САЩ купуват 500 млн. ваксини, даряват ги на 100 държави

200 млн. ще бъдат предоставени до края на настоящата година
Обновена: 10 юни 2021 12:00 | 10 юни 2021 12:00, Елка Василева
29
САЩ купуват 500 млн. ваксини, даряват ги на 100 държави
Снимка: архив, БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще закупи 500 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“, за да ги дари на други държави по целия свят, съобщиха "Вашингтон пост" и "Ню Йорк Таймс".

200 милиона от тези дози ще бъдат предоставени до края на настоящата година, а останалите 300 през 2022 г.

Още по темата

В тази връзка Белият дом ще сключи споразумение с двете фармацевтични компании, за да предостави в рамките на този срок закупените ваксини на близо 100 страни по света. Американското правителство ще купи 500-те милиона дози от „Пфайзер“ и „Бионтех“ на цена, която изключва печалба за двете компании.

Ваксините ще бъдат дарени на 92 държави с по-ниски доходи и на Африканския съюз, посочиха източници на Ройтерс.

Даренията ще бъдат осъществени чрез програмата "КОВАКС", която разпространява ваксините срещу COVID-19 до страните с ниски и средни доходи и е подкрепена от Световната здравна организация и Глобалния алианс за ваксини и имунизация.

Според информацията на двете издания Джо Байдън трябва да обяви официално този ход в четвъртък преди началото на срещата на върха на Г7, която ще се проведе във Великобритания, предаде БНР.

Тези 500 млн. дози обаче са далеч по-малко от 11-те милиарда, които според Световната здравна организация са необходими за ваксинирането на света, но все пак представляват голямо увеличение на досегашните ангажименти на Вашингтон.

През месец май Байдън каза, че САЩ ще започнат да изпращат ваксини до други страни до края на юни, като първоначално ще бъдат доставени 80 млн. дози.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Богатите да купят за бедните, че то няма отърване иначе от короната.
11
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Позор---------------------Това са наркомани и алкохолици.Предимно н.ег.ри и латиноси. Тях никой не ги брои за хора. И не са толкова много.
10
2
 
5
 
! Отговори
Байдънясъл демонрат преди 2 години
Бил Гейтс ни помогна да измамим Тръмп и американския народ ,сега ще му върнем услугата с лихвите.
9
0
 
9
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Джо Байдън е загрижен за цветнокожите от Азия,Африка и Латинска Америка.А през това време стотици хиляди бездомни американци спят по улиците в кашони!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците ще отпечата едни много милиони долара, ще си купят с тях ваксини, които са произведени там и ще си завъртят икономиката. После ще ги подарят ама ще ви ги сметнат двойно.Пак ще се плаща не се заблуждавайте
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо безплатно, особенно при хамериканците. Някой ще плаща и това ще сте вие
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко дни краварите обявиха,че иматзастояла едва ли не бракувана вакса.Да излезе инфо,дали Херо няма да ни я пробута.Ваксините - разпиляна надежда на умиращите.Нарочно спряха Биопарокса,но ако го пуснат,не се знае от злоба ,с какво ще ни линчуват.Едни милярди се центрофугурат в неравно-делен такт.Векторите не работят сър.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро всички неваксинирани по света ще се гордеем че шефа отгоре ни е дарил с мозък в главите,когато ваксинираните почнат да капят като хл-барки!!
4
5
 
5
 
! Отговори
Само отговарям преди 2 години
До Само питам - Русия направо дарява технологиите за производство!
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, така.. Бизнеса на чичко Гейтс е осигурен със свежи държавни пари. А колкото до страните, на които американците подаряват ваксини.. Има една мъдра еврейска поговорка "Когато ви дават нещо безплатно, значи стоката сте вие".. Ще им излезат солено такива "подаръци" на тия страни
2
1
 
7
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
РНК терапията, почти като ваксинацията ;)
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега русофилската дружина да ни обясни, че тия ваксини не струват, а трябва да си купим Спутник.