Поставените дози ваксина по света са 2,95 млрд., от тях 1,2 млрд. в Китай

3,9 милиона души са починали от началото на пандемията
2 юли 2021 20:26, Елка Василева
24
Поставените дози ваксина по света са 2,95 млрд., от тях 1,2 млрд. в Китай
Снимка: архив, БГНЕС

По данни на Световната здравна организация от снощи в света са установени близо 182 милиона потвърдени случая на COVID-19, като над 3,9 милиона от заразените са починали. Същевременно са поставени повече от 2,95 милиарда дози ваксини.

От вчера в 33 страни в Европа е в сила европейският здравен пропуск, който ще се използва при пътуване. Той важи в 27-те страни от Европейския съюз, а също в Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария.

Европейското подразделение на СЗО предупреди, че продължилият десет седмици спад в броя на новите случаи в Европа е приключил и нова COVID вълна на континента е неизбежна, ако хората не продължат да спазват дисциплина. Директорът на европейското подразделение каза, че миналата седмица новите случаи са се увеличили с 10 процента поради по-големия брой обществени прояви, пътувания и събирания, както и поради облекчаването на ограниченията. Той отбеляза, че това се случва в бързо променяща се обстановка, при засилващо се разпространение на новия вариант Делта на вируса.

Още по темата

По официални данни, цитирани от Франс прес в началото на седмицата, 40 процента от поставените дози ваксина срещу COVID по света са в Китай (1,2 милиарда), следван от Индия (с 329 милиона дози) и САЩ (324 милиона дози). Към същия момент в ЕС са били поставени общо 357 милиона дози на 50 процента от населението, като напълно ваксинирани са били 32 на сто от жителите на съюза. Малта е страната в ЕС с най-голям дял имунизирани с две дози - 70 процента от населението.

В началото на седмицата премиерът на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Борис Джонсън обяви, че страната е на път да вдигне ограниченията срещу COVID по план - на 19 юли, въпреки нарастващия брой на заразените поради разпространението на варианта Делта. Вчера обаче властите отчетоха най-много нови случаи за денонощие от 25 януари насам - близо 28 000. С това броят на новите случаи между 25 юни и 1 юли се увеличава с близо 72 процента в сравнение с предходния седемдневен период. Миналата събота хиляди хора протестираха в центъра на Лондон срещу COVID ограниченията, с които им се отнемат "свободата и други права".

ПОРТУГАЛИЯ съобщи, че от днес налага полицейски час между 23 ч. и 5 ч. в 45 португалски общини, включително в столицата Лисабон и втория по големина град Порту. Здравните власти обявиха вчера, че за последното денонощие са регистрирали 2449 нови заразени - най-големият брой за денонощие от средата на февруари. Властите ускоряват ваксинационната кампания и от следващата седмица първа доза ще започнат да получават хората между 18 и 29 години.

ГЕРМАНИЯ предупреди, че вариантът Делта скоро ще е доминиращ в страната. Според здравния министър този месец 70-80 процента от новите случаи ще са с този вариант на вируса. Министър Йенс Шпан каза също, че Германия е настигнала САЩ по дял от населението с поставена първа доза ваксина. Той съобщи, че на 55 процента от германците вече е поставена първа доза, а 37 процента са имунизирани и с втора.

От началото на седмицата цяла ИТАЛИЯ е "бяла зона" и в страната вече няма почти никакви COVID рестрикции, отпадна и задължителното носене на маски на открито, наложено преди седем месеца. Вариантът Делта обаче безпокои властите.

ФРАНЦИЯ реши да отложи разхлабването на мерките в югозападния департамент Ланд, а водещ правителствен научен съветник предупреди за възможна четвърта вълна заради варианта Делта. Здравният министър Оливие Веран каза, че около 20 процента от случаите на COVID-19 във Франция са от този вариант. Наред с това властите обявиха, че от 7 юли тестовете за коронавирус стават платени за чуждестранните туристи, пристигащи във Франция.

Вчера РУСИЯ обяви за трети пореден ден рекорден брой починали от COVID-19 - 672-ма. Това е нов пик от началото на епидемията, която пламна отново с увеличаване на случаите на варианта Делта на коронавируса. От средата на юни епидемията отново се засилва - според властите заради бавната ваксинационна кампания и появата на този вариант, открит първо в Индия. Град Москва, последван от още около 15 региона, в последните седмици въведоха ограничителни мерки като връщане към дистанционна работа за част от служителите, задължителна ваксинация за хората, които се грижат за лица с трайни увреждания, и посещаване на ресторант само със здравен пропуск. Столичният кмет обяви, че лечебните заведения вече ще предлагат реваксинация.

В началото на седемдневния период САЩ съобщиха, че в страната са поставени около 322 милиона дози ваксини срещу COVID, като поне една доза са получили близо 179 милиона души, а напълно ваксинирани са над 152 милиона души.

