За седмица: 7 случая на "Делта" у нас, открит е и един Бета вариант

Пробите са взети от 6 до 14 юни
28 юни 2021 10:27, Александър Попов
89
За седмица: 7 случая на "Делта" у нас, открит е и един Бета вариант
Снимка: БГНЕС

Седем случая на варианта "Делта" на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране.

Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в "Пирогов" в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Бета вариантът е открит при мъж, който временно е бил пребиваващ в страната. Той е бил карантиниран и излекуван.

Заразените с варианта Делта са между 30 и 55 години, като само един от тях е бил хоспитализиран. Другите са карантинирани и подложени на домашно лечение.
 
Освен посочените Бета и Делта варианти са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение.

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас 34 (100%), Варна 26 (100%), Пловдив 21 (95,5%), София (столица) 21 (95,5%), Габрово 16 (100%), София 16 (100%), Кюстендил 13 (100%), Пазарджик 13 (100%), Плевен 7 (100%), Смолян 5 (100%), Търговище 3 (100%), Ямбол 3 (100%), Благоевград 2 (100%), Велико Търново 2 (100%), Добрич 2 (100%), Ловеч 2 (100%), Перник 1 (100%), Русе 1 (100%), Стара Загора 1 (100%), Шумен 1 (100%).

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай.

По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗлатенаТи си продукт на мъжката пропаганда, могат да те накарат да верваш във всичко :)) Стига да имат желание разбира се :) Щото оная фенка на Бойко, дето искали да е изнасилят .... :)) Нема желаещи да я хванат в клещи, нещо не им се струва хубава :)
35
1
 
10
 
! Отговори
Здраво подготвят преди 2 години
Ами ...ваксините....ами ориджин вируса.....кога да очакваме новият локдаун....в средата на лятото....или ще отпуснат....поне до октомври.... Нека убием здраво икономиката.....
34
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид отделенията и през миналото лято ги закриваха, по време на предупрежденията от СЗО, че идват голяма вълна в Европа.
33
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е главния виновник за ковид. Секретни документи показват, че той е нулевият носител. Дойде Родев на власт и България пламна от болести и нещастие.
32
1
 
13
 
! Отговори
Чакайте преди 2 години
Нали беше у нас още през април?! Тия са се оплели в лъжи.
31
1
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Да е по-мистериозно да ползват вече шумерската азбука с глинени плочици. Щом в Пирогов закриват ковид-отделението смятай,че цирка е към края си.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще правим нов локдаун отивам в антарктида при пингвините. Ако ме приемат. Те са особени животни.
29
25
 
12
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Много хубаво е всички злобни безотговорни безрасъдни антиваксари които твърдят ще коронавирус няма да се заразят с него да го изкарат много тежко за да им дойде акъла в безмозъщните им празни кухи дебилски кратуни.
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва значи. До месец заразените ще скочат, до два смъртността при неваксинираните, края на септември може или да наложат нов локдаун, или по-добре неваксинираните болни да не бъдат приемани в интензивните отделения, а там да се приемат хора с други заболявания. В края на краищата, става дума само за живота на някакви антиваксъри.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще свърши ковид
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има три дохоносни бизнеса у свето - фамацевтиката, дрогата и жените, другото е според как ще подходиш :)) Когато се навъдим много челяци на планетата Земя, почват да измислят вирусчета :) Дори Бокича не вярва, но нали требва да се прави че е солидарен с ЕС :))
25
1
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Ваксинирай се да не вземат да получат някой инфаркт
24
0
 
5
 
! Отговори
21 преди 2 години
До 24Не знам дали е бил Ковид но съм карал много тежки грипове с температура 38 това беше доста по леко от грип и температурата беше малко над 37 и с аналгин се нормализира. На другия ден нямах температура но вечерта отново вдигнах температура пак слаба и пак мина с аналгин. Не беше тежко както грипа който съм карал но доста продължително. Повече от седмица. Около 10 дни.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се уповаваме в Урсула фон дер лaйнянен, нашата многонеуважаема шефка на ЕС-глaванаците.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21, изкарали сте ковид
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво нова седмица -ново плашило -Делта .Ако не знаете си имат план график ,всяка седмица до Нова Година как с какво и къде да ви плашат.Че господарите дърпат ушите на слугите си тук ,нещо сме на дъното по ваксинации.Безобразие ,което трябва да се поправи .Объркваме плановете на Бил Гейтс .Да не стане 10% ваксинирани и вируса изчезне у нас , в Израел ,Ю-кей при 80% ваксинирани да се вихри с невиждана мощ.Че дори *** ще прозре плитките лъжи.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световния елит ни пускат болести спин, ебола, сега ковид и наблюдават какво ще стане. Как ще се отрази на организма ни и какви мутации че предизвика.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата много боледуват напоследък. Заразяват и родителите. Само преди месец изкарахме два вируса. От Шумен съм. Първия вирус беше с хрема, температура и кашлица при малката. Заразих се 4 дни след като детето показа симптоми. При мен нямаше кашлица а температура. Мина за седмица. Само след два дни отново този път при мен имаше кашлица без температура но с болки в гърдите при изкашляне. Загубих и гласа си. Мина за 10 дни. Сега имам лека хрема и слаба болка в гърлото а детето кашля. Не сме тествани
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Виждаш, че измамата обхваща целия свят, не е само при нас :) Аз може да не вервам, обаче слагам маска, щото некои хора верват, да не получат инфаркт :))
17
2
 
10
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До Клоунски Свят 12, точно така, сега понеже случайте намаляват и всичко е ток ще се ровят назад да изкарат нещо. Как пък от толкова време го има тук, а пък ние не мрем, срамота. В паника са, че не могат да изпълнят квотите с ваксините...