БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани

Нереалистично било 43% да се срещали коронавируса
204
БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране",  каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение".

Още по темата
"Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително", заяви Илиев.

Относно изследванията на частна лаборатория за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

"Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-COVID и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев.

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, посочи д-р Илиев.

"Именно, за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила", посочи той.

Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни, допълни Аспарух Илиев.

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

"Този единичен случай е само повърхността на айсберга“, посочи той.

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
12
 
! Отговори
Д преди 2 години
Съгласен съм, че в България нивото на хората е много ниско. Но фактът, че не се бодат без да се замислят с разни експериментални бъркочи, не е аргумент за това. Всички " интелигентни" ковидваксърчета явно възможностите ви стигат да видите само едната страна, но не и цялостната картина. При вас е едно сляпо вярване в " науката". Като че ли сте живели в някой друг свят и не знаете, че тук преобладава отрицателната енергия , че омразата, алчността, лошите деяния без капка съвест преобладават.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 20 - "световните изследвания сочат, че антиваксъри са нискоинтелигентните" - и къде ги видя тия изследвания, по телевизора, нали? :D
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад при демокрацията започнаха да ги убиват несъгласните с ваксините. В Белгия убиха един защото не беше съгласен с политиката на политиците и вирусолозите, цялата армия бяха вдигнали цял месец да го търсят, и не могат да го намерят в такава малка страна, а накрая се оказало, че тялото му било в някакъв парк, пък цялата армия и вертолети с топлинни сензори не могли да го открият.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не бъркайате Антиваксър с Koвидиoт" ...че кой ги бърка бе?!
33
23
 
5
 
! Отговори
LosHo преди 2 години
масово народът няма достатъчно информация за ваксините срещу Ковид19 и вярва на конспирации за чипиране и др. Особенно политик да обяснява на българина за ползите от дадено нещо, българинът съвсем ще се отрече от това нещо. Няма ги лекарите, които да са за пример и които да обясняват на народа, че именно тези ваксини са спасението не само за човешки животи, но и за икономиката на страната. Не случайно евреите бяха първи с масовата ваксинация! А при нас цари пълна дезинформация и Мангъровци!
32
4
 
24
 
! Отговори
читател преди 2 години
западните лекари правят каквото им кажат, няма мисъл, а нашите, освен, че са страхотни специалисти, което е доказано 100 %, са мислещи и като такива, съответно, са съмняващи се хора!!! мислещият човек се съмнява, а *** приема всичко за истина! нормално е да не агитират и да не се ваксинират! За нас има още надежда, ако не си изпуснем всичките медицински специалисти да избягат от БГ
31
19
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То всички по света тъъъпи,, а само ние - умни? Я стига. Все на първо място отзад - напред!
30
5
 
26
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Имаме шанс да се измъкнем от този ваксинален капан, в който ни вкараха глобалистите! Няма да им мине тука номера. За пръви път проклетията ни е полезна.
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е хубава работа ! - изпотрепаха се да ни убеждават по медиите колко е хубаво и полезно да се ваксинираме а самите те не искат да се ваксинират.Ама информирайте се , ваксинирайте се , прегърнете живота !
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КовЕдарите от последния ден и последната седмица са в ступор! Всичко приключи! След 1-2 седмици сами ще го осъзнаят.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владо, сам ли си пишеш бе баце, това да не е още един от страничните ефекти? Докладвай!
26
0
 
9
 
! Отговори
ahfhjhgghjg преди 2 години
Тези 20% от избирателните списъци ли ги смятат или от реалното население, понеже разликата е значителна.
25
5
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Досега доколкото си спомням, плюехте масово лекарите, я някои и ги биеха. Сега друга я запяхте........И да, точно произлизат от нас......
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ме порази, изпитах студенина в гърба, на следващия ден бях чисто нов човек, все едно бог ме е докоснал :)) Сигурно само сакатите и генетично болнавите ги поразява тази "страшна" болест :))) Не виждам трупове по улиците, мейби ако аз ги направя трупове, тогава ще се оправи положението.... хахахаха :)))
23
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ лекарите произхождат от БГ стадото, завършват и престижните университети в София и Варна. Което е читаво, бега на запад. Та всичко е точно.
22
15
 
8
 
! Отговори
Владо преди 2 години
До do 9 ВладоНапълно вярно! Постоянно отбелязваме антирекорди по всичко. Но никой не се замисля, че проблема си е в нас самите, а не в политиците или в някой друг. Всички проблеми произтичат от всеки един от нас индивидуално, не само като общество. Обществото е съставено от индивиди, а проблемите на нашите индивиди започват от ниското качество на образованието. А то няма, как да е високо, при положение че учителите също са необразовани! Много тъжна картинка.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания вече допущат българи без отрицателен тест ПиСиАр или какъвто и да е друг, без ваксинация или вкас.паспорт. Мдааааааа...
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учете се от възрасттните и ги почитайте!
19
24
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До тъжна гледка - световните изследвания сочат, че антиваксъри са нискоинтелигентните. Що се отнася до бг лекари, те произлизат от народа, а не от МАРС.
18
2
 
32
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Защото тези лекари които са умни и интелигентни те не се ваксинират!Ваксинират се главно пенсионерите,невежите,неграмотните и гербераските xyнвейбини на държавна ясла под заплахата че ще ги уволнят!