Проф. Кантарджиев: До есента можем да поставим вируса под контрол

Той заяви, че работата си я върши и без щаб
20 апр 2021 15:17, Нели Христова
99
Проф. Кантарджиев: До есента можем да поставим вируса под контрол
Снимка: БГНЕС

Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев пред Фокус.

"Ако в момента продължава ваксинацията с темп, който ни е обещан от фирмите, които произвеждат и сме сключили договор с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „Модерна“ и на „Пфайзер/Бионтех“, ако хората сътрудничат и лекарите се организират, мисля, че до есента ще го поставим под контрол. В смисъл да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер".

"За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус до сега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за COVID-19", допълни той. Професорът посочи, че засега нови генетични щамове няма.

"Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация – замяна на аминокиселини на 25-о място, което, слава Богу, не променя много архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които в момента изследваме от областта – не сме доказали други подобни циркулации в други пациенти и много вероятно тази мутация няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия", обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на НОЩ като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област, графично.

„Аз моята работа си я върша, със или без щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от Щаба не сме взели никакво допълнително възнаграждение като работим за щаба. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Казвам го, защото и такива спекулации започнаха“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
10
 
! Отговори
О...йе преди 3 години
ФокусБокусбойковид,щамдемиягерболашит.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ПОЧНЕ КАМПАНИЯТА И ЗА 3 ТА ИГЛА!ВЕЧЕ ПРАВЯТ НАМЕЦИ В ТАЯ ПОСОКА.
35
4
 
11
 
! Отговори
Гено преди 3 години
До Ужас: Аз съвсем топло и сърдечно ти отстъпвам моята ваксина, да имаш богат избор с какво да те надупчат и напълнят - кеф ти Астра, кеф ти Модерна, кеф ти Пфайзер! Дори, за да си си спокоен, може да си сложиш повече от една ваксина, приятелю!
34
2
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Е, най-сетне бе . 2 години смучете пари и превилегии. Най $етне
33
3
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 3 години
На 17 юни 2019 диагностицирахме violet nano mutants CHILLE 2018 на бинове празни от ябълки внос във КЕНТ великобритания.Първи тестови резултати тогава показаха заразни изпрaжнения от котки яли заразени прилепи в Чили около брането на опасните ябълки/органика/Case Newmafruit Kent UK ...
32
4
 
21
 
! Отговори
Киро Хикса преди 3 години
За да си поставя каквато и да било ваксина, налице трябва да бъдат две съвсем елементарни условия: 1. Ваксината да е безопасна2. Ваксината да е ефективнаНа този етап, нито едното, нито другото условие са налице, така, че няма да се ваксинирам. Също така бих посъветвал роднини и близки да не го правят.
31
3
 
0
 
! Отговори
www преди 3 години
До 9Е, и???
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв вирус
29
2
 
18
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Е, и да не беше взел допълнителни пари, сега, след този маркетинг на отровната инжекция, със сигурност ще вземеш! Биг Фарма плаща добре на дегенератите, които я пробутват. Давай смело, българино - първа игла, втора игла, а наесен - трета игла! Неща, като лична отговорност, дисциплина, повишаване на имунитета чрез чиста храна, витамин Д, спорт и двигателна активност са без значение, щом един психопат-евреин-милиардер е подготвил поредната инжекция!
28
1
 
12
 
! Отговори
правете Добро преди 3 години
"До есента можем да поставим вируса под контрол"Важно е Тодоре теб да поставим под контрол и да те свалим от ефир, после кромида сам ще изчезне
27
3
 
2
 
! Отговори
9 преди 3 години
Двама БГ дипломати са ритнати от Русия в сайта на руското посолство пише ..персона нон грата. Джон Уйк ...;))
26
3
 
11
 
! Отговори
Професор Ракиджиев преди 3 години
Работим без заплати, защото от фармациите плащат добре.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какъв ЧП ни беше щаб, като от него нищо не зависеше и работата си върви и без него?Ааааа, за да дават брифинги и постоянно да висят по медиите. Ясно, ясно.
24
3
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
В понеделник са поставили 7000 ваксини. Събота и неделя цифрите са още по малки, но този бленува за по над 30 000 хил. на ден.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я стига, кой вече ви слуша. То това твърдение беше за май, юни, юли, дори се изказа и мрачна прогноза за август. А сега тази прогноза колко по мрачна е и дали НОЩ може да даде тълкуване или степенуване на мрачните си прогнози. Утепахте ни вече, избихте възрастното население, като за него и на този етап няма ясна политика за превенция и имунизация, а нас по младите ни оставихте гладни и безработни.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Кантарджиев: До есента можем да поставим вируса под контрол------------Майтапчия!!!How Long Does The COVID Vaccine Actually Last?According to new research from Pfizer and Moderna, it looks like COVID-19 immunity will last at least six months in fully vaccinated people, though studies are ongoing - said a a statement released by Pfizer-BioNTecСпоред проучване на Файзер и Модерна, и след двете дози, имунитета от ваксините ще трае Шест Месеца.Мъ кой да чете ...
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм го поставил вируса под контрол с пещерска гроздова още от както дойде март миналата година,и само се смея и гледам сеира на хипохондриците..
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, точно когато идва истинската грипна вълна и ще пропуснете да пишете пътеки за Ковид на куцо, кьораво и сакато. Крадливи мошеници
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, точно когато идва истинската грипна вълна и ще пропуснете да пишете пътеки за Ковид на куцо, кьораво и сакато. Крадливи мошеници
18
2
 
6
 
! Отговори
Ашколсун преди 3 години
Не си отива Кантар. Отидоха си 214 човека за денонощие. Е тва ли е края на вълната?