След COVID: Търговията на дребно никога няма да се върне към нормалното

Алтернативните потребителски навици вече са тук и ще останат
15 юни 2021 19:40, Анисия Иванова
43
След COVID: Търговията на дребно никога няма да се върне към нормалното
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Нямам търпение всичко да се върне към нормалното“. Това беше изречение, което често сме чували и вероятно дори сме изричали поне веднъж, откакто е започнала пандемията. Съществуват обаче различни аспекти от живота ни, които вероятно никога няма да се нормализират. Начинът, по който пазаруваме, е един от тях, пише Entrepreneur.

Да вземем например мястото, където най-често пазарувахме. За много от нас то се е променило и съвсем естествено последва бум на електронна търговия. Особено в началото на пандемията, тъй като всички се стараехме да останем вкъщи и на определена дистанция, не само се увеличи честотата на онлайн поръчките, но се увеличи и броят на хората, които купуват онлайн.

Проучване на технологичната компания Bazaarvoice показва, че три четвърти (74%) от хората пазаруват в магазините по-рядко след настъпването на Covid-19, Този начин на пазаруване се е превърнал в навик, който 32% от американските и 37% от европейските купувачи смятат да продължат и след пандемията.

Електронна търговия продължи и през тази година и изобщо не показва признаци на отслабване. Всъщност една трета от купувачите казват, че купуват нещо онлайн поне веднъж седмично, а 9% - ежедневно . Заради това компаниите, които вече бяха започнали да се ориентират към електронната търговия или вече бяха разработили бизнес стратегия в тази посока, имаха предимство, когато физическите им магазини се затвориха в началото на 2020 г.

Вероятно няма да се изненадате, ако чуете, че купувачите не просто купуват повече онлайн, но и повече сърфират онлайн. Оказва се, че купувачите не само разглеждат и откриват артикули по-често онлайн (61%), отколкото в магазина (34%), но и им харесва да го правят онлайн (54%) повече, отколкото в магазина (40%). Също според хората е по-лесно онлайн (64%), отколкото в магазина (32%). Купувачите обясняват ситуацията с това, че електронното пазаруването е по-удобно (55%), има по-голям избор (46%) и възможност за бързо намиране на мнения за дадени продукти (45 процента).

За да постигнат голям успех обаче, компаниите трябва не само да адаптират своите електронни стратегии, но и физическите си: Потребителите не се отказват напълно от магазините. Търговците на дребно, които са имали разработени програми за онлайн поръчване и взимане от магазина, са забелязали огромна възвръщаемост на тази инвестиция по време на пандемията. Например Target споделя, че когато потребителите поръчват, използвайки тази опция, разходите за изпълнение спадат с 90% в сравнение с това, което би струвало изпълнението на поръчка до дома на клиента.

Доста голяма част (83%) от потребителите, които са изпробвали новите начини на пазаруване по време на пандемията възнамеряват да продължат да купуват по този начин и в бъдеще.

Нарастващото предпочитание на потребителите към тези нови начини за пазаруване налага физически промени в самите магазини. Някои от по-големите търговци на дребно вече са започнали да преработват плановете си за етажи на магазини, за да могат едновременно да съществуват и като центрове за изпълнение на поръчки, и като обиковен магазин. Други стават все по-малки по плащ, за да отделят повече място за онлайн изпълнение, но това от друга страна води до по-малък избор на продукти на магазина - още едно нещо, което кара клиентите да пазаруват онлайн.

Още икономически анализи - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...Като уб.ият арабин или Мошеник с маска, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалено много търговци има у нас. Настроиха се огромни търговски площи, във всяка втора нова кооперация има магазини. В същото време потребителите намаляха с 2 милиона. Хората са на запад и къпуват там, а не в България.
14
2
 
14
 
! Отговори
Опищяхте на умрЕло преди 2 години
дни наред за пловдивския продавач на чорапи, но БЪЛГАРСКИ завод за качествени чорапи закри част от производството си.Що не пищите, че държавата трябваше да помогне?!Ами защото вие *** до безкрай съборихте старата държава, а сега е мафиотска к0чина !!
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво беше това МОЛ ??? Скоро и Кво беше това банка.
12
3
 
4
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 2 години
Куфарни търговци и на дребно е имало още от древността преди векове. Няма да изчезнат и да не си правят устата за пари да грабят като помощи от държавата.
11
3
 
7
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Не е от търговията! Когато се търси смяна на властта с политическа цел, последствията са икономически негативи, които рефлектират върху най-голямата част от населението. Като дребен потребител, след оставката на предишното правителство, цените видимо тръгнаха нагоре.Как служебния кабинет ще оправдае тези тенденции,не знам,но ако това е ПРОМЯНАТА,с която ми продъниха ушите, по-добре да не се беше случвала!
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Производството ще намалява, цените ще растат!
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от нормално. Времената се менят. Днес този бизнес или тази професия е модерна, утре- не. Адаптираш се. А не сервитьори, продавачки и стругари да ми плачкат как нямало работа. Еми няма. Адаптирате се. Толкоз.
8
5
 
16
 
! Отговори
123 преди 2 години
Истината е, че всичко вече е прекалено скъпо. Ще станем като краварите, денонощно бачкане, полуфабрикати за храна от липса на време от бачкане. Всичко на кредит, защото парите не стигат дори за сметките за съществуване... Данъци - за да могат крадците на държавната хранилка да продължават да живеят прекрасно... И те така... И за ниско и за висококвалифицирани... Просто висококвалифицирани те ще живеят с по-големи кредити...
7
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Интернет търговията първо е супер мудна. Чакаш дни наред и седмици. Второ това което е на снимката често пъти не е същото в действителност. Трето може обувки с твоя номер да те стягат и да чакаш дни наред докато ти ги сменят или евентуално ти върнат парите. Четвърто възможно е да изгърмиш с парите и нищо да не получиш в замяна. Пето колкото по-често търгуваш онлайн ставах мишена за хакери, които могат да ти занулят сметката за секунди. При истинските магазини такива рискове няма
6
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
в момента света завива - бавно ама завива. който познае накъде мооже да направи здрави пачки. който си го кара по старому и чака да се върне старото нормално дано оцелее.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яки надценки бате.
4
4
 
6
 
! Отговори
Do krai преди 2 години
Не се бой батко, джендърите ще оправят света.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До крайГовори за себе си. . .
2
10
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Тез дето наемаха по 3 магазина, ще получат вместо тройна печалба - три чэпа големи.А алчните кръчмари, да си ги държат пълните фризери със прясна риба и пресни морски деликатеси дълбоооко замразени.Догодина пак елате с голямата кощница за много пачки, щото ден година храни, нали хи хи !
1
9
 
30
 
! Отговори
Край преди 2 години
Моловете убиха уличните магазини - интернет ще убие моловете. после не знам.Хората ще спрат да потребяват много неща - ако ще живеем в къщи - не ти трябват много дрехи и обувки. Колите са излишни. Самолетите ще станат много скъпи. Отпада нуждата да се движиш в пространството. С очила за виртуална реалност ще можеш да идеш навсякъде. Секса?!? Ми той все повече ще се прави в интернет.