БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани

Нереалистично било 43% да се срещали коронавируса
204
БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране",  каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение".

Още по темата
"Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително", заяви Илиев.

Относно изследванията на частна лаборатория за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

"Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-COVID и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев.

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, посочи д-р Илиев.

"Именно, за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила", посочи той.

Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни, допълни Аспарух Илиев.

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

"Този единичен случай е само повърхността на айсберга“, посочи той.

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си някой, който не гледа телевизия и изведнъж види всичките тия хора с тия странни маски около него и си помисли "какво правят тия олиго френи?"
16
4
 
25
 
! Отговори
ТЪЖНА ГЛЕДКА преди 2 години
Малцината ковиваксъри още не могат да проумеят че основни клиенти на ваксите са нискоинтелигентни и наивни хора. Няма и да разберат, понеже не са им го съобщили официално от телевизора, а друго средство за информация те не признават.
15
24
 
9
 
! Отговори
do 9 Владо преди 2 години
За жалост си абсолютно прав. Българите освен, че сме най-депресираната и нещастна нация, най-млади мрем, успяхме да отбележим печален рекорд при смъртността от Ковид, и на интелектуално ниво сме се оплели в теории на конспирациите, както никоя друга държава в Европа. Надежда и аз не виждам. Напротив, ще пропадаме още и още. Всички статистики са срещу нас.
14
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското медицинско образование превъзхожда западното и американското в пъти. Не разбирам защо се чудите, че истински лекари не желаят да се ваксинират.
13
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е че голяма част от лекарите бойкотираха имунизацията, което говори за нивото на българските лекари. Познавам общопрактикуващи лекари които не желаят да се ваксинират не само себе си ами и пациентите си. Лъжат ги че от РЗИ не им дават ваксини и не провеждат умишлено ваксинации.
12
7
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ВЪПРОСА НЕ Е ДАЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ИЛИ НЕ А ДО КОГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ
11
7
 
49
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително" кое е изумително? Това, че не искат да участват в експеримент с ваксина срещу болест, за която е спорно дали изобщо има нужда от ваксина?
10
9
 
46
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Лекарите знаят, че експериментални препарати се дават само на терминално болни, които някат друг избор, освен да се пробват с тях. Да прилагаш масово субстанция, която още не получила пълно одобрение от лекарствените агенции, е престъпление. Геноцид. Като лекари сме се клели, първо да не вредим. Затова и не агитираме за потенциално вредни ваксини.
9
10
 
15
 
! Отговори
Прав е за % преди 2 години
За процента, че е нереалистично висок е прав. Отделно, тези които изкараха вируса миналата година вече нямат антитела, те постоянно спадат и човек след време пак се заразява. Интересно е какво става с първите ваксинирани преди 6 месеца, те как са с антителата към момента? А лекарите не искат да се ваксинират защото знаят какви лекарства се продават в БГ. Не случайно всички лекарски семейства които познавам като им потрябва нещо различно от аспирин и си го взимат от Гърция
8
32
 
14
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Този факт само доказва, че българското общество има проблем с образованието и логическото мислене, като цяло. Дори и уж завършили специалисти не разсъждават адекватно. Не виждам никаква надежда за България, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен период. Няма никакво значение, кой ни управлява. Тук има основни пропуски на всички нива, които няма да се оправят и след 50 години. Ще сме последна дупка на кавала в ЕС за неопределено време.
7
2
 
19
 
! Отговори
Истина ли. преди 2 години
КОЛКО ОТ ЛЕКАРИТЕ СА ВАКСИНИРАНИ С ТИЯ ВАКСИНИ ИЛИ АЛА БАЛА ЧЕ УЖКИМ ДА Ваксинирани а си постАвят нещо друго ДА ПОПИТАМ БАНКЯРА ДАЛИ СА ГО ВАКСИНИРАЛИ ИЛИ КАКТО С МИНИСКУСА СКЪСАН А СЕ КАТЕРИ ПО ПАТЕКИ
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О неее тия неграмотни антиваксъри не вярват на телевизора! Какво ще правим! Няма обяснение?? Все едно са се информирали и са разбрали колко невероятно вредни и абсолютно излишни са псевдоваксините! Е как може такова нещо!
5
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
просто имат акъл!
4
9
 
54
 
! Отговори
KALki4 преди 2 години
Нашите бели престилки ще се окажат по-умни.Представете си щом лекарите ни, не искат тези ваксини защо ние да ги искаме?!
3
15
 
32
 
! Отговори
Повече от 80% преди 2 години
Кат' се знам к'ъв съм инженер ме е страх да отида на "лекар".Къвто народа, такъв и лекарския състав; 80%...
2
12
 
44
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
Да дойде тоя Аспарух Илиев от БЕРН да ме стегне! Такъв ще му го натегна, че ще го натиря обратно в Берн! Пази Боже сляпо да прогледне!
1
33
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Кефи ме как първо публикувате днес едно, а утре друго! Иначе поздравления за д-р Илиев най накрая глътка свеж разум!