Къде на Балканите се увеличават заразените с COVID-19?

Навсякъде продължава активната ваксинация против коронавирус
9 юли 2021 22:30, Елка Василева
61
Къде на Балканите се увеличават заразените с COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Летният туристически сезон е в разгара си и повечето страни на Балканите посрещат милиони чуждестранни туристи след разхлабването на мерките срещу разпространението на COVID-19. Навсякъде продължава активната ваксинация против новия коронавирус. В някои от страните намалява броят на заразените с коронавируса, докато в други се наблюдава сериозно увеличение на диагностицираните. Опасният Делта вариант на вируса бе регистриран в повечето държави на Балканите.

Тази седмица в ТУРЦИЯ бяха регистрирани редица случаи на новия вариант Делта. Въпреки това туристическият сезон в страната е в разгара си, властите уверяват чуждестранните гости, че Турция предлага условия за сигурен туризъм.

Ваксинационната кампания в страната продължава с пълна сила, като 56,3 милиона души вече са ваксинирани. Според властите Турция е сред страните шампиони по брой на ваксинирани граждани в световен мащаб.
Ваксинационната кампания в Турция стартира в средата на януари. Гражданите могат да избират между препаратите на китайската компания Синовак, на Пфайзер/Бионтех или руската ваксина Спутник V.

Междувременно турският здравен министър Фахреттин Коджа призова институциите и представители на местната администрация да следят нивото на ваксинация. Той поиска ускоряване на ваксинационния процес чрез създаване на мобилни ваксинационни екипи. Предвижда се ваксинационни пунктове да бъдат разположени пред джамии и големи търговски центрове.

Правителството обмисля и план за насърчаване на ваксинацията за хората между 18 и 35 години. Според някои информации само ваксинирани лица ще могат да влизат в концертни зали, киносалони и на стадиони.
Междувременно вчера в страната отмениха решението лицата, прекарали коронавируса, да бъдат имунизирани само с една доза ваксина. Решението е било взето заради затруднения при пътувания на турските граждани в чужбина, тъй като за издаването на ваксинационен сертификат е необходимо да бъдат поставени две дози ваксина срещу COVID-19.

През уикенда турските здравни власти съобщиха, че отменят ваксинирането с втора доза от препарата на Пфайзер/Бионтех за хората, прекарали коронавируса.

5171 са новозаразените в Турция за последните 24 часа, 48 души са починали.

Въпреки топлото време броят на новозаразените с COVID-19 в ГЪРЦИЯ в последните дни се увеличава. Гърция разхлаби някои от ограничителните мерки, но отново се засилват притесненията заради разпространението на варианта Делта на коронавируса. Поради това бяха върнати някои ограничения върху дейността на ресторантите, нощните клубове и баровете.

Същевременно на 15 юли се планира да бъдат разрешени развлекателните мероприятия на закрито. Тогава се очаква и спортните зали да бъдат отворени за зрители.

Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови влязоха в сила тази седмица. Пътниците трябва да представят един от следните документи: сертификат за ваксинация срещу COVID-19; доказателство за скорошно възстановяване от заболяването; негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, или негативен бърз тест, направен до 42 часа преди пътуването.

38 процента от 11-милионното население на Гърция вече е ваксинирано, а правителството предложи на младите хора финансови стимули, за да се ваксинират. Тийнейджърите между 15 и 17 години в Гърция ще могат да си насрочат ваксинация в създадената за тази цел електронна платформа от началото на следващата седмица.

Гръцкото правителство обяви вчера, че в страната ще бъде обявена задължителна ваксинация за някои професионални групи.

Най-високи са нивата на ваксинация досега на Йонийските острови.

Нов скок на случаите на коронавирусна инфекция в Гърция бе отбелязан вчера с регистрирани 2017 новозаразени. Общият брой на случаите на коронавирус в Гърция от началото на пандемията достигна 433 021, а на починалите от болестта - 12 773.

Генералният секретар в министерството на здравеопазването на СЪРБИЯ Мирсад Джерлек заяви, че гражданите са се отпуснали твърде много и повечето смятат, че корнавирусът е отминал, но той остава активен. Джерлек каза още, че се е стигнало до забавяне на ваксинацията, като до сряда са поставени общо 2 730 000 първи дози и 2 590 0000 втори дози и това не е достатъчно.

Въпреки забраната за събиране на повече от 500 души на открито в Сърбия, през изминалата седмица бяха организирани концерти с няколко хиляди посетители и епидемиолозите предупредиха, че това ще струва скъпо на обществото.

Това безотговорно поведение може да доведе до нова силна вълна още преди есента, още повече че се очаква делта вариантът на коронавируса да се появи и в Сърбия, предупреди епидемиологът Верица Илич.

