На ресторант, фризьор и козметик в Дания - само със "зелен паспорт"

Документът ще важи и за заведенията
58
На ресторант, фризьор и козметик в Дания - само със "зелен паспорт"
Снимка: БГНЕС

От днес Дания започна да изисква от гражданите нов ковид-сертификат, за да посещават в определени бизнеси, сред които фризьорски салони и козметични студиа.

В противен случай хората рискуват глоби. Дания е една от първите европейски държави, които въведоха това условие, пише АФП.

"Корона-паспортът" (Corona pass) удостоверява, че притежателят е бил напълно ваксиниран, има отрицателен тест през предходните 72 часа или е бил тестван положително 2 до 12 седмици по-рано и е изградил имунитет.

Въпреки че по-голяма част от гражданите ще използват приложение за смартфон, паспортът ще се предлага и на хартиен носител. Той все още е в процес на разработка, като окончателната версия е планирана за май, съобщава БГНЕС.

Дания е една от първите европейски държави, които прилагат такава програма, докато Европейската комисия подготвя цифров "зелен" пропуск, който да позволи свободно пътуване в рамките на Шенгенското пространство.

Датската версия няма да се използва веднага за пътуване, но предоставя достъп до фризьори салони, салони красота и за татуировки и до автошколи.

"Корона-паспортът" ще бъде задължителен при посещение на ресторанти на открито, което трябва да отворят на 6 април, а по-късно и за обслужване на закрито, в музеите, театрите и кината, които трябва да отворят на 6 май.

Планирано е частично възобновяване на бизнеса на 21 май, когато се очаква да приключи ваксинацията на лица над 50 години.

Според датските власти „корона паспортът“ е временна мярка, но ще се изисква, докато не бъде предложена ваксинация на цялото население, което се очаква да се случи през лятото.

Бизнесът, който не проверява за "корона пропуск", рискува глоба от 400 до 6000 евро в случай на повторни нарушения. Лица, които се опитат да влязат без пропуска, може да получат глоба от около 330 евро.

Програмата предизвика спорове, тъй като някои датчани смятат, че това ще доведе до разделение в обществото.

Движението срещу ограниченията "Мъже в черно" организира в събота в Копенхаген протест срещу въвеждането на „корона паспорта”. Някои търговци също смятат, че изискването за проверка е излишно бреме и предлагат тези функции да се възложат на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
На това се казва модерен комунизъм.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва времето описано в библейските пророчества когато всеки ще има знак на челото си. Най-вероятно чип вграден в тялото, а не книжни сертификати които и сега имаме в изобилие с който чип ще имаш достъп до определени места.
50
1
 
3
 
! Отговори
костадинка преди 3 години
Може би това постепенно ще се случи в Европа, ще стане ясно рано или късно.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувачДа, заплатите са високи и цените са високи.Но с техните заплати и при тези цени могат да купят повече от това, което ние с нашите.Датчаните определено си живеят по-добре, макар че живеят предимно под наем, като голяма част от жилищата са общински и наема се плаща на общината.Пътуват много, там на почивка се ходи задължително някъде на по-слънчево и за по-дълго, Дания няма слънчево лято.Всеки уикенд са извън градовете на екскурзии с каравани.В петък работното време е до обяд.
48
0
 
14
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Дания е полигон за бляновете на американските илюминати!
47
0
 
24
 
! Отговори
Златка преди 3 години
Това е абсурдно! И после ми ревете, че с ваксината ви ограничавали права, свободи и т.н, а иначе никой не възрзява срещу ковид паспорти! Европа се управлява от много кофти социалисти / комунисти
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата ваксине не може да убие вируса н корона 19 а само засилва имунната система срещу вируса. Ако аз съм го изкарал вируса орес ден трябва да си правя тестове ли? Ако съм ваксиниран просто няма да го усетя но не значи че съм предпазен. Аз няма да се казвам Георги или Симеон или Джеймс или Ахмет не аз се превръщам в номер който номер ще се гледа от всякакви реклами. Не сег а за в бъдеще. Blade Runner и Ghost in the Shell са стари доста добри. Гледайте ги, там се намеква какво се случва ако...
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това се казва модерен фашизъм.
44
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДАНИЯ ОБЯВЯВА, ЧЕ ЗА СЕГА ЩЕ ИЗИСКВА ЗЕЛЕНИЯ ПАСПОРТ НА ХАРТИЕН НОСИТЕЛ НО СКОРО ЗА ДА НЯМА ФАЛШИФИЦИРА И ДА Е ПО-ЛЕСНО ЩЕ ВЪВЕДЕ СКОРО ЕЛЕКТРОННА ГРИВНА ЗА РЪКАТА СЪДЪРЖАЩА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ!!!----------------------ЧИПИРАНЕТО Е НА ЕДНА КРАЧКА РАЗСТОЯНИЕ ВЕЧЕ!
43
0
 
4
 
! Отговори
Е преди 3 години
Що пък трябва да ходим чак там !
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"от къде на къде ще ги лекуват по болниците. Аааа ***-ха!".............От там на там, че щом са си платили данъците - т.е. ПЛАТИЛИ са си да ги ЛЕКУВАТ - са ЗАДЪЛЖЕНИ да ги лекуват. Аман от ковидолигофрени.
41
0
 
1
 
! Отговори
До Случаен минувач преди 3 години
Окей за цените, но до Копенхаген е над 300 км, а не 100.
40
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до преди месец това се наричаше КОНСПИРАЦИЯ.а вече в РЕАЛНОСТ.Без коментар
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее демокрацията!
38
0
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Това им е системата. Високи заплати - страшно високи цени.Лекар от столична болница - отишъл в Дания и започнал там работа в тяхна болница. Разказаха ми, че месечно вземал по 60 000 ДК, но му удържали 15 000 данъци. Чисто вземал 45 000 ДК (примерно 11 000 лв. или 6 000 Е). Но тези пари се прибират от високите цени на всичко, като се започне от наемите.
37
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имай предвид, че дневно ми даваха над 150евро. После им ги вземат с цени---А ти предпочиташ датски надници и беге цени. Да ти обеля едно яйчице, докато си изпълняваме желания тук?
36
0
 
26
 
! Отговори
до Германеца преди 3 години
Не се изказвай неподготвен, защото не се знае и ти как я караш в Германстания. Вече почти няма българин, да не е ходил по чужбина, да не говорим, че някои сме работили по 10-15 години. Аз също съм ходил и то регулярно почти половин година в Дания. Спрямо в Германия е поне два пъти по-скъпо. Техният вид уважение на труда е стигнал до крайности. Как може човек назначен да кара мотокар, да взема почти колкото инженер-чужденец. Имай предвид, че дневно ми даваха над 150евро. После им ги вземат с цени
35
22
 
3
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Всяко лято съм в Копенхаген. Поне по два пъти.Че е висок стандартът, висок е.Това е нещо хубаво, не лошо.Към него трябва да се стремим, а не да бягаме и да го оплюваме.
34
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре без фризьор. Тези започват тотално да откачат, скоро ще има революции! Не може такъв държавен терор ,страшно взе да става!
33
0
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
до 33Германецо, бил съм и в Хамбург. Само на 100 км от Копинхаген е, но цените са поносими! И сравними с нашите! В Германия не е толкова скъпо!