Възможно е да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека"

Защитният ефект от ваксината спада след 6 месеца
19 юли 2021 12:04, Ния Христова
69
Възможно е да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС
За 20 хил. дози ваксини на "АстраЗенека", които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени, заяви в ефира на bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
 
"До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони", каза още Кирилов.
 
Той изтъкна, че до момента няма големи загуби на дози от ваксините.
Още по темата
 
Директорът на ИАЛ напомни още, че Минстерски съвет е издало разрешение да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да предоставят ваксини. 
 
"Важното е в следващите месеци всички количества, които са в повече в ЕС да се намери механизъм за дарение и препродажба", коментира Кирилов.
 
Той посочи още, че в момента сме на последно място в ЕС по брой поставени ваксини, а причината е липсата на интерес от страна на хората. 
 
Относно това дали е необходима трета доза Кирилов каза: "Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на този по очите му се разбира ,че не може да му вярва, дете на някоя не случайна мама разпределя ваксините, лобист
57
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
A, така! "Дарение и препродажба", а не ваксиниране на куцо и сакато да оправдаем парите. Почваме да говорим с правилните термини.
56
2
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ами като в цял свят тази ваксина е отстраниха ние какво да е правим
55
3
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
ГЕРБ купиха ваксини, които никой не ще. Трябва да ги съдят за безстопанственост и разхищение на държавни средства в особено големи размери. И за корупция също, защото най-нежеланите ваксини ги продава майката на една депутатка от ГЕРБ. Именно тях изхвърлят в момента. Парите обаче са похарчени
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
геП още Не са представили Сметката за ковид - колко Милиона за ваксини ? за маски и лекарства ? Колко Милиона отекоха комисионни ? Колко ,какво и на Каква Цена ? - Сметкатааааа Бе !
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не , гербаджийката паунова -мейдел да Връща Милионите в хазната - Веднага ! Колко Милиони налапа тая ? - Време е за Съд ,Затвор и Конфискация !
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огън да ги гори!
51
3
 
2
 
! Отговори
до усетете разликата преди 2 години
Знаеш ли каква разликата между Индия и Англия??? Населението на Англия е около 56 милиона, а на Индия над Милиард!!!!! А, за санитарията в Индия да си чувал нещо???? А, за нивото на медицина при бедното население??? Почуствайте разликата, дет съ вика, нали???Плюс строгите ограничение за британски туристи в Европа, що ли?! Борката май е решил да я подкара по Шведския вариант, но ще видим докъде ще стигне!
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По света много хора чакат ред. Включително в държави от ЕС. Само в БГ министерството пречи на ваксинацията и изхвърля ваксини. Колко прогресивно.
49
10
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами ББ и "Омразният ГЕРБ" ги договориха, а сега здравното министерство на на фигуранта ще ги изхвърли на *** и нищо чудно България да отнесе и санкции за това ... Когато пенсионираш хора като проф.Кантарджиев и уволняваш ръководители на държавни болници като проф.Балтов, които изнесоха Ковит пандемията на плещите си, е така ... Сега мангъровците и кацаровците управляват здравната ситема с лъжите и конспирациите си, и господ да ни е помощ когато наесен се сбълскаме с новата пандемична криза..
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги бракуват и Радев и Кацаров да ги платят.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-после една добра новина за ваксиноте
46
5
 
2
 
! Отговори
Усетете разликата преди 2 години
В Англия сега има по 40000 положителни теста на ден при 65% ваксинирани основно с омразната Астра. В болница влизат по 2000 а умират едва по 50- 100. В Индия официално също има по толкоз заразени но умрелите са по 2000. Ваксинирани под 10%.Тъй че драги ми смехурковци всички ще се заразим но някой само със сополи а други ще пукнат. Сега избора е ваш. Не на всеки му е писано да живее.
45
6
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЮЖНА КОРЕЯ ОБЯВИ, ЧЕ Я ИСКА ПРОДАЙТЕ ИМ Я ИЛИ Я ЗАМЕНЕТЕ БАРТЕР! АКО Я ИЗХВЪРЛИТЕ ТОВА ЩЕ Е САМО ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА РАДЕВ!
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заедно с ваксините да се изхвърлят и хората, които са ги поръчали. Ако изобщо са хора това... Човекът се води разумно същество, а тази поръчка е едно безумно прахосничество.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнете ги на Борката Джонсън. Скоро ще му потрябват! От днес падат всички карантинни ограничения в Англия, а ръстаът и броят на заболяванията там стремително расте.... Явно икономиката на дребноБритания колапсира след Брекзита и Ковида!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки човек знае какво е най-добре за него. Не е нужно да му диктоват от някъде си. Ако някой преценява, че не иска ваксина-значи не иска. Точка.
41
1
 
6
 
! Отговори
Сестра преди 2 години
Да дойде Боко да му сложа една от тия ваксини,да не ги изхвърля с желание ще му я сложа.а може да получа нещо от чекмеджето.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги стоварят в задния двор на Борисов, който се хвалеше, че ги е купил евтинджос!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги пратим в македония! И не Безплатно :)