"Шпигел": България с 20 000 негодни ваксини, търсенето в страната спада

Оказа се, че сме най-скептични в Европа
3 юли 2021 14:00, Петя Славова
153
"Шпигел": България с 20 000 негодни ваксини, търсенето в страната спада
Снимка: БГНЕС

В източния край на ЕС има две държави, които отчаяно се опитват да предотвратят разхищаването на ценна ваксина срещу COVID-19. В България и Румъния скептицизмът към ваксините е голям. Ето какво пишат международни медии:

Търсенето на ваксини в България и Румъния спадна силно, затова властите са принудени да търсят начин как бързо да изразходват наличните количества, преди те да се окажат негодни. Алтернативата - да ги изхвърлят - би била твърде потискаща на фона на това, че в редица бедни държави по света, например в Африка, ваксината срещу коронавирус е дефицитна, се отбелязва в публикация на Bloomberg, цитирана от "Дойче Веле".

В нея четем, че властите в двете държави се опитват да  продават или даряват на други страни изоставащите дози с ваксина, а представители на хотелиерския бизнес в България настоявали изоставащата ваксина да се предлага безплатно на чуждестранни посетители. Изданието  цитира Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм, която казва: "Тъй като България, а съответно и всички ние, със своите данъци сме платили за тези дози, предлагаме да ги използваме, за да стимулираме ваксинационен туризъм".

Близо 20 000 дози с изтекла годност

Bloomberg отбелязва и това, че недоверието на хората към ваксините е свързано с дългогодишно недоверие към властите в страната, както и със скептицизъм по отношение на определени ваксини - най-вече това се отнасяло до британския препарат на AstraZeneca.

Публикацията съобщава и това, че до края на юли в България е имало около 20 000 дози с вече изтекла годност. Bloomberg коментира също, че ниският процент на ваксинираните хора в България създава риск за усилията на ЕС да преодолее пандемията и то точно в момент, когато се разпространява Делта мутацията на коронавируса, която създава проблеми във Великобритания, Португалия и Русия.

Още по темата

Докато през април Румъния имунизираше по около 100 000 души дневно, през юни са били поставени едва около 18 000 дози на ден. Подобна е и ситуацията в България, която е последна по ваксинации в Европейския съюз –  по около 25 000 души дневно са били ваксинирани там през април, а през юни - едва по 8 000 на ден. И докато в Румъния около 25% от населението е с поне една доза, в България този дял е под 15%.

Затова здравните власти търсят алтернативи, за да използват вече закупените ваксини. Румъния например продаде 1,1 милиона дози на Дания. А националните отбор по ръгби на Аржентина се ваксинира преди мач в Румъния.

Българите са най-силно скептични

В Източна Европа пропадат ваксини, защото никой не ги желае, съобщава и германското списание "Шпигел" в заглавие и публикува сходни данни за нежеланието на българите да се ваксинират. Изданието цитира и данни от ново европейско допитване за готовността на гражданите от ЕС да се ваксинират.

От него излиза, че българите са най-силно скептични. Общо 61% от тях са заявили, че не са склонни да се имунизират. Следващите в класацията са Латвия и Хърватия, където над 40% от гражданите изразяват нежелание да се ваксинират. В анкетата са участвали около 47 000 души между февруари и март тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИН преди 2 години
До АнонименСТИГНАЛИ СА ДО КРУШАТА, ЗАЩОТО БИГ ФАРМА НЯМА ИНТЕРЕС ДА ОТКРИВА ЕВТИНО ЛЕКАРСТВО, ИНТЕРЕСЪТ ИМ Е ДА НИ ДЪРЖАТ ПОЛУЖИВИ И ДА НИ "ЛЕКУВАТ" КАТО НИ ТЪПЧАТ С ТЕХНИТЕ ОТРОВИ С ГОДИНИ. ПРОСТО Е! И КОЙТО СЕ ОПИТА ДА ПАТЕНТОВА ТАКОВА ЛЕКАРСТВО, ВЕДНАГА БИВА СМАЧКВАН ОТ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА, КОЯТО Е НА ХРАНИЛКА НА СЪЩАТА МАФИЯ.
113
0
 
1
 
! Отговори
ЕДИН преди 2 години
До ОпростаченОТГОВОРИХ ТИ ПО-ГОРЕ С ДУМИ ОТ ФИЛМА" ПОСЛЕДНИЯТ САМУРАЙ". ПРИЯТНО И ПОЛЗОТВОРНО ЧЕТЕНЕ!
112
0
 
