До началото на август Делта вариантът става доминиращ у нас

Възможна е вълна по-лоша и от предишните, смята Лъчезар Томов
9 юли 2021 11:09, Ния Христова
67
До началото на август Делта вариантът става доминиращ у нас
Снимка: БГНЕС
При по-преносимия вариант на коронавируса трябва да имаме по-затегнати мерки, да се учи през ден и да се тестват често едни и същи лица, каза пред БНР Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. Според него следва да се използват и маски с по-висока степен на защита.  
 
"Неправилно е да се управлява епидемия само по заболеваемост, трябва да се управлява през репродуктивното число", каза той относно представения вчера от здравния министър план за управление на здравната криза при следваща вълна.
 
Колеги на Томов са предоставили на Министерството на здравеопазването статия с анализ за управление на риска, съобщи той. В нея се предлага да не се разчита на фиксирани нива на заболеваемост, защото това е работило при китайския вариант на Covid-19.
 
"Не се управлява така неустойчив процес. Някои мерки трябва да са постоянно, да не изчезват, а други – да се разхлабват или затягат според числото R“, заяви Лъчезар Томов.
Още по темата
 
Не се отчита, че всеки следващ вариант на вируса е все по-заразен и все по-трудно се управлява, подчерта математикът и добави, че при затваряне в тъмночервената зона на ниво 9 000 хоспитализирани се очакват минимум 15 хиляди хоспитализирани.
 
"Затваряхме на много по-ниски нива при предишните две вълни", предупреди той.  
 
Разпространението на един вариант не зависи от мерките, които се взимат спрямо него, изтъкна Лъчезар Томов.
 
"По броя случаи на ден не зависи това за колко време той ще стане доминиращ спрямо другите. Това за колко време става доминиращ зависи от съотношението на неговото число R спрямо това на предишните варианти.“ 
 
"До края на юли - началото на август Делта вариантът ще стане доминиращ у нас", смята Лъчезар Томов. Той прогнозира, че "може да има вълна, която дори е по-лоша от предишните", но уточни, че все още има неясни параметри.
 
Трябва да се направи масова ваксинация, категоричен е Томов. Според него ваксинацията е като данъците – колкото имаш свобода да си плащаш данъците, толкова имаш и да се ваксинираш.
 
Относно повишената заболеваемост в Израел на фона на високото ваксинационно покритие в страната, Томов отбеляза, че заболеваемостта сред ваксинирани не е проблем.
 
"В Израел нямаме смъртност. Сравнете с Русия – Русия е на нашето ниво на ваксинация", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта върхът на сладоледа! Супер ще се лекуваме по плажа с мента!
50
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Грешка е това наблюдение на епидемията на двуседмична база, което въведоха от началото на епидемията през 2020 година. При третата вълна, която имаше пик в края на март 2021 и която започна в средата на януари 2021, ГЕРБ почти до самия пик така и не разбраха, че е започнала нова вълна, защото "чакали данни", както каза Кантарджиев или Кунчев, не помня кой от двамата. Сега запазват това наблюдение със огромно закъснение наследено от ГЕРБ.
49
2
 
6
 
! Отговори
ковидясъл преди 2 години
чували останаха ли?
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не се връзва всичко около Делта. Казват, че е много по-заразен от предишния щам, това означава, че следващата мутация след показване от дома и бум... така ми се искаше поне лятото да отпочинем психически.
47
2
 
6
 
! Отговори
хъм преди 2 години
До началото на август Делта вариантът става доминиращ у нас... аз ще доминирам над Делта.
46
2
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Планът на юдео-масоните успешно си върви с минимален разход от тех и с огромна печалба, така ще е докато раята не се събуди.
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано да дойде още по-лоша вълна, че ми се услади да не бачкам, а само да имам помощи от работещите. Мухахаха. Много е хубаво. БудaлиTe да си блъскат главите. Хахахаха.
44
4
 
5
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Евреите ще пуснат вируса. Този щам е измислен за да мори индийците, а чрез наго илюминатите ще постигнат заветната си цел- България трябва да бъде не повече от 500000 души за да се управлява отвъншни фактори с пълен контрол над населението.
43
0
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Лъчко, ела да поязвиш ваксината щом толкова се страхуваш от делта варианта...
42
4
 
16
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Малко хора останаха които вярват на тези простотии!! Умирам от кеф когато влезна в магазина и повече от половината хора са без маски !!! КЕФФ !
41
2
 
16
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Делта, Гама все си е ковид Грип! Не плаши българското племе!
40
2
 
29
 
! Отговори
37, преди 2 години
Аз не познавамчовек, който да твърди, че вирус нямало било. Ми има. И то безброй много, най-вероятно. Само дето тоя бе избран, за да си пробутат световните мафийоти машинациите с окастрянето на човешките права, пълният контрол над хората, икономическото ограбване на хората и малкия и среден бизнес и да си проведат големия медицински експеримент. Всеки вирус се кара различно, ние пък тоя го минахме леко. Други - не. Трети не са го и усетили. Айде стига толкоз бихте тъпана!
39
0
 
23
 
! Отговори
Друг математик преди 2 години
На тоя Томов ако не му се получи прогнозата" какво ще прави точно той? Някаква отговoрност за заблуда и всяване на страх ще поеме ли? А някакво наказание? И аз съм математик.
38
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
признават че са го поръчали
37
1
 
5
 
! Отговори
математика Томов преди 2 години
математика Томов е математик
36
1
 
6
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
математика Томов е математик
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем че има вирус, никой не го отрича. Но да не стане лекарството да е по-опасно от вируса, това са ми притесненията.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лъжата краката са къси.На вируса вълните също
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече ги показвате такива, не ни мотивирате, отблъсквате ни и в мен напира гняв към тези продажници и симозванци. Иским ди ме се изплюя в лицето на този с мазни храчка.
32
2
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
съгласен съм че е схема и конспирация с по-долу мненията, но вирус има. изкарах го тежко и на кантар и смелчаците от долу им пожелавам да са здрави и да не им се налага да се запознават и да им се променя сегашното мнение