В момента в Сърбия е разрешено присъствието на открито на концерти до 500 души при условие, че бъде представен негативен PCR тест, потвърждение за преболедуван COVID-19 или потвърждение за ваксинация.

В ЧЕРНА ГОРА в края на миналата седмица бяха разхлабени мерките против разпространяването на COVID-19, като бе удължено работно време на заведенията и бяха въведени облекчения за хората, които са се ваксинирали.

Обявено бе, че работещите в държавните институции ще получат един почивен ден след ваксинация, а всички пенсионери, които получат първата доза от ваксината през юли, ще получат туристически ваучер на стойност 50 евро. За всички граждани на Черна гора, които са ваксинирани с ваксини на Синофарм или Спутник V и които искат да пътуват в чужбина, се осигурява безплатно тестване за коронавирус, ако определена държава изисква това.

На 2 юли в БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА бе регистриран първи случай на варианта Делта на коронавируса.

В Босна и Херцеговина на този етап не е ваксиниран значителен процент от населението. Засега в страната не са вдигнати ограничителните мерки срещу COVID-19 въпреки спада на броя на заразените през последните два месеца.

В страната са регистрирани над 205 хиляди заразени с COVID-19 досега. Над 9 670 души са починали от коронавируса.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 400 235 души са получили поне една доза ваксина против COVID-19 до сряда, а близо 500 000 души са се регистрирали за ваксинация.

Министерството на здравеопазването съобщи, че интересът към ваксинация в страната се увеличава всеки ден и ваксинационната кампания върви безпрепятствено. Обявено бе, че ваксинацията на непълнолетните няма да бъде задължителна. Ваксинацията на децата над 12-годишна възраст ще започне в Северна Македония на 12 юли. За имунизацията им ще се използва ваксината на Пфайзер/Бионтех.

В страната тази седмица бяха потвърдени няколко случая на заразени с Делта варианта на коронавируса пациенти.

В РУМЪНИЯ са потвърдени десетки случаи на варианта Делта на коронавируса. Същевременно в страната намалява броят на заразените с COVID-19. Ваксинационната кампания в страната продължава, но броят на имунизираните лица остава сравнително нисък.

Ръководителят на националната ваксинационна кампания д-р Валериу Георгица съобщи, че около 80 процента от фиксираните ваксинационни пунктове в Румъния работят с под 25 процента от капацитета си. Той посочи, че по тази причина 117 фиксирани ваксинационни центъра са спрели временно дейността си.

Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат обяви вчера, че Румъния удължава с още 30 дни обявеното заради пандемията от COVID-19 състояние на тревога, считано от 12 юли. Той уточни, че се увеличава от 90 на 180 дни периодът, в който лицата, преминали през болестта, са изключени от противоепидемичните мерки, считано от датата на потвърждаване на инфекцията.

В Румъния вчера бяха потвърдени 30 нови случая на коронавирусна инфекция и 3 смъртни случая. От началото на пандемията са потвърдени 1 081 120 случая, а 34 168 души са починали.

През изминалото денонощие са поставени 16 311 дози ваксина. Общо 4 799 034 души са били ваксинирани от началото на ваксинационната кампания на 27 декември, като 171 050 души са получили една доза, а 4 627 984 души - и двете дози от ваксината.

Междувременно Румъния дари стотици хиляди дози ваксини на Молдова, Сърбия и Украйна, а 1 170 000 дози са били продадени на Дания.

Броят на новозаразените с COVID-19 в КИПЪР продължава да се увеличава, като 952-ма бе броят на новозаразените в сряда.

Представителят на здравните власти Валентинос Силвестрос каза, че 84 процента от новите случаи през последната седмица са на хора под 40-годишна възраст. Той добави, че мнозинството от заразените не са ваксинирани.

Заради увеличението на заразените с COVID-19 миналата седмица Република Кипър отново попадна в червената зона на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Междувременно в страната продължава ваксинационната кампания. Над 50 процента от населението на Кипър вече е с поставена първа доза ваксина срещу коронавируса.

Кипърското правителство обяви, че ще покрива 35 процента от разходите за настаняване по време на почивка на лицата, които са получили поне една доза ваксина срещу коронавируса или са прекарали болестта през последните 180 дни.

В началото на седмицата премиерът на СЛОВЕНИЯ Янез Янша обяви за десетки потвърдени случаи на Делта варианта на коронавируса, като добави, че четвъртата вълна е неизбежна, ако най-малко 70 процента от населението не бъде ваксинирано до края на лятото.

