БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани

Нереалистично било 43% да се срещали коронавируса
204
БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране",  каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение".

Още по темата
"Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително", заяви Илиев.

Относно изследванията на частна лаборатория за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

"Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-COVID и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев.

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, посочи д-р Илиев.

"Именно, за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила", посочи той.

Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни, допълни Аспарух Илиев.

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

"Този единичен случай е само повърхността на айсберга“, посочи той.

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажникът Илиев е тук. Гледай си в Германия какво става. Реално ковидарите с ваксини са 10%. А над 70% със сигурност са се срещнали с лабораторния грип.
76
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Първо, лекарите го изкараха в по-голям процент от останалото население, и от останалите около 50 % половината са ваксинирани. Така че, сметките ви са грешни. А дали лекарите у нас са много умни, е под въпрос, а притеснителното е, че сме все на последните места по каквото и да е. Тя епидемията и без ваксини ще отмине.
75
19
 
2
 
! Отговори
WTF преди 2 години
Не случайно сме последни по доходи в Европа. Както виждаме, хората в БГ просто не стават, за това и сме най-бедните. Дано някога ни се промени мисленето и тогава наистина ще можем да искаме да застигаме другите държави, иначе вечно ще си живуркаме на последното място. Все се извиняваме с некадърни политици и управляващи, но жестоката истина е, че просто хората не стават! То за това и 30 години ни управляват такива индивиди. Все пак и те са дошли от народа...
74
0
 
19
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
Приятелю, конкретно в тези ваксини живакът ни е най-малкият проблем!
73
0
 
23
 
! Отговори
Медик до 70 преди 2 години
Какво искаш да кажеш с това? Който желае и има нужда от ваксина - да се ваксинира! Но тези, които са преболедували - може ли да ми обясниш защо да се ваксинират? Вече излезе инфо и то отдавна - каква е трайността на ваксинационния имунитет и каква - след преболедуване.
72
2
 
19
 
! Отговори
до 70 от славянин преди 2 години
18 000-те хиляди умрели ли са или убити от протоколното ''лечение''!?
71
11
 
3
 
! Отговори
до Медик преди 2 години
няма лечение пич или се справя организма или чао, ти ли си най знаещия в цял свят. Стига си правил обобщени заключения от частни случаи.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 70 (до Медик): Тези 18000 от какво са умрели, от болки в гърлото или от инфаркт, диабет и други подобни?
69
0
 
19
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ми малко повече сме чели бе, за това не се ваксинираме. Я си ***
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия въведоха задължителна ваксинация за определени групи главно в Москва където идват много чужденци гастарбайтери и донасят вируса. Ваксинацията е задължителна само за някои категории и най-вече в сферата на услугите, като трябва да се постигне 60% ваксинирани. Препоръката е работодатели да се договорят с работници, като активните антиваксъри се изключат от ваксиниациите а другите се очаква доброволно да се ваксинират.
67
0
 
15
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До Клоунски СвятЗа съжаление точно това ще стане. Очаквайте наказателен локдаун. Без бунт нема да излезнем от тази ситуация.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е руска рулетка,всичко зависи от кръвната група..едни ги бута веднага,други по късно а трети ги пожалва..
65
14
 
3
 
! Отговори
до Медик преди 2 години
*** го кажи на роднините на онези 18000 умрели. Ще ти се порадват
64
2
 
15
 
! Отговори
Медик до 57 преди 2 години
Да. МНОГО ПОВЕЧЕ са НЕуспелите да се излекуват, защото се лекуват НЕПРАВИЛНО ИЛИ НЕДОСТАТЪЧНО АДЕКВАТНО ОСОБЕНО В БОЛНИЦИТЕ. Само една част от лечението е адекватно. Много пъти съм писал за това, но без какъвто и да е ефект. Лечението им е ПО ПРОТОКОЛ, СПУСНАТ ОТ НЕЗНАЕЩИ И НЕРАЗБИРАЩИ ХОРА ОТ "ВИСШИТЕ" управляващи в света.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само че в Германия има не само Дойче веле и там инфото е доста по различно. Дойче веле ще ти каже всичко стига да платиш подобаващо
62
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една съседка нареждаше ваксините колко са опасни и след 2 месеца умря познайте от какво.
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво, насила ли ще ги накарате да се ваксинират? На всички вече е ясно, че целта беше изкуствено да се всява паника, използвайки като лост един най-обикновен грип.
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ох моля се ден и нощ да сме на дъното по ваксинации ,така като се изродят всички други нации България ще се въздигне като първа световна сила .Защото други няма да са останали хахахаа
59
2
 
16
 
! Отговори
Медик, преди 2 години
У нас всички сме като теб - преболедувахме и ваксини изобщо не се каним да слагаме. Дори родителите ми, които са около 80-годишни, не се канят по същата причина. Татко дори не вярваше до последно, че е с ковид. Затова си направи тест антитела, който доказа, че го е боляло три дни гърлото по такава, именно, причина. Самите лекари са го посъветвали да не си помисля за ваксина при това положение. Не че се е канил да експериментира със себе си.
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде и аз имам позната детски лекар в София е. Е от педиатрията разбира ама от друго е пълен трап.