10 пъти по-често търсим психологическа помощ в коронакризата

Платформата imatter.bg е създадена преди четири години с тази цел
Обновена: 18 юни 2021 23:02 | 18 юни 2021 23:00, Анисия Иванова
18
10 пъти по-често търсим психологическа помощ в коронакризата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на пандемията търсенето на психологическа помощ се е увеличило 10 пъти. Това каза психологът Пламен Димитров в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Един от най-съществените проблеми, които отчита психологът, е че работата от вкъщи се е превърнала в работа отвсякъде.

"Откроиха се много проблеми, свързани с това да се съчетае работата като ключов приоритет и други задачи, семейство и деца. 1/3 от консултациите, които сме водили през тези месеци, касаят отношенията вкъщи – покрай работата, заради работата и заради това, че другите роли се скупчиха на едно място“, допълни той.

По време на кризата се зароди и телемедицината, като психологията се включи активно в този процес. Много компании по света решиха да подкрепят допълнително служителите си, като им предоставят възможността за консултация с психолог. Това доведе и до ръст в търсенето.

"От една страна е факторът кой плаща за тази психологическа помощ. Когато има корпоративна подкрепа, хората разбират, че могат да ползват нещо, което държавата не е осигурила като политика“, коментира Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Платформата за психологическа помощ imatter.bg е създадена преди четири години именно с тази цел - онлайн психологическа консултация, разказва Надежда Мазова, нейният създател. Тя споделя, че тогава на потребителите подобна услуга им се е струвала много странна. В пандемията обаче онлайн консултацията се оказва съвсем на място.

"Нашата мисия е хората да разберат, че не трябва да имаш някаква кой знае каква житейска криза, за да се допиташ до психолог, а това е нещо съвсем нормално“, каза тя.

Психологът Пламен Димитров коментира и поведението на избирателите и какви кандидати търсят хората, на база изводите от предходните избори.

"Има вот, който е активен и аз се надявам при една добра изборна активност това да си проличи още по-ясно – не просто се сменя обема на участниците в избора, а и тяхната психо-социална структура. Хора, които искаха и нямаха представителство, сега го търсят.“

Целия разговор можете да видите във видеото.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
malart преди 1 месец
Търсим, но не намираме. Много кешират тези психолози. Есента и аз записвам да уча. Има пари в тая рабора
14
0
 
1
 
! Отговори
Ко? Не? преди 1 месец
Погледнах сайта посочен в дописката. Първото, което ми се наби на очи е "зареди часове". С други думи :"плати ми предварително, че като се знам какъв некадърник съм по добре парите предварително". Изобщо 16-тия май е прав.
13
2
 
4
 
! Отговори
Аре без глупости! преди 1 месец
Не съществува такава наука като "психология". Де що кифли познавам, до една следвали психология. Или имаш проблем в главата, който се решава медикаментозно при психиатър, или си въобразяваш, че имаш проблем. А второто се решава с изненадващ шамар. Ако не помогне, процедурата се повтаря.
12
0
 
3
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 1 месец
Според швейцарския IMD сме на 53-то място по конкурентноспособност, а миналата година сме били на 48-мо място в света.
11
0
 
2
 
! Отговори
НАБИИ ТЕ преди 1 месец
ДУМАТА ПСИХОЛОГ, В ТИКВИТЕ НА ТИКВИТЕ.... ЗАЩОТО ДО КАТО УПРАВЛЯВАХА ТЕ. НАРОДА ОТ ТЕХНИТЕ ОБЪРКАНИ ПЛАШЕЩИПРИКАЗКИПСИХЯСА. А ОТ СРЕСА ТРУДНО ЩЕ СЕ ОТЪРВАТ.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАБИЙТЕ-ДОБРЕ ЛИ СТЕ?
9
0
 
6
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Плана се изпълнява безупречно, изтъпяване, подлудяване, изпе...астяване , изджрндъряване и т.н. всичко с цел да се намали населението, но в индия ,китай и африка продължават да се плякат да правят по 5 чаавета, накрая белия човек ще бъде записан в червената книга като изчезващ вид, белите сме около 600милиона на планетатата всичко останало черно, кафяво и жълто
8
2
 
3
 
! Отговори
НАБИЙТЕ преди 1 месец
ГО ТОВА ВЪВ ТИКВИТЕ НА ТИКВИТЕ. НОЩ ЩАБ БОТОКСАБИБИТКО. ТЕ СЪС СВОИТЕ ПРИКАЗКИ И ДЕЛА ПОДЛУДИХАНАРОДА. СЪД. А НЕ ДА ОБЛЪЧВАТ ОЩЕ. ТЕ ИЗПЛАШИХА НАРОДАИ СЕГА ХВЪРЛЯТ ВИНАТА НАСЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред болестите на Kayна психиатричната наука е безсилна.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що така сте се изоставили ?
5
3
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Проблемите с нервите са категорично нормално явление в живота на всяко живо същество. Науката,която лекува тези проблеми се нарича НЕВРОЛОГИЯ ! Евреите Шкеназ измислиха на база нищо простотиите,наричани Психология и Психиатрия. Дори ако пръднете, психитрите ше Ви нарочат за неизлечимо болен. Психиатричните"лекарства" са неуспоримата причина за полудяване,импотентност,фригидност, неадекватност. Евреите на съд !
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Психиатрия и психология са две псевдонауки, които нямат нищо общо със стандартната медицина.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред болестите на Тиквата психиатричната наука е безсилна.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офф .Икономиката е на импулси .Инфраструктура ,задлъжняване ,рецесия .Така се случват нещата .Трябва да се оказва психиатрична помощ на тиквата преди да създаде банката за раздаване ааа.. развитие . Вие знаете ли защо е създадена световната банка за раздаване ааа .. развитие ??? Защо латиноамериканските държави не искаха да си връщат дълга към частни американски банки. С цел извиване на ръце. Схемата на задлъжняване на латинска Америка беше същата.инфраструктура ,задлъжняване ,рецесия ;)
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основният въпрос е кой плаща.