Стойчо Кацаров: Не е изключен пик в страната още през лятото

Здравният министър смята, че индийският вариант може да е вече у нас
19 юни 2021 11:20, Петя Славова
222
Стойчо Кацаров: Не е изключен пик в страната още през лятото
Снимка: БГНЕС

"През последният месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки", заяви пред Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките и категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Здравният министър е на мнение, че недостигът на ваксини, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната.

Още по темата

"Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания. Получаваме подкрепа от ЕС, от СЗО, включително и от медиите, за да убедим колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанция или маски, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани", поясни още д-р Кацаров.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик на подобна идея.

"Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обеща, нито да обещая, че няма да има нов пик.Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент", поясни специалистът.
Здравният министър ще представи проучване от частна компани, което да даде първоначална представа за това. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението в страната с вируса.

"В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво се случва. Това ще стане в кратки сроково", заяви здравният министър.

Относно констатирания в страната "делта" щам на коронавируса, д-р Кацаров е на мнение, че това е огромен риск. Притеснила го е късната реакция на здравните власти - пробата отмъжа е взета на 5 април, резултатите й станаха ясни в средата на юни. Според него причината за това е липсата на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед. За случилото се здравният министър обвини проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев.

"Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е регистрина в голяма част от страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме", посочи той.

Д-р Кацаров е поискал аналитични доклади, свързани с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година, но не е открил нито един.

"Ако не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, рискуваме да повторим същите грешки при следващата вълна или при следващ вирус", категоричен бе здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година ГЕРБ, ВМРО и НФСБ изпуснаха епидемията от контрол през лятото и първата вълна беше през юли 2020.
135
3
 
17
 
! Отговори
Комуняги долни преди 2 години
При ГЕРБ поне през лятото бяха сравнително добре нещата !
134
1
 
22
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Стойчо, бохчичката, и - на село !
133
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе вече сте политик ,и трябва да знаете че на хората им писна от заплахи и терор заради печелбари от ЕС да правят пачки ,имате предвид че крадливия герб никой не го подкрепи на изборите точно поради терора който налагаха повече от година и раздаването на милиарди на нашите хора ,така че няма нужда от заплахи
132
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров - това за летния пик кой ти го заповяда да го вменяваш, да почне да се говори за това и малко по-малко да кажете че има летен пик и пак локдауни още от края на август?? Да не би да е еврокомисаркаат по здравеопазването която бе тук преди 2 дни? Че ти така се обърна на 180 градуса пак след 2 дни след като преди това те посети и Херо Мустафа! До тогава беше против маските и ваксините, а сега си най-върлия фен на маски до живот и масова ваксинация!??? Стойчо кажи си го бре *** ДЕ - РАСТ
131
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя е едно гнусно плямпало, като не беше министър меляше едно, сега се обърна на 180 градуса.
130
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският народ наистина е малък, но затова пък много глупав. От какво най-много се страхува нашенецът? Да не се мине и да не настине! А, да - и да не го ваксинират! О, свещена простота!
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОВИД 19 АПРИЛ,МАЙ ПЛАВНО ПОНИЖАВАНЕ. ЮНИ,ЮЛИ,АВГУСТ,СЕПТЕМВРИ ПЛАТОТО НА МИНИМУМА (15-25% от сега),ОКТОМВРИ ПЛАВНО НАРАСТВАНЕ. НОЕМВРИ,ДЕКЕМВРИ НОВАТА ЧЕТВЪРТА ВЪЛНА. А ЗА ВАКСИНА ИСКАМ СПУТНИК V. ИМАТЕ ЛИ??
128
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и Кацаров, и НОЩ са от един дол дренки. Видя парите и изведнъж преживя катарзис и стана убеден ковидзoмби-ваксър! Парите променят хората.
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като прочетох заглавието ми стана ясно, че пак ще плямпа за ваксините. Постоянно плашат с пикове, болници, нови варианти и смърт, но разбира се като се боцнеш всичко ще се размине.
126
0
 
5
 
! Отговори
ВИРУСОЛОГ преди 2 години
Така е. Не е изключено светът да се изчисти по рано отколкото е планирано. Факт.
125
2
 
18
 
! Отговори
умник преди 2 години
Кацаров заяви още че смъртността от Ковид била каквато е при грип. НОЩ пресилвали нещата. Кога Кацаров от грип са умирали цели семейства? После се обърна на 180 градуса и заяви че имало голяма смъртност, за която били виновни пак НОЩ. И всичко това в един разговор. Как работят подчинените му с този човек, който за 5 минути 2 пъти си противоречи? Фурнаджийска лопата.
124
0
 
11
 
! Отговори
За Израел преди 2 години
По телевизията техен лекар,отговарящ за ваксинацията каза,че 20000 ортодоксални евреи/дори имаше снимков материал/са имали някакво религиозно мероприятие,всички без маски и не желаят да се ваксинират,заради религията си.Как ги принудиха?
123
1
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Каца, Каца дано получиш това, което търсиш! Винаги има възмездие за делата на всеки, къде достойни, къде не! С ***'отиите ти едва ли ще оправиш здравната система, но с отношението ти към колегите ти показваш колко си човек. Жалко че изобщо си се клел в хипократовата клетва! Само като ти гледам физиономията на плъх ти нямам грам доверие
122
3
 
5
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Следващият локдаун няма да е заради пълни болници, а заради хремави и най-вече заради малкото ваксинирани. Следващият локдаун ще е форма на принудителна ваксинация! Искаш на море? Хайде боци-боц!
121
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До T"Държави, където има масова ваксинация, се забелязва пик и нова вълна на заразени."Точно така, в началото на годината в Израел имаха некви си 80-ина умрели дневно, сега - цели шест!
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктор Сър ПичукАма достатъчно дълъг и дебел ли ти е имунитетът?
119
0
 
13
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Как можете да допуснете такова нещо бе Стойчо ! Щом не ставаш за тая работа, просто се оттегли с достойнство, и отивай на село да пълниш каците със зеле - в това поне ще си наистина добър !
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глас от отвъднотоДо края на годината ще има поне 20000 умрели ваксинирани!
117
2
 
11
 
! Отговори
Otto von der Tongen преди 2 години
Ваксинирането срещу ковид е руска рулетка и не спира това да се заразиш или да си заразоносител и да предаваш. Евентуално просто помага да го караш по-леко, но в същото време може да заразиш други хора. Много от хората, които се ваксинираха, почнаха да се мислят за безсмъртни и с това поведение са по-опасни.