Стойчо Кацаров: Не е изключен пик в страната още през лятото

Здравният министър смята, че индийският вариант може да е вече у нас
19 юни 2021 11:20, Петя Славова
222
Стойчо Кацаров: Не е изключен пик в страната още през лятото
Снимка: БГНЕС

"През последният месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки", заяви пред Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките и категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Здравният министър е на мнение, че недостигът на ваксини, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната.

Още по темата

"Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания. Получаваме подкрепа от ЕС, от СЗО, включително и от медиите, за да убедим колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанция или маски, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани", поясни още д-р Кацаров.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик на подобна идея.

"Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обеща, нито да обещая, че няма да има нов пик.Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент", поясни специалистът.
Здравният министър ще представи проучване от частна компани, което да даде първоначална представа за това. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението в страната с вируса.

"В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво се случва. Това ще стане в кратки сроково", заяви здравният министър.

Относно констатирания в страната "делта" щам на коронавируса, д-р Кацаров е на мнение, че това е огромен риск. Притеснила го е късната реакция на здравните власти - пробата отмъжа е взета на 5 април, резултатите й станаха ясни в средата на юни. Според него причината за това е липсата на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед. За случилото се здравният министър обвини проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев.

"Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е регистрина в голяма част от страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме", посочи той.

Д-р Кацаров е поискал аналитични доклади, свързани с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година, но не е открил нито един.

"Ако не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, рискуваме да повторим същите грешки при следващата вълна или при следващ вирус", категоричен бе здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
16
 
! Отговори
? преди 2 години
Министър КАЦАРОВ,Вие къде работехте 2020г.- в най- трудното време за ЕС, България в борбата с КОВИД?
35
2
 
22
 
! Отговори
Ямбол преди 2 години
Кацаров, голям автогол си вкарахте в Ямбол като сменяте директора на държавната болница с червено другарче подадено от Вигенин !
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я съм кажувал че докато ония 240 убавци в парламента не се ваксинират и аз нема си я сложа,за тях се притеснявам..те да са здравички!!
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрий се, мишок! От 20 години нямаш специалност и не работиш, като лекар.
32
0
 
37
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Стойчо, куха главо, нали нямаше коронавирус, бе?
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е налегната от страшна генералска Епидемия, по-страшна и от COVID Пандемията ?
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани".... а според официалния портал на МЗ - поставените дози са 1653186 ...
29
6
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нали Борисов не можеше да управлява кризата, ами хайде, управлявайте я. Не съм фен на Борисов, но как се управлява такова нещо като вирус, и то с пломбирани мозъци като нашите тук? А дано като ни отрежат другите европейски страни, защото сме масово без ваксини, да ни дойде акълът в главите.
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта и неговия Фигурант водят държавата към разруха. Поредна доказателство, че мястото на генералите е в казармата, въпреки че "черната кутия" на армията им е на дъното на Черно море !
27
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе, през юли-август температурата на въздуха е висока, така че чакайте следващата вълна на корона вируса, дай Боже такава да не ни споходи, в средата-края на септември. Спомнете си септември м.г.: всичко през лятото беше ОК и Падишах Боце от Банкя побърза да се пише доФТУр: махна всики рестрикции и като се обединиха неспазване на елементарни предпазни мерки, масов наплив на хора на стадиони и развлекателни заведения с лошото време - стой, та гледай! Боце повика пак тези от НОЩ и изчезна!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа веднагА на прокурор за сяване на паника! Доло Мотафчиски! Свобода!
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май целта е да не излезем да гласуваме всички, а? Или ви е страх, че ще ви изметем, или знаете че с тия машини не можем да гласуваме всички желаещи. И в двата случая искате да ни намалите. Но пак губите, защото при Бойко имаше лято, въпреки че нямаше ваксини! Ха, сами се провалихте.
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато решат тогава ще е. Пик ще има. Обявен де, не че ще е реален. Подготвят почвата. Жалко, че и служебните превиха гръб пред САЩ и Брюксел.
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***. Пик няма да има и слава Богу, че какъвто си неадекватен.
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да обезглавява болници и институти, да беше го направил вече това епидемиологично проучване, да беше се допитал до професионалистите и да го възложи на тях! Какви са тези частни компании, как са избрани, как им се плаща, а? Прозрачност без граници хаа хаа!
21
1
 
18
 
! Отговори
ОПАСНО Е, преди 2 години
висши дьржавни лица да излъчват такова огромно количество отрицателна енергия чрез поглед и думи.Кампаниите срещу КОВИД НЕ ЗАПОЧВАТ, откакто станахте министър.Спрете се.
20
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв пик бе? Нали точно ти и президента казахте, че вирус нема? От какво ще е пика? От човешка глупост, от гняв народен срещу вас? Нали точно вие твърдяхте, че ББ преекспонира и плаши народа с тоя ковид. Е, при ББ имаше лято без ковид, а при вас и през лятото ковид! И що така?
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали си бием ваксина !!!но до колкото знам тоя лекар беше леко против за маски и ваксини ,но мисля че няма как в еврогейския съюз да има ковид а тук да няма ,а как да ни дадат милионите за вируса )та човека няма как ,пачки са нужни на държавата ,на гърба на на народа ,печелбарите още не са си продали ваксини )
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има пик защото на изборите няма кой да бърше машините, няма дезинфектанти. Всички ще ни изпозаразите. Много е зает да уволнява и да плямпа глупости
17
19
 
11
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Докато *** не остави чалгата и не му уври главата, че без ваксини няма да стане нищо и наесен пак ще сме затворени, нещата няма да де променят.