СЗО: Вирусът вършее все повече в Европа, така ще бъде в близките седмици

Не може да се предвиди кога ще приключи пандемията
24 мар 2021 10:58, Елка Василева
137
СЗО: Вирусът вършее все повече в Европа, така ще бъде в близките седмици
Снимка: архив, БГНЕС

Разпространението на коронавирусната инфекция се засилва в повечето страни от Европа и в близките седмици тенденцията ще се запази. Това заяви в интервю за ТАСС директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге, предаде агенцията.

Тенденцията за близките четири седмици според нас е броят на заразените и на смъртните случаи за денонощие да нараства. Това обаче може да се промени, ако ваксинирането се извършва по-бързо, ако хората използват по-широко предпазни маски, посочи представителят на СЗО.

Още по темата

Третата пандемична вълна вече е дошла в Европа и се развива с различно темпо в различните страни от ЕС, призна Европейската комисия. По думите на Клуге ваксинирането трябва да бъде ускорено, за да се справят медиците с пролетната вълна.

"Имаме забележителни данни от Израел. Те естествено са предварителни, но виждаме, че когато 60 на сто от населението са ваксинирани, всички показатели започват да се подобряват - по-малко стават заразените, настанените в болници и починалите. Това са много добри новини и виждаме същите предварителни данни, идващи от Великобритания. Посланието тук е, че ваксините работят и ваксините спасяват човешки животи", каза той.

Директорът на бюрото не се наема обаче да предскаже кога ще приключи пандемията. "Аз съм и оптимист, и реалист, не виждам песимистичен сценарий - каза Клуге. - Но ще отбележа, че няма и стопроцентово оптимистичен сценарий. Защото оптимистичен сценарий означава пандемията да свърши, а не знаем дали краят наближава или все още е далеч."

По данни на европейското бюро на СЗО всяка седмица коронавирусът убива над 20 000 души в региона - днес жертвите са повече, отколкото по същото време миналата година. Най-сериозна е ситуацията в онези части от Европа, които успешно се справиха с COVID-19 през първата половина от 2020 г. В Централна Европа, на Балканите и в балтийските страни заболеваемостта, броят на хоспитализираните и смъртността сега са сред най-високите в света. А 48 от общо 53 страни и територии информират, че са открили там будещия тревога британски щам B.1.1.7, който постепенно започва да преобладава в Европа, добавя ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разчлени ли се Руската федерация всякакви пандемии и ковиди изчезват, западът си осигурява ресурси, благоденствие и контрол над целия свят поне за 150 години. Западът има и планове и възможности за унищожението на Русия. Може да е в криза, но още е силен и ако западният свят се обедини Русия може да бъде унищожена. Това е единсвеният прозорец от възможности на Запада за да се развива, иначе пандемията никога няма да свърши. Трябва ни пълно ядрено превъзходство и за профилактика ядрен удар над някой град няколко милиона както преди в Япония, и Русия ще падне.
49
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият прозорец от възможности да се спре пандемият е постигане на абсолютно ядрено превъзходство и унищожаването на Русия, като Русия се разчлени на поне 40 отделни държави. И след това трябва да се унищожи и подчини Китай. Без тези две условия пандемията никога няма да свърши за запада.
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слуги на СЗО! Аз лично ще ги поздравя с бюлетина за Мангъров и АБВ!
47
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Много ме е страх по принцип няма сърце за такива неща ,час по-скоро да се ваксинирам за всяко нещо ходя на доктор.
46
2
 
2
 
! Отговори
Grandma Vanga преди 3 години
Grandma Vanga would be eating cakes.Баба Ванга пасти да яде.
45
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Яко ще измрът дрътите комунисти. Поне е студено времето, ще ги нареждат в двора на болницата като дърва за огрев. Аз вече измрех отдавна и сега съм 100% умрел.
44
2
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Хващай гората бе !Кой те кара да си сред обществото ?!
43
1
 
3
 
! Отговори
КОВИД ЗОМБИ ФАНАТИК преди 3 години
И като преписа коментара и сложи ник КОВИД ЗОМБИ ФАНАТИК стана по-,мен и оригинален. Комплексирана и дребна душичка.
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено,че има вирус и естествено,че е тук!Конспирациите трябва да се разглеждат отделно,според аналитичността им и основните идеи!Да,вирусът очевидно няма да затрие света,но е достатъчно опасен,за да не се бездейства!И тук е редно да се отбележи,че няма нужда от констатации дали е пуснат умишлено,от кого и защо.Той е тук и трябва да го преборим.Очевидно с ваксинация,мерки и стаден имунитед.Какво значение има кой печели,когато твоя приятел или роднина м8же да си отиде от този свят!
41
5
 
8
 
! Отговори
маскиран oт мазето преди 3 години
Сега ще искате и великден да празнувате нали. Не ви стинаха 3 -ти и 8-ми март а. После и 1-ви и 24-май и 1-ви юни. Ега сладко да ви е било!
40
9
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Яко ще измрът дрътите комунисти. Поне е студено времето, ще ги нареждат в двора на болницата като дърва за огрев.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Що така?Действат бе, как да не действат! Не виждате ли що народ се натръшка след ваксиниране.
38
3
 
2
 
! Отговори
Костюмар преди 3 години
И двамата сте смотани овце не се карайте и не занимавайте хората с вашите глупости ,че сте и неграмотни , пак и 956 двамата.
37
13
 
7
 
! Отговори
маскиран oт мазето преди 3 години
Алчните ресторантьорчета, които подпалиха остро третата вълна, в товачисло влизат и псевдо патриотитите, които празнуваха трети март, да незабравиме и чревоугодниците - животари, които препълниха догорересторантите на 8 март! Ега сладко да ви е било!
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОВИД ЗОМБИ ФАНАТИКИ като преписа коментара и сложи ник КОВИД ЗОМБИ ФАНАТИК стана по-,мен и оригинален. Комплексирана и дребна душичка.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ аз и аз ......искам .....
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33
33
13
 
5
 
! Отговори
КОВИД ЗОМБИ ФАНАТИК преди 3 години
До стига глyпocтиПогледни статистиките за Израел за последните 4-5 седмици. Тогава започна масовото ваксиниране. Израел е 2 пъти по-голям по население от България. Няма голяма разлика нали. Ха сега виж нашите статистики за същото време. Май 3-4 пъти по-лоши. Или да напишем нещо. като хвърлим ей така, някой може и да ни повярва. Анти-ковид фанатиците сте странна порода хора. А да си първи по смъртност, също не е голяма разлика.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 Неграмотен сте!
31
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовКак не ти омръзна едно и също. Като не искате да се ваксинирате - недейте. Като няма вирус - добре няма. Но, ако се разболееш, моля те недей да се лекуваш от нещо което не съществува. Но спри да го повтаряш като латерна. Писна ми от плоскоземни папагали като теб. И стига с хора или овце. От овце ъкъл не искам.