Нова мутация на британския щам на коронавируса засечена у нас

Отчетен е при двама пациенти, които не са пътували в чужбина
77
Нова мутация на британския щам на коронавируса засечена у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Британският щам мутира у нас, като за трети път експертите от Националния център по заразни и паразитни болести са засекли изменение в проба от заразен пациент.

Става въпрос за жена от Габрово на възраст над 70 години, която не е пътувала в чужбина. Положителният резултат от PCR теста е излязъл в първата седмица на месец май, съобщава "Телеграф".

Още по темата

Пациентката е била хоспитализирана, но без необходимост от дихателна реанимация и е изписана от болницата. При извършване на целогеномно секвениране е установено, че жената е заразена с британския вирусен вариант, като е установена и мутация от особено значение - Е484К.

Това е вторият пациент у нас, при който е открита тази мутация. Първият случай е от април при мъж от София във възрастова група 60-70 г., който също не е пътувал в чужбина. Той отново е лекуван в болница, а в последствие изписан.

За първи път учени от Обединеното кралство съобщават за откриването на въпросната мутация на 2 февруари 2021 година. Съчетанието и от британски вариант B.1.1,7 с мутация Е484К има самостоятелно означение като VOC-21FEB-2. Същата тази мутация обаче се наблюдава и в съчетание и с други варианти на коронавируса, включително южноафриканския и бразилския.

Според някои изследвания Е484К подпомага способността на вируса да избегне действието на имунната система и намалява ефективността на антителата. Това прави мутацията по-заразна, тъй като е възможно да засегне преболедували или ваксинирани.

В същото време обаче оздравелите пациенти доказват, че Е484К не прави вируса по-опасен като протичане.

През месец май нас обаче бе доказана и още една мутация К417Т. Тя е типична за бразилския вирусен вариант, но бе установена при пациент, заразен с британския щам.

Мъжът е бил на възраст между 80 и 90 години от София. Хоспитализиран е в тежко състояние и необходимост от дихателна реанимация, а в последствие е починал.

Възникването на подобни мутации при пациенти, които не са пътували в чужбина, показват, че вирусът се променя в нашата страна.

СЗО определя двете мутации като такива с "особено значение", тъй като има данни, че измененията в тези позиции на спайк протеина на вируса го правят по-заразен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: мутациящамкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
даскале кога се разболя и колко време беше болен ?!!??
19
12
 
15
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Не ставайте смешни с такива статии - никога не е засичан корона вирус у нас та камо ли мутации и България не разполага с технологиятя за това...
18
10
 
20
 
! Отговори
даскал ГЕНЧО преди 2 години
Ало, пишещите хората казват, че има такъв вирус и вие вече започвате да плюете. Обикновено тези които плюят не са преболедували Ковида. А ако са дишали 25 дена през тръба въздух от компресор ще говорят друго. Аз 25 дни съм дишал през компресор и знам какво е. За това преди да пишете помислете малко.
17
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не виждам, нищо не чувам и най важното НЕ ВИ ВЯРВАМ на гнусните лъжи!
16
7
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Оф боже, кое му е ефективното на това да си инжектираш хлорен пероксид в кръвотечението? Я се свъземете малко
15
6
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
До Бизнес-за-милиардие ясно е че става въпро за мн пари ! ваксините са измама . ако се замислиш реално няма как да са ефективни срещу различните варианти на вируса . да не говорим че са опасни за хора с болно сърце и тн ..ама няма кой да им го каже защото нивото на БГ докторите е мн ниско ...
14
10
 
20
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
на всеки по интелигентен човек е ясно че тва с ваксините и вируса е голяма измама от която шепа хора ще направят много пари ! ваксините не са дори 50 % ефективни срещу вируса камоли пък за неговите мутации ...лъжи на Биг Фарма за мн пари . но има мн *** у нас които се връзват на игрите им !
13
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ни пука вечеее, стига с тоя ковид
12
14
 
8
 
! Отговори
овцата Доли преди 2 години
Много страшно ми стана пак беееее! един 80-90 годишен починал бееее. А аз си мислех, че поне до 120 години можело все здрави и прави да сме и ние бееедните овце.Ето ви на алтруистите все за нас мислят и луди пари харчат за всички в обора ни да има и ГМО храна и ГМО препарати на корем, беееезмъртни да ни направят, от 6 поне на 9 милиона пак да се вдигне бройката на стадото ни бееее. но на математиците май нещо не им излиза сметката. не могат да ни преброят ли, какво ли?
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скукааааа Zzzzzzzzzz
10
6
 
29
 
! Отговори
Бизнес-за-милиарди преди 2 години
И аз все се чудя каква е ползата от "ваксините"... Има нещо, но не знам какво
9
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е щом тази мутация може да засегне преболедували или ваксинирани,тогава каква е ползата от ваксините?
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво като заразените не са пътували в чужбина?Може да са контактували с хора,които са пътували.
7
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настинката Ковид има 1000 варианта. Можеш да настинеш навън, под душа, от климатика, в басейна ... Ваксина против това няма и никога няма да има. Тези вируси са продукт на изкуствените храни, замърсяване и стрес.
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те хиляда мутации станаха. Българина за да се стрестне обаче трябва да напишете че при новата мутация след като я изкара няма да му стата оная работа.
5
8
 
41
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Мисирките са в колабс. Всеки ден почват да драскат за нови мутации, но и короноидите вече не им се връзват. Измислете нещо ново!
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарство да лекуват ковид кога? Ясно е че тая гадост мутра непрекъснато и очевидно и 100 ваксини да си сложим, тя пак ще си беснее. Значи не ваксина, а лекарство е нужно! Колко милиарда спечелиха от ваксините, дето не действат? Хайде сега с тия милиарди да измислят лекарство!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е гаден,затова се пазете и се лекувайте, но НИКОГА НЕ ХОДЕТЕ при проф. Николай Габровски от Пирогов, или доц. Зафер Оркун Токташ - Медикал Караджъ, болница Медикал парк Истанбул.Тези хора са изключително арогантни, нахакани, некадърни и се интересуват само от парите ви.
2
4
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Абе Урсулата ваксинира ли се с Астра Зенека?
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вироса нема да умре скоро. Добри пари изкарва.