Бразилският щам на COVID-19 три пъти по-смъртоносен за младите

Бразилия е смазана, погребва по над 3000 души на ден
6 апр 2021 16:21,
77
Бразилският щам на COVID-19 три пъти по-смъртоносен за младите
Снимка: БГНЕС

Откритият нов щам на коронавируса в Бразилия е с висока смътност сред младите хора. Ново изследване на бразилския Институт за обществено здраве "Fiocruz" установи, че този конкретен вариант е три пъти по-смъртоносен за по-младите хора от предишните щамове, съобщава "ЛАД Байбъл", цитиран от БГНЕС.

Вариантът, който е със 150% по-заразен от обикновения Covid-19, е известен като P1.

Според news.com.au щамът изглежда бързо се разпространява сред по-младите хора в Бразилия. Случаите на хора около 30-те с положителни тестове са скочили с 565% от януари. Наблюдава се също 626% ръст при хора в 40-те с коронавирус и 525% скок при хора в 50-те.

Тревожното е, че щамът не само е по-вероятно да зарази по-млади хора, но и тези, които са го хванали, също са по-склонни да умрат от него.

Страната е смазана до такава степен, че гробарите са принудени да ексхумират стари гробници, за да освободят място за над 300 000 мъртви. Броят на ежедневните смъртни случаи от вируса в Бразилия сега надхвърля над 3 000 на ден.

Д-р Ан Менезес от болница "Getulio Vargas" в град Манауш заяви пред "Ал Джазира": "Миналата година имахме повече критични пациенти в напреднала възраст. Сега е напълно различно. Имаме работа със значителен брой тежки случаи при възраст между 30 и 50 години."

Д-р Ерик Лиана Файгъл-Динг, епидемиолог от Харвард, също подробно описа ужасяващата степен на варианта, като заяви пред 9News: "В цялата страна не са останали легла за интензивно отделение. Смъртта нараства експоненциално... P1 може да бъде вариантът, който ще се окаже големият проблем за следващ скок".

Щамът вече си проправя път към други страни, като в САЩ също е регистриран. CDC съобщава за 48 случая, като пациент от болница "Mount Sinai" в Ню Йорк потвърди, че е хванал бразилския вариант само преди няколко седмици. Тогава губернаторът Андрю Куомо заяви: "Откриването на бразилския вариант тук в Ню Йорк допълнително подчертава важността на предприемането на всички подходящи стъпки, за да продължим да защитавате здравето."

Бразилският вариант удари и канадския отбор по хокей Ванкувър Канукс, като повече от половината отбор беше диагностициран със смъртоносния щам.

Д-р Ерик Лиана Фейгъл-Динг добави, че случаите в спортния отбор са причина за сериозно безпокойство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тревожното е, че щамът не само е по-вероятно да зарази по-млади хора, но и тези, които са го хванали, също са по-склонни да умрат от него....по-склонни викаш, а...
8
4
 
9
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Мда сега проверих ,ще има екскурзии до Бразилия ,бравос ! Хайде туристчета продължавайте да вкарвате нови болести в БГ !
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберския щам е най-опасен.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоест - сега да не се ваксинираме, а да чакаме нова ваксина за този нов щам, така ли? Щото тези ваксини не са адекватни за него. Кажете повече подробности - действат ли ваксините за този или са безполезни?
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тоя щам нито Спутник, нито Синовак, нито Астра, нито Модерна, нито Пфайзер могат да го блокират. Айде сега ще ни повтори и нас сега го изкарахме оригиналния вариант. Ще се мре видяло се е...
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не излезе щам с име на всяка държава от тая планета,няма да се успокоят
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учени алармират за марсианския щам на К19!Вече се организират петиции срещу завръщането на марсохода!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще последва след това?Време е да ни наложат нова ваксина и имунизационни свидетелства специално за нея нали?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИ думЪй