Въпреки COVID-19: Опашки от алпинисти се извиха под Еверест

Експерти се опасяват, че те ще разпространят непалския щам по света
7 юни 2021 19:05, Нели Христова
44
Въпреки COVID-19: Опашки от алпинисти се извиха под Еверест
Снимка: Twitter

Рекорден брой алпинисти са атакували Еверест тази пролет, образувайки още по-дълги опашки към върха от предходни години. Всичко това се случва на фона на нарастването на случаите на коронавирус и опасенията, че разпространяват нов непалски щам не само по базовите лагери на планината, но и по целия свят.

Пандемията принуди пълно спиране на алпинистката индустрия в Непал миналата година, създавайки натрупване на безстрашни авантюристи, които искат да стигнат до най-високата точка на Земята. И въпреки факта, че китайската половина на Еверест остава затворена за туристи, Непал е издал рекордните 408 разрешителни за изкачване до върха, които са на стойност около 3 милиона британски лири.

Някои от ограниченията, като карантината, бяха облекчени, за да се насърчи старта на изкачването, но скоро имаше скок на случаите в Непал, достигащи над 9 000 в средата на май. Новата вълна бе предизвикана от избухването на огнище в съседна Индия и появята на нов щам.

В Непал също се появи нов вариант на вируса. Мутацията, за която учените се страхуват, че съчетава най-опустошителните черти на индийския и южноафриканския вариант, е открита във Великобритания, САЩ, Индия и Португалия и е проследена до полети извън Непал.

Само седмици след отварянето на върха, норвежки алпинист Ерленд Нес потвърди, че се е разболял в базовия лагер и след това е дал положителна проба в Катманду, след като е евакуиран. Последвали и други случаи на заразени с COVID-19.

Не е ясно дали непалският вариант е стоял зад огнището в базовия лагер в края на май, при което са били наблюдавани най-малко 100 планинари, заразени с вируса. Но въпреки многото случаи на заразени, планинските водачи решиха да продължат с изскачването на върха.

Лакпа Шерпа, който се е качвал на върха седем пъти, решава, че ще продължи с експедиции, които компанията Pioneer Adventure е резервирала за 23 клиента.

"Този ​​сезон беше много труден. Вече работехме под натиск заради COVID-19, а след това времето също ни предаде", казва той, позовавайки се на циклони, отнели поне един живот този сезон.

"Преди време опасността за алпинистите беще кашлицата, обикновената настинка, лавините и пукнатините. Но тази година опасността беше, че ако се заразим с COVID-19, няма да можем да се изкачим, защото той затруднява дишането и причинява умора", каза водачът Мингма Дорджи Шерпа.

Въпреки предпазните мерки, които екипите се опитаха да вземат - включително носене на маски, спазване на стриктна хигиена и изолиране, новите случаи започнаха да скачат.

Хеликоптери пристигнаха, за да евакуират десетки пациенти, за които се смяташе, че са заразени с COVID-19, от района и поне две компании отмениха експедициите си, след като членове на екипа дадоха положителни проби.

Много алпинисти потвърдиха диагнозата си в социални медии и блогове, включително някои, които бяха стигнали до върха.

И все пак властите в Непал не са признали нито един случай на COVID-19 в планината, като залозите са високи след миналогодишния локдаун, който коства на една от най-бедните страни в Азия милиони загубени приходи. Носачи и водачи, работещи за чуждестранните алпинисти останаха без доходи.

За последно десетилетие Еверест остана празен за трети път. Алпинистите не се изскачваха след като земетресение през 2015 г. предизвика лавина, при която загинаха 18 души.

През 2014 г. лавина отне живота на 16 непалски водачи по скандалния ледопад Кхумбу, принуждавайки организаторите да отменят експедициите.

Лукас Фуртенбах, който пръв отменя експедицията си заради огнищата на COVID-19, казва, че правителството трябва да удължи валидността на лиценза от 7 800 британски лири, закупен от клиентите му за изкачване на Еверест.

"Непал покани чуждестранни експедиции да дойдат и ни увери в безопасността ни... Но моите клиенти не се чувстваха в безопасност в базовия лагер", каза той.