ИЗРАЕЛ, който е световен лидер в кампанията за ваксинация срещу COVID, регистрира вчера най-високия дневен ръст на новозаразени от три месеца, в момент, когато полага усилия да ограничи разпространението на новия вариант Делта. Властите бързат да ваксинират децата и обмислят по-строги ограничения за пътуване. През последните месеци Израел отвори отново търговски обекти, училища и места за обществени прояви, отменяйки почти всички рестрикции, след като ваксинира близо 85 процента от пълнолетното си население. Премиерът Нафтали Бенет обяви във вторник кампания за имунизация на хиляди деца до средата на месеца.

ИНДОНЕЗИЯ, четвъртата по численост на населението страна в света, обяви, че от 3 до 20 юли въвежда спешни ограничителни мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса заради ръст на новите случаи. В опит да сведе дневните случаи под 10 000 властите предвиждат по-строги ограничения на движението и самолетните полети, а също затваряне на ресторантите и временно спиране на услугите, които не са от първостепенно значение. Досега президентът се въздържаше от въвеждане на рестрикции, които може да навредят на икономиката, но силно заразният вариант Делта на вируса, причинил рязко увеличение в броя на случаите в Индия през април и май и довел до претоварване на болниците там, се разпространява и в Индонезия. Наред с въвеждането на ограничения в Индонезия вчера беше осъществена еднодневна акция за масова ваксинация с участието на хиляди жители.

В началото на седмицата АВСТРАЛИЯ обяви, че в различни градове в страната са регистрирани нови случаи на COVID, поради което властите налагат рестрикции в някои райони. Ръст на новите случаи е отчетен в Сидни, Бризбейн, Дарвин и Пърт, включително с варианта Делта. Най-голямото епидемично огнище засега е в Сидни. Жителите на най-населения град в страната са в двуседмична карантина.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Към 10 милиона починали от рак за 2020. Да се чудиш как един грип, облечен в пропаганда ошашави толкова хора.
17
0
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
3,9 милиона починали за две години,а от глад,7милиона за 2020г.
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние вкъщи се ваксинирахме с файзер. Никой нямаше нищо особено и притеснително като реакция. Минаха три месеца. Сега стягаме куфарите за Испания .
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реших се на Бионтех. Познат и един роднина не доживяха до пролетта, а други седяха в болница, та няма какво да му мисля. Не искам да се озова на тяхно място
14
3
 
10
 
! Отговори
А. Паскалев, Варна преди 2 години
Аз вярвам единствено във теорията на Дарвин - ще оцелеят само тези които успеят да се приспособят към постоянно променящата се околна среда.
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като сте избрали да си сложите експериментална ваксина защо я пропагандирате по сайтовете???Нали сте защитени и нямате тромбоза и рак? Защо хейтите или ви е шубе от това, което четете, че всъщност сте се прецакали и сте пандали в ръцете на Бил Гейтс.
12
11
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Чакай ти 3021 г да има умрели от ваксините. Иначе всеки ще умре от нещо. Включително и ти. По спокойно почешете конете антиваксърчета
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е, че китайската ваксина е г/д с около 50% ефективност. Казано с други думи - може да смятаме дозите там наполовина - около 600 млн.
10
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой от моите роднини, познати и приятели, колеги не е получил странични действия освен болка в рамото, а няколко души имаха температура за 1 ден. Затова! Защо трябва да си мислиш, че те лъжат. сериозните странични действия са изключително редки. Стига с тая параноя. Не останаха глупци да ви вярват, освен вие самите да си вярвате.
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ще докарат и 1 милиард смърт от ваксинация и инвалиди от ваксинация.Всичко е точно.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ваксинираните политици и известни личности нямат странични ефекти?Още повече че са живи и здрави?Млад гръцки студент почина след ваксинация.Този беше странен случай.За колко още не знаем, но вече са отписали труповете като умрели от ковид.Имам един въпрос ама и вие си го задайте кога за последно настинахте и ви се наложи еа пиете парацетамол или антибиотик.Аз лични се разболях от бронхит 2018 г. Защо да се ваксинирам , за да ми бъде разрешено да пътувам свободно?Какво има във ваксин
7
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите замлъкнаха нещо. Цифрата 3 милиарда ги остави без думи . Ха ха ха
6
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще останат неваксинирани само бг антиваксъри! :)))))) ако оцелеят, де....
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен5 И ти си един разбирач... Хабер си нямаш от нищо, ама плямпаш.Що не си учил бе, ренде?! Ако беше - нямаше да се излагаш така.
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече се ваксинират във Великобритания, толкова повече заразени, Що така? Германците се ваксинират и те масово и си чакат пика.Италианзите росна го преболедуваха първи в Европа.
3
15
 
10
 
! Отговори
Me преди 2 години
Аз, се ваксинирах с АЗ. Знам за риска от съсиреци и въпреки това се ваксинирах.
2
8
 
17
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Очевидно ваксините помагат на вироса да еволюира.
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ее, почти 3 милиарда не им ли стигат вече? Да вземат да се поспрат малко с тая ваксинация, че дека ще ги копаме?