В притегателната за много туристи ХЪРВАТИЯ досега против коронавирус са ваксинирани 37,3 на сто от цялото население, или 45 процента от възрастните хора. Най-много са ваксинираните в столицата Загреб.

АЛБАНИЯ тази седмица достигна броя от милион ваксинирани против коронавирус граждани, половината от които и с втора доза, съобщи премиера Еди Рама.

В Албания се използват ваксините на Пфайзер/Бионтех, АстраЗенека, Синовак и Спутник V. От 3 юли в страната работят мобилни ваксинационни пунктове.

Същевременно броят на новозаразените с коронавируса в страната намалява, по-нисък е броят на хоспитализираните и смъртността е ниска. Миналия месец имаше само пет смъртни случая, с което юни стана месецът с най-малък процент на смърност от началото на пандемията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
8
 
! Отговори
Рики преди 2 години
То и един така се хилеше на сестра си, преди ваксината и в чужбина и понеже тя няма деца:"Пиши завещание на децата ми". Аха, но само месец по-късно умря като куче от Ковид и остави децата сираци. Кой знае, може вирусът да е възмездие.
45
4
 
4
 
! Отговори
Антиваксърите преди 2 години
Нямат акъл, жмат само страхове.
44
8
 
8
 
! Отговори
Алкоджана преди 2 години
Доктор Радева ми каза, че ако изпия 10 ваксини не се води убождане. Вярно ли е?
43
4
 
5
 
! Отговори
Мадафукера преди 2 години
Слави има синдрома бейбидик (да не се бърка с моби дик)
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде е Хемуса? Да не се е срещнал с Ковида( нали дълго време го търсеше) и после със Свети Петър? :)
41
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гейтс е в болница, Мелинда го е спукала като балон с един голям cтрaпoн.
40
5
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Не знаех, че и Кипър е на Балканите....
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май българите го изкараха този вирус на крак повечето.Не се знае и колко сме ще се види на преброяването,но май сме под 5 милиона тук,без тези дето са в чужбина.
38
10
 
8
 
! Отговори
Слави преди 2 години
И нека чалгата бъде с вас. Премиер ще е Фики!
37
10
 
12
 
! Отговори
Луд преди 2 години
Другаре, от ваксина може и да, може и не да се полудее. Проблемът е когато неваксинирани изтрещят.
36
14
 
15
 
! Отговори
Тошко Йорданов преди 2 години
Много съм любопитен, колко процента от ваксинираните с втора доза ще се откажат от третата доза. Ама бих казал поне 20 -30 процента. То колкото и да си *** ще ти писне да те будалкат
35
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ваксинираните скоро ще са раково болни. Ще ги бодат до край.
34
11
 
25
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 2 години
Аз за умрели от ''пандемията'' разбирам единствено от новините, ако не бяха те, нямаше да разбера че има ''пандемия''! Толкова за ''масовия мор'' на антиваксърите! А ваксъра и целия му г.з на решето да го направят от бодене, пак ще живее в шок и ужас от ''страшно страшния'' вирус и ''пандемията''! Но това е нормално за всеки тежко болен хипохондрик!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И што ке праим сегинка бракя? Ке я биде ли лУната земля мАкедонска или не?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как къде? В босна и албания. Къде на друго място?
31
1
 
10
 
! Отговори
mhm преди 2 години
Белград имат 1.374 население (Сърбия 6,956 млн.), София има 1,236млн население ( България 7,000), знач Сърбите са ваксинирали 2.59млн, което прави една София цялата, един Пловдив, както и Бургас, както и Варна и още 334 633 хора, които може да е целия Пазарджик ( 109 413 насление) както и целия Благоевград ( 75 862 население) както и цяла Враца (65 905 население), ох и така пак остават 251 180 повече от нас, кажете някакви градове където живеят хора, че се затруднявам.
30
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мнооого глупав народ са антиваксърите. като поизмрат малко ще се промени мнението им.
29
3
 
6
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Навсякъде, нали за това им правят боц!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мартин силово? ще стане не само гражданска а ще падат правителства и ще се молят ние да не ги ваксинираме тях
27
2
 
1
 
! Отговори
Да сравним преди 2 години
Белград имат 1.374 население (Сърбия 6,956 млн.), София има 1,236млн население ( България 7,000), знач Сърбите са ваксинирали 2.59млн, което прави една София цялата, един Пловдив, както и Бургас, както и Варна и още 334 633 хора, които може да е целия Пазарджик ( 109 413 насление) както и целия Благоевград ( 75 862 население) както и цяла Враца (65 905 население), ох и така пак остават 251 180 повече от нас, кажете някакви градове където живеят хора, че се затруднявам.