Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!

Играем много опасна игра с този, коментира Георги Маринов
30 юни 2021 10:55, Петя Славова
260
Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!
Снимка: БГНЕС

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви пред БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни", коментира Маринов.

Още по темата

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва "който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври".

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти."

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023-а, уточни Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки, допълни експертът.

В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.

"Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация", подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

"Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически."

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

"И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален."

Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете, за да разберете поне един учебник по инфектология! Ваксинирането по време на епидемия създава ~супервирус~, защото по слабите вирусни варианти умират/отпадат и остават по силните ~съпервируси~! Вижте напр. ~ Lehrbuch Infektionsepidemiologie, Huber Verlag, Broschur, 1. Auflage 2006, 275 Seiten~!
185
5
 
6
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Ня ся говори за преболедувалите, сякаш ги няма
184
4
 
16
 
! Отговори
До 203 преди 2 години
Науката е едно, интересите на фармацевтичната мафия са нещо съвсем друго!!!Ваксините не са това, което бяха...............никой няма право да налага решението си на друг човек.............всеки носи глава на раменете си да решава сам!!!
183
2
 
10
 
! Отговори
???? преди 2 години
И откъде да сме сигурни, че в Станфорд са най-добрите специалисти по генетика и вирусология???
182
2
 
7
 
! Отговори
БайХ преди 2 години
С други думи хайде всички кокошки да бегат да се ваксинират така ли?
181
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
делта иде и не подбира.естественно ваксинираните ще умрат по-лено от новия щам, защото антивакърската им кръвоносна система ще се запуши окончателно.
180
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.... за ваксинираните. Според Public Health England делта вариантът убива 2 пъти повече ваксинирани във възрастовата група над 50г. От 109 регистрирани смъртни случая с делта вариант 71 са ваксинирани, а 38 неваксинирани.
179
2
 
10
 
! Отговори
ДО 200 преди 2 години
На хората вредят най-много болните ви мозъци и безсмислиците, които повтаряте като папагали. Все едно живеете в средновековието, не вярвате на науката, а вярвате на безумни глупости.
178
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ваксинирани трябва да се изолират за да спрат мутациите!
177
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските не само, че не помагат , но вредят на хората
176
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се казва този вирус по кокошките, как се казва заболяването? Никакви данни. Някакъв си вирус, някакви си кокошки и болести по тях... Второ, господине, дайте линк към официалната документация за мишите опити в Станфорд. Тези опити се провеждат в лаборатории с клас на достъп поне 2, а там някакви си опити с някакви си мишки без надлежна документация, включително и за резултатите, просто не вървят.
175
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учените трябва да водят дискусиите си на научните форуми. Излиза някой по тв или ю туб и хвърля някоя бомба, биз доказателства и после простолюдието тълкува и изопачава и накрая става това, което стана тука. Никакво доверие на експертите.
174
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
време е да пуснат нещо по-мащабно - заразно като ковид и смътроносно като чума.тогава ще оцелеят само антиваксърите.
173
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност Англия обяви за британска мутация през септември. Ноември спряха полетите от Англия, когато се усетиха в Европа. Ваксинацията почна декември. Не ваксините генерират мутации!
172
0
 
10
 
! Отговори
До 189 преди 2 години
В Индия до днес са ваксинирати 4%. Когато се появи мутацията делта бяха по малко от 1%. Проверих. В Англия току що бяха почнали ваксините, не е това фактора
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Като гледам данните, вероятно става дума само за САЩ? А и там май минаха 6000 умрели, не съм гледал скоро
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се появи "индийска мутация" в Индия имаше десетина процента ваксинирани. Знаеш ли колко са десет процента от 1.3 милиарда. Повече от ваксинираните общо в ЕС, вероятно. А когато се появи преди това "английската", точно мушкаха в Англия наред. В Бразилия е тестова зона за "ваксините", така че и там не е съвсем ясно кое е първо, ваксината или мутацията.
169
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно сте доста късопаметни. Когото се появиха южноафрикански, бразилски и британски мутации ваксини още нямаше. Когато се появи индийската мутация, в Индия почти никой не беше ваксиниран. Така че не ваксините, а многото заразени генерират мутации. Да не пропуснем и българската мутация , която беше регистрирана през април!!!!
168
11
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Мда, има около 10% които имат генетично предразположени да не са възприемчиви към вируса. А ти откъде знаеш дали си към тия 10%? Ами ако си от ония другите 10% които ще умрат, защото са генетично възприемчиви и податливи на тежко протичане и смърт? А останалите около 30% които ще получат хронични увреждания? Докато правите тънки сметки ,полза никаква. Ваксините са единствените които помагат в момента. Не 100% но 95%.
167
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бъдем точни 384270 пострадали след ваксина, 4812 умрели, като до час след ваксинация са умрели 700.