Проф. Витанов: COVID ще стане опасен колкото свинския грип

Ако есента си докараме нов вариант на вируса, няма да сме 100% защитени
13 юни 2021 20:11, Анисия Иванова
41
Проф. Витанов: COVID ще стане опасен колкото свинския грип
Снимка: БГНЕС

"Ще минат 5 седмици преди да има последствия от ходенето на море, който отиде сега, ще спечели", заяви проф. Николай Витанов, математик на закрития COVID-щаб, пред Нова тв.

По думите му не сме се справили с вируса като цяло, но се справяме добре с последната вълна, а рискът в цялата държава е поносим.

Той описа и наречената от него "точка на шарана" - единият изход е с 0 нови случая, другият е с малък брой случаи за дълго време, например до есента.

"Здравната система няма да се задъха вече, защото имаме ваксинация. Но когато вирусът се върна от местата, където зимува, може да се вдигне вълница, ако няма достатъчно ваксинирани. Ако есента си докараме нов вариант на вируса, няма да сме 100 % защитени от него".

Според него ако 70 % от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата, а височината на вълната ще е 3 пъти по-ниска.

"Когато излязат медикаментите срещу коронавируса, той ще стане опасен колкото свинския грип", смята проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Свинският грип беше много по-опасен и смъртоносен от днешния измислен вирус, точно тогава, преди 11-12 години изкарах най-тежкия грип през живота си - две седмици с температура, болки в мускули, стави, гърлобол, кашлица, а втората седмица даже и известни проблеми с дишането, но понеже съм приключил отдавна с лекарските услуги и официалната медицина се лекувах с други средства и методи и оздравях! А днешния ''страшен'' вирус за година и половина така и не успя да ме смъкне, но уж е много страшен!
10
4
 
9
 
! Отговори
Мутра ковидясала не преди 2 години
съм видял.Обаче ваксинирана да - Митьо при Кравата.Еднократна ваксина оловна...
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
достигната е "точката на ***.ота"
8
4
 
16
 
! Отговори
Тоя е Абсолютно преди 2 години
НеКомпетентен и говори врели некипели, няма Варианти на Вирус, дето Имунитета не ги лови, да ми посочи такъв Вирус в историята на Земята - няма, просто защото никоя мутация не може да е толкова голяма, че Имунната система да спре да го разпознава!
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОЩ-ните плъхове го обърнаха на "Време за губене" - лимонии, шарани, домати, водка... Кой плаща тоз прайд
6
3
 
19
 
! Отговори
наздраве Математик преди 2 години
утре от същата!
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ако 70 % от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата, а височината на вълната ще е 3 пъти по-ниска" а ако 36% от българите пият шуменско, 2 пъти повече телешки кюфтета ще се изядат, и със 0.65м ще е средно по-високо нивото във външните тУалетни. Математик съм малкУ и ас
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свинският грип си беше доста опасен. През 2009 г. го карах след командировка във Варна.После заразих цялото семейство. Натръшкахме се един по един.Някъде четох, че тогава в България са починали 4000 души и след тях е имало и млади хора.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
водещият, много яко го избъзика за "шарана", ама мал.оум.ника като навит на пружина...
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказва се, че математиката била като хвърлянето на боб, мяташ и казваш каквото ти дойде на акъла.
1
8
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Айде пак се почна.. Значи първо няма начин това да стане и второ този математик трябва да се подведе под отговорност заедно с всички тези, които надаждаха страх сред хората.И след това всичко ще си дойде на мястото.