1
 
! Отговори
ЕДИН преди 2 години
ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ С ДУМИ ОТ "ПОСЛЕДНИЯТ САМУРАЙ", ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ФИЛМ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПОСЛАНИЯ: АКО СРАМЪТ ТИ Е НЕПОНОСИМ, МОЖЕШ ДА СЛОЖИШ КРАЙ НА ЖИВОТА СИ!!! И ПОДАДОХА ЕДИН МЕЧ НА "ЗАСРАМЕНИЯ"!!!ПО ЯПОНСКИ! ВЗЕМИ МЕЧА!!!
111
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ КАКТО И ХОРАТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВТО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ А АГИТИРАТ ОБИКНОВНИТЕ БЪЛГАРИ А СЕ ВАКСИНИРАТ. ДА ОБЯСНЯТ ТЕ ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТ. ВСЕ НАРОДА ИМ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО.
110
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
другия път като се наредим на опашката за подаяния от ЕС ще ни сложат най отзад и каквото остане това ще ни дадат. Ганювеца си мисли че някой спец за него прави вируси и ваксини за да го умори. И от сутрин до вечер виси по форумите да обяснява колко е хитър и ваксина няма да си сложи.
109
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво правим сега- ще ги хвърляме ли? Защо първо ги купуват, а после мислят, до кога с това комунистическо мислене ? Като вдига толкова врява Шпигел, да беше ги взел тези дози и да си го навре от към г. зо?
108
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво ги плати Бойко ти -от джоба или от чекмеджето ?Ай стига.
107
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ги плати ВАКСИНИТЕ, а фигуранта ги хвърля ! Къде го скриха радев след като пак разнесе ковида из европа
106
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите отказаха да са лаболаторни мишки за собствена сметка. Още има надежда за този народ!!!
105
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експериментите с ваксини се извършиха миналата година. Клиничните проучвания завършиха. От края на декември почна масовата ваксинация. Стига сте се правили на жертви. Не сте тест, не сте експеримент. 3 милиарда дози поставени. Аман от параноя и пропаганда. !
104
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не се направи социално проучване да се види искат ли Българите да се ваксинират или не ? Или само ще правим бизнес опити на гърба на хората, че и с техните пари. Упражняването на насилие върху хората да си слагат ваксина *при това напълно експериментална* е не само противоконституционно ами и аморално. Иначе за "правата" на разни *** и ЛГБТ и други такива непрокопсаници се застъпваме. Ами правата на нормалните хора кога?
103
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказва се, че тези дето ги е страх да се ваксинират, от доста време имат сериозни психически и физически проблеми, неадекватни реакции и поведение и няма да могат да изпълнят предназначение за което са дошли на Земята, ще агонизират докато не си отидат..
102
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След време ваксинираните ще имат сериозни психически и физически проблеми, неадекватни реакции и поведение.След като няма да могат да изпълнят предназначение за което са дошли на Земята, ще агонизират докато не си отидат..
101
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накупиха астра, дето никой не я иска. Реваха на Европа после, че не искаме вече астра, искаме файзер и модерна. Дадоха ни. И сега ги похабихме. Като сме прости и страхливи....
100
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали ваксинирането с незадължителните ваксини е доброволен акт?Който иска се ваксинира-който не иска,не.Какво има да се разсъждава?Нашия Тиквун защо се набъкбука с Астри сякаш сме Китай?Сега да му ги набият в дебелия г..
99
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не са скептични а реалистични, а шпигел са бръщолеви за немските шарани
98
1
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ , СЪОБЩИ ГО БРЕ БОРСУК ЕФЕНДИ НА ЕРДОГАНЯ
97
9
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Шпигел или са се объркали или лъжат. През април в България са поставени 353020 дози ваксина, което е по 11434 средно на ден, а не 25000, както твърди Шпигел. През юни са поставени повече дози - 395394 дози ваксина, което е по 13178 средно на ден, а не 8000, както твърди Шпигел
96
3
 
18
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
На времето фармацевти4ните компании търсиха "телета" за испитание на даден нов продук на които телрта плащаха луди пари да се съгласят и да подпи6ат доброволно 4е са съглаасни да станат опитни ми6лета и 4е ако нещо стане то все едно няма нищо,а сега телетата безплатно се редят да станат опитни ми6ки та дазе и си и плащат за това.Нямам против ваксините и вероятно ще се ваксинирам един ден но не и с това поколемие ваксини а практиката показва 4е по4ти винаги фейс лифта е по-сполу4лив от модела си
95
4
 
22
 
! Отговори
до Опростачен преди 2 години
Единия край на въжето- за гредата, а другия около шията. Успех с "екзита", ще ти стискаме палци.