Учени: Паметта на Т-клетките също дава имунитет срещу COVID-19

И без антитела може да имаме имунитет към COVID-19, казва проф. Сирил Коен
11 юни 2021 20:42, Ния Христова
18
Учени: Паметта на Т-клетките също дава имунитет срещу COVID-19
Снимка: Pixabay
За да се установи дали един човек е защитен от коронавируса, независимо дали след възстановяване след заразяване или след ваксинация, най-често се оценява наличието и количеството на антителата в човешкото тяло, пише БГНЕС..
 
Този подход обаче не отчита друга важна част от имунната система: паметта на Т-клетките.
 
И без антитела може да имаме имунитет към COVID-19.
 
Паметта на Т-клетките е по-трудна за тестване и представлява основен фактор за имунитета срещу вирусите. Може да ни осигури защита след изчезване на антителата, твърдят експерти.
 
"В нашето тяло има две имунни системи: вродена и адаптивна", каза проф. Сирил Коен, ръководител на лабораторията по имунотерапия в университета Бар-Илан. "Адаптивната имунна система се състои от два вида клетки, В-клетки, които могат да образуват антитела, и Т-клетки, които могат да убиват клетки в нашето тяло, които са заразени от вируси или са ракови".
 
Коен обясни, че когато тялото за първи път се сблъска с патоген, отнема около седмица, за да създаде антитела и Т-клетки, които да се борят с него.
 
"В такъв момент тялото произвежда много клетки, които произвеждат антитела, и много Т-клетки", каза професорът. "Когато заплахата приключи, повечето от тези клетки умират, но остава малък процент от тях и това е, което наричаме Т-клетки на паметта".
 
Вече обучени да се борят със специфичната зараза, тези клетки се активират, ако е необходимо, дори след дълго време, позволявайки на тялото да реагира на заплахата за един или два дни, вместо за седмица.
 
"Поддържането на високо ниво на антитела би било непрактично за организма, така че имунната ни система се е подсигурила по един чудесен начин", каза проф. Михал Линиал, директор на Центъра по биология в Еврейския университет.
 
Изследването на присъствието и ефективността на тези Т-клетки на паметта обаче е много по-трудно, изисквайки процедури и оборудване, които могат да бъдат открити само в специализирани лаборатории.
 
"Част от причината, поради която количеството им е много ограничено, е, че те трябва да бъдат извлечени от костния мозък, което е доста болезнена процедура", каза Линиал.
 
"Ново проучване показа, че няма значителна разлика между паметта на Т-клетките на асимптоматичните и симптоматичните пациенти, заразени с коронавирус, следователно тежестта на заболяването изглежда не влияе върху броя на Т-клетките", каза Линиал.
 
Установени са индикации, че паметта на Т-клетките, развита поради инфекция от друг тип коронавирус, също може да бъде ефективна срещу COVID-19.
 
Според Коен ще отнеме известно време, за да се натрупат достатъчно данни, които да позволят по-пълна картина на факторите, свързани с имунитета ни към коронавируса.

18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 месец
"Поддържането на високо ниво на антитела би било непрактично за организма, така че имунната ни система се е подсигурила по един чудесен начин", каза проф. Михал Линиал"= Използвал е меката дума "непрактично",да не дразни много ваксинаторите. Всъщност правилната дума за ненужно дълго подържане на високо ниво антитела е: вредно! Така се отключват автоимунни заболявания и други вредни реакции. Организма най-добре знае за какво колко му трябва. Не ваксини са нужни а само терапевтични при гриповете
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво друго, водата е морка , сълнцето е топло.. вятъра дyха
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се ваксинирайте това е капан който ще свърши на световна война.. Ще умрете и много хора ще умрат .. Генерала е прав много ще умрат, само че от ваксините. или с помоща на ваксините.
6
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т клетката има точно токова памет, колкото разформировано военно формирование, и със същото количество шансове да спечели сражение срещу колония вируси. А когато няма врагове, или поне указна цел, изкуствено създадените колонии от т клетки, ще си намерят работа, и никак няма да се хареса на организма, къде ще си вложат разрушителната енергия.Останалото е ниво рекламен клип,и няма общо с разбирането на процесите И начина по който се заиграват, го доказва. Остана да изчакаме да видим щетите.
5
2
 
17
 
! Отговори
Ваксини преди 1 месец
До Анонимен 1 "Какво сбъркано има в съвремените учени и лекари? Защо за всичко са поне година назад??" Първо, те са лъжеучени и псевдолекари. Второ, такива лица са търгаши и измамници. Затова сме много време назад. Просто е.
4
2
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Цъцъцъ, аман от антисемитизма ви, все евреите са ви виновни!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво................умни са евреите........................винаги съм го казвал това!!!
2
0
 
11
 
! Отговори
Мила Йовович преди 1 месец
И в Резидънт Ивъл се заиграха с Т-клетките, и всички знаем какво стана после...
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са невероятни разкрития! Които дума по дума коментирахме по форумите преди точно една година! Какво сбъркано има в съвремените учени и лекари? Защо за всичко са понегодина назад??