Отговори
Ама преди 3 години
Не бе, американците са го измислили тоя вирус, и са го занесли в Китай, където от него измрели много животни, а китайците за да не се зеносат почнали да ги ядат и да ги продават на пазара, и така се заразили и те. От ясно по-ясно !
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма никакво значение, въпроса е сега какво се прави - ами едно голямо нищо и ако така продължи ще си го говорим още 10 години този вирус.
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който кихне е ЗЕЛЕН !!
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всеки кихнал е в панемията.
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае колко такива пандемии сме пропуснали на късмет. Сега една се случи и от 10 кладенеца конспирации вадим да видим кой е по-виновен.
112
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е излязъл от китайската лаборатория. Дали нарочно, или е изпуснат, не знам. Имайки предвид нечовешката, бездушна, китайска антиутопия, по-скоро е пуснат нарочно, така че, общите приказки на пишман журналисти нямат никакво значение.
111
18
 
11
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Да, пандемията можеше да бъде избегната ако Бил и Мелинда Гейтс бяха арестувани!
110
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
https://pogled.info/svetoven/vaksinata-spasenie-ili-orazhie.115075https://facebook/Bulgaria.Makedonia.Trakia/posts/1127230664276594/Четете!
109
7
 
24
 
! Отговори
Лъжа и измама преди 3 години
Лятото на 2018г се разболях много кофти... *** вирус беше, освен симпотамиката. Тя беше същата както я обесняват с тоя корона-вирус. Гърдите ме боляха зверски и не можех да дишам, седмица в легло и нон стоп температура. След изкарването нямах вкус и мирис 2 или 3 месеца. Не виждам нещо по различно от днес... И тогава също имаше доста починали.
108
5
 
21
 
! Отговори
невярващ преди 3 години
Тази статия не съдържа никакви доказателства за твърденията в нея.Само условности-ако това,ако онова.Може да се твърди и следното:Ако бяха направили антидота преди да пуснат вируса,нямаше да има пандемия.Не е по-налудничаво от многото твърдения по-горе.
107
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност учените ни подготвят за истината, че реално 70% имунизирани няма да са достатъчни вирусът да изчезне.....Измислиха го това число, за да не обезсърчава народа, че то 95-99% както трябва, за да имаме шанс да изчезне напълно си е невъзможно!
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На това, че вирусът бил тръгнал от животни, не вярват вече и гаргите. През септември 2019 Бил Гейтс кани представители на клановете Рокфелер, Морган и др. на банкет. И по време на почерпката,"хахахахахахахахахаха...и теб кой те покани на банкета, че знаеш за него? хахахаха, океййй требе се видат и запиват, че да се наговорят....даааам така ще да е станало!!!
105
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако нямаше пандемия щеше да бъде измислена.Феномена който сега наблядавеме не се дължи на вирус - вируси има от милиарди години."Да да, така ще да е....успокоявайте се, че са медиите. Само дето в Европа има поне 1000 паметника на "чумата" от различни епохи, и тогава ли медиите са били виновни???
104
9
 
10
 
! Отговори
Лошия късмет е ГЕРБ преди 3 години
Гаврите се със хората!
103
14
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
На това, че вирусът бил тръгнал от животни, не вярват вече и гаргите.През септември 2019 Бил Гейтс кани представители на клановете Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. на банкет. И по време на почерпката, така, между другото, дискутират какво Би станало, ако се появи нов пандемичен вирус. И не щеш ли, само месец по-късно такъв вирус се появява! А в това време в Ухан вървят световни военни игри. Идеално място да се пусне, участниците да го разнесат и после да се обвини Китай...
102
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че е можело да се избегне пандемията!Ако не се бяха намесили политиците и мафията от СЗО нямаше и да разберем за вирус, който си съществува от много години и без друго.
101
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези който създадоха вируса сега ни убеждават в обратното.Вируса е тръгнал от същите лаборатори от който са и тези спецове.
100
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеше, ако медиите си затваряха противните смрадливи усти и не раздухваха лъжата до небесата
99
17
 
8
 
! Отговори
до 113 преди 3 години
Има много добър и безвреден начин за обезвреждане на Китай.Ако всички хора в света спрат да купуват китайски стоки само за 3 месеца империята на Пин ще започнат да се държат доста по цивилизовано.Ще спрат да ядат прилепи,змии,гущери,насекоми и други гадости.Може и стоките поне за износ да им станат по качествени.Защото сега цените им са безбожни,а качеството отвратително!