Организаторите на експедиции също са се самоцензурирали, като по този начин не може да се оцени действителният брой случаи на COVID-19 сред алпинистите и водачите на Еверест.

"Няма оправдание за явните лъжи, отричания и прикривания, извършени от правителството този сезон", написа блогърът Алън Арнет в петък. "Разбират ли, че действията им само подкопават доверието, необходимо за ефективно управление на ресурсите им?"

Желаещите все пак да рискуват са изправени пред съкратен прозорец за изкачване. Правителството ограничи броя на алпинистите, които могат да се качват по всяко време, за да избегнат задръстване на върха, а два циклона, които удариха Индия през май, допълнително ограничиха тримесечния сезон.

Когато вторият от тези циклони удари Източна Индия миналата седмица, това предизвика огромна снежна буря на Еверест, затрупвайки шатрите на последните алпинисти, чакащи да стигнат до върха.

Окончателните цифри все още не са обявени, но туристическият отдел изчислява, че около 400 алпинисти са достигнали върха тази година, много по-малко от 644 през 2019 г., когато са били издадени по-малко разрешителни.

Германският алпинист Били Бирлинг, който управлява база данни, която записва стигащите до върха, заяви, че събитията от тази година едва ли ще намалят интереса към Еверест.

"Може би ще помислим за това и ще помислим за случилото се през 2021 г., но след като това приключи, експедиционните оператори и алпинистите ще се върнат", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Алпийско чукче преди 2 години
Направете им ресторант, барче, игрална зала , спа център лифт до върха , не ги мъчете завалийките . Не стига че са си платили, ами и на опашка в студа ги карате да чакат .
16
2
 
3
 
! Отговори
/Как бе преди 2 години
Как да си хвана ваксинирано момиче, като през цялата ни връзка ще имам съмнения дали ще може да има деца, уж за сметка на личното си здраве...това е егоизъм.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкукуригал свят.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19И аз не бих, освен плиткоумство, вече се говори за някакви странични ефекти при неваксинираните които са в близък контакт с ваксинираните...
13
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
малейииии!..Се едно гледам кадър от филма на Чаплин "Треска за злато"....Какво им става на тия хора бре?!..-"Изкачи Еверест и ***!"?..Нещо като.."Виж Неапол и ***!"..?!..ега ти!..Куриоза е,че след като изкатерят върха, ще се спуснат ПАК в низините,в които ще продължат жалкото си съществуване...Е,некои късметлии ще си останат там,на връя../като нашите късметлии,примерно/..
12
2
 
9
 
! Отговори
Никога преди 2 години
Никога няма да си хвана за гадже ваксинирано момиче. Това ще е първия ми въпрос на среща. Ако отговора е да - директно спирам да пиша и минавам напред. Нямам време за губене с плиткоумни женички.
11
0
 
5
 
! Отговори
Странното преди 2 години
Странното е, че никой още няма обяснение за ковид-кризата, никой не знае как да я пребори, обаче ВСЕКИ знае, че трябва да се ваксинира. Ами не, благодаря. В другия живот ще е.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се стопи малко сняг, да ги хванат тия инфлуенсъри да поочистят малко мизериите оставени от предните, не само да ми се пъчат на снимчици.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора които си плащат за да умрат
8
1
 
4
 
! Отговори
Опашка преди 2 години
Вие от днеса, трябва да ми видите опашката рано сутрин след кафето и да я подържите, сладури
7
7
 
6
 
! Отговори
Ваксините Убиват преди 2 години
Не се ваксинирайте с Астрата. Колко народ измря. Потулиха всичко. Това лекари ли са или корумпета?
6
3
 
1
 
! Отговори
ВАЙ ВАЙ ВАЙ! преди 2 години
Спокойно ве мисирчици, на минусови температурки няма Ковидче.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А при нас опашките са пред изборните секции за да си дадем гласа за Зеления Чорап, ДПС или всеки друг който даде 50 лева.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано изпопадат всичките че от тия ме остана неосpaно място на планетата
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го нацвъкат с екстременти и трупове.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юруш на Еверест.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пък егати грозното. Тръгнали в китайска нишка по въжето нагоре. Голям килипир няма що. Даваш 100 бона да се редиш на опашка. Лудост.