Кога ще отпаднат маските за ваксинираните – очаква се заповед

Имунизирането ще се доказва с ваксинационния сертификат
14 юни 2021 08:01, Елка Василева
63
Кога ще отпаднат маските за ваксинираните – очаква се заповед
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Очаква се тази седмица да бъде издадена заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски за ваксинирани у нас на някои закрити обществени места. Това анонсира преди дни заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Предвижда се маските за персонала в малките магазини, малките заведения и фризьорските салони да отпаднат, ако хората са имунизирани срещу Ковид-19. Те обаче ще останат задължителни за клиентите, посочва Bulgaria ON AIR.

В малките заведения и хотелите маските също отпадат за служителите с поставена ваксина. Имунизациите ще се доказват със ваксинационните сертификати.

Хората, които нямат сертификат, ще бъдат с маски. Маски ще се носят и на всички места, където не е възможно да бъде спазена дистанция от 1,5 метра. Ще останат задължителни в големите търговски обекти и градския транспорт.

За поредното разхлабване на мерките у нас здравните власти стъпват на данните за заболеваемост от Ковид-19 от 43 на 100 000 души през последните дни, както и на факта, че сме на 23-то място по този показател в Европейския съюз.

Какво точно ще предприеме Министерството на здравеопазването по отношение на носенето на маски на закрито от ваксинираните лица предстои да видим в заповедта, която трябва да бъде издадена днес или утре.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 2 години
Как я виждате да стане тая работа, в магазина един служител да чете сертификатите дали са оригинални или не са принтирани. В магазинчето на Бъбрито няма място да се обърнеш, камо ли да се въведе някакъв ред имаш ли право да си без маска или не. Определено не е тоя начинът, дано Бог по-скоро ни отърве от това бреме.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашисти. Как за 2 години успяха да ни вземат свободата ? Аз ще се противопоставям всячески на опитите да се отнема свобода под привидно благовиден предлог. "Тези, които биха жертвали основни Свободи за да си купят малко временна сигурност, не заслужават нито Свобода нито Сигурност!", Бенджамин Франклин 1755-та. Нищо ново под слънцето!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така и не се разбра как ТОЧНО помага бъл.воча дето му викат "ваксина", хем разнасяш бацили, хем може да се разболееш? А да, може да се разболееш или пукясяш "по-малко". - ЕЖ(Коцето) каза на ПАЗАРА
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А са го въвели, а съм сложил маска. Не ща да ме мислят за ваксиниран глу пак.
34
4
 
12
 
! Отговори
Добре преди 2 години
Добре. Глупаците ще си личат отдалече.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще ДОКАЖАТ със сертификат конкретно/и качество/а на "ваксината" - печат, подпис и гаранция . ПИСМЕН. а не НА ПАЗАРА ЕЖК по ТВ
32
3
 
25
 
! Отговори
Даскал преди 2 години
Откъде накъде? Нали и ваксинираният може да бъде зарАзен. Да си носят маските, никакви привилегии!
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувал съм - нищо не мисля да "доказвам" - ако престава тази игра с маскарада, свалям и толкова. Ще "доказвам", нещастници.
30
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще носят белега на звяра /ковид сертификат/ а тези които не го носят няма да могат да работят ,да пазаруват ,да пътуват ит.н. Нека тези които миналата година писаха ,че това са само *** конспирации сега публично си посипят глават с пепел.
29
3
 
32
 
! Отговори
Изроди нещастни преди 2 години
Хайде да направим още една крачка, другари! Да накараме всички ХИВ позитирни да носят табелка на челото, всички болни от туберколоза - жълта пломба на ухото, всички с онкологични заболявания - зелена пломба на ухото, а тези с хомосексуални наклонности - да си обръснат главите? Искате ли така, другари фашисти? Или това е твърде крайна мярка. А защо искате да делите хората на ваксинирани и неваксинирани? Разделете ги и по други признаци тогава!
28
1
 
25
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Какво е оправданието за тази мярка от медицинска гледна точка? Нали маските бяха много ефективно средство за неразпространение на заразата и ограничавайки вирусния товар спомагаха за по-леко боледуване? Нима ваксинираните не разпространяват заразата и не боледуват, след като СЗО го твърди? Не е ли по-добре по примера на братчедите от Румъния да се раздават кебапчета в парка след всяка ваксина, вместо да се допуска подобна тежка дискриминация въз основа на здравен псевдо статус?
27
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните са опасни за обществото.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"преди" се "мъчиш" и плащаш с години да СИ докажеш, че имаш някакъв акъл - да "вземеш" дипломи, тестове, обучения. "Сега" безплатно ти "дават" сертификат че нямаш
25
3
 
31
 
! Отговори
. преди 2 години
А всички, които не са ваксинирани да си поставят на реверите жълта шестлъчева звезда, нали? Преди 80-тина години един малък човек с мустачки накара една група хора да направят точно това, за да се отличват. Тогава нарекоха това "фашизъм". Това деление на ваксинирани и неваксинирани как да се нарече сега?
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ваксинирани - ушна марка, тези с по две вкасини - две ушни марки. За неваксинирани - жълта звезда. За сороски *** - червена петолъчка
23
2
 
24
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
Върви се към бунтове. Сега не, ама наесен ще има !
22
3
 
25
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Махайте маските за всички! Няма да се чипираме, не го ли разбрахте!?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си гений! Браво само така!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правите си сертификат с фотошоп и го покзвате на магацинерите ако ви го поискат от тела.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе, те се кефят на маските, не им ги отнемайте!