Възможно е да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека"

Защитният ефект от ваксината спада след 6 месеца
19 юли 2021 12:04, Ния Христова
69
Възможно е да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС
За 20 хил. дози ваксини на "АстраЗенека", които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени, заяви в ефира на bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
 
"До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони", каза още Кирилов.
 
Той изтъкна, че до момента няма големи загуби на дози от ваксините.
Още по темата
 
Директорът на ИАЛ напомни още, че Минстерски съвет е издало разрешение да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да предоставят ваксини. 
 
"Важното е в следващите месеци всички количества, които са в повече в ЕС да се намери механизъм за дарение и препродажба", коментира Кирилов.
 
Той посочи още, че в момента сме на последно място в ЕС по брой поставени ваксини, а причината е липсата на интерес от страна на хората. 
 
Относно това дали е необходима трета доза Кирилов каза: "Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
18
 
! Отговори
зоро преди 2 години
Бившия министър Ангелов да се оправя, не само да мисли къде да си сложи ботукс.
37
0
 
16
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 2 години
Ами дарете ги на Македония! Нали еднокнижника беше обещал?!!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен40 какво материално отговорно лице търсиш като ЕС подписа вместо мас договорите? Събудете се! Правителството се командва от ЕС
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора забравяте че като ни психясваха от екрана, всички мислехме че са за добро! Но при новите данни се указа че са бъркочи с неясен ефект. Нека се бракуват и да се приключва с тях!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за това имаше едно време материално отговорно лице. Да отговаря за покупките и инвентара си със лични средства. Сигурно онази будала - набедения математик Витанов е изчислил по звездите колко бройки са нужни
33
0
 
10
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
БОКО защо не иска да се ваксини ра. Нали той ги договори.Трепери си за животеца.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно, но преди няколко месеца настоявах да не ни харчите парите за глупости, а ти и НОЩ-ниците обяснявахте как ще се сцепим да се ваксинираме.
31
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избийте си от главата тези тромбози. Прочетете цялата информация по темата. При жените се наблюдава тромбоза при средно 1 от 10 000, ако приемат противозачатъчни, зависи от вида им достига до 8,9 на 10 000. При ваксиниране се наблюдава 1 на 100 000. Т.е. не може да се направи връзка ваксина-тромбоза. Прочетете листовките на лекарствата, хапче за кръвно може да доведе до синузит или бронхит при до 10 от 100, или разстройство при над 10 от 100. Това са реални странични ефекти.
30
0
 
6
 
! Отговори
Гъзобар Енгибаров преди 2 години
При 3 милиона мънгaлоиди щели да изхвърлят ваксините!Божее!Бихте ги на тях!Има ваксина...има банкимат....няма ваксина..няма банкимат!
29
1
 
18
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Сега е редно, този който е взел командирското решение да бъдат внесени толкова излишни дози, да ги плати от собственото си джобче.
28
13
 
0
 
! Отговори
пена преди 2 години
Поредния провал на Радеф...
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ami унищожете ги. Вие сте "царете" на унищожението разрушението и разсипията. Унищожихте си заводите, производствата и всичко което имахте. Нищо ново не създадохте. Какво стана с българската ваксина? Мозъчетата ви са причината за това което сте. Можете само да цоцате от ЕС. Сега им изхвърлете безплатните ваксини и утре пак се наредете за нови безплатни...
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги платят търговците от НОЩ
25
1
 
15
 
! Отговори
антиваксъра преди 2 години
А защо се внесоха ролкова излишни дозички?!
24
2
 
18
 
! Отговори
probi преди 2 години
Въпрос: защо накупихме толкова много от тази ваксина, че и я предплатихте?Защото беше най-евтинката и надеждите са били, че народът масово ще се ваксинира с нея.Друг въпрос: колко политици са ваксинирани точно с тази ваксина? Дали изобщо има такива?
23
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо не спада, ваксината осигурава доживотен имунитет. бандитите на фигуранта ще хвърлят ваксини при положение че има държави които не могат да купят?! тоя е за трибунал
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте ги на сомалийците те и без това измират от глад няма да е нехуманно
21
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
за какво изобщо сме купували толкова много купува се по малко да се види какъве ефекта и как ще се приеме от населението
20
0
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Ти си едно зомби... Такива като теб за кеф ги стреляме със снайпер от някой покрив на видео-игрите. Върви да търсиш пресни мозъци от нормалните хора...
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОДМА ДА ГИ ПЛАТИ БОКО