Малко ваксинирани, ще се наложи ли локдаун на икономиката?

Приемането на еврото - положителен момент за България
20 юли 2021 21:43, Екип на Bulgaria On Air
67
Малко ваксинирани, ще се наложи ли локдаун на икономиката?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От каква икономическа програма има нужда държавата? Ефективен ли е Планът за възстановяване и устойчивост?

"Най-добре е да се ориентираме към това, което препоръчват институции като Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейския съюз. Това е една умерена центристка политика, насочена към подпомагане на икономиката с държавни разходи", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Преподавателят в Югозападния университет посочи, че е добре да погледнем към политика, насочена към социалното разслояване, което се е засилило в кризата от пандемията.

"Една социално ориентирана политика. Политика за стимулиране на икономиката с оглед максимално бързо възстановяване", уточни проф. Ганчев.

Икономистът коментира, че в програмата на ИТН има социални пожелания и политика по отношение на пенсиите. По негово мнение обаче програмата влиза в противоречие с другата част на политиката, която засяга финансите и икономиката.

Проф. Ганчев подчерта, че пред сегашното и бъдещото правителство стоят няколко основни приоритета. Най-важният е свързан с корекцията на бюджета и подготвянето му за 2022 година.

"България не само е най-бедната страна в ЕС, но сме и държавата с най-ниска степен на ваксиниране. Това е изключително опасно предвид новата вълна на Ковид-19 и новите щамове. При тази ниска степен на ваксиниране ще се наложи нов локдаун на икономиката", категоричен проф. Ганчев.

Преподавателят каза още, че програмата, която ИТН предложи, не е най-удачният вариант в момента. Относно Плана за възстановяване и устойчивост икономистът добави, че очакванията там са той да реши тежки структурни проблеми в икономиката.

"Що се отнася до енергийния сектор, имаме много сериозни проблеми. Проспахме 10-15 години. Никакви реформи, никакво преструктуриране на този сектор", посочи проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът изтъкна, че приемането на еврото обезателно е положителен момент за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората плащат данъци за да им служите. Като гледам обаче служите на бигфарма и незнайно кои други стоящи зад колисите. В тези мерки няма никаква полза за народа само тормоз. Сега гледам, че от Пирогов искат пътека за пост(след) ковид синдром на вона на всичките изляти пари от началото на пандемията.
19
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден не се спряха да ни тероризират за ваксинация! Значи има някаква злоумисъл!
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата сила на нежелаещите да се ваксинират е, че не им плащат и се борят за човешките си права.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме си виновни, че ги търпъм, коя вълна дойде и затваряне след това и получаваме същия неуспешен резултат. А, ако чакам болниците да станат нормални трябва да сме вечно затворени.
16
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късната есен на 2021 и зимата на 2022 не се очертава оптимистична за България с тези антиваксърски настроения. Дано да не повторим и подобрим статистиката от миналата зима. (Дано да не се окажа прав)
15
4
 
26
 
! Отговори
SarsCov2 преди 2 години
Спираме да плащаме данъци, и палим институции и имоти на политици. Тогава всички заедно да пострадаме, няма само обикновените да страдаме.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз викам, ако се сменят правителствата в цял свят плюс да се свалят онези бюрократи дето ги контролират, и така прекрасен нов свят, без локдауни и дрън дрън.
13
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 2 години
До Ха-ха-ха И като Китай, като Израел, като Англия
12
25
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Да не затварят и да лъжат, че няма умрели от вируса , а? Така ще е най-добре... Като преди 1989 година по Тошово време. Като Северна Корея...
11
4
 
16
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Искам да го видя *** ганчев в столюпиново, токаито...Да отведе медицински екипи и да предложи идеите си на място... Да покани ббс и снн да отразят събитията на живо предаване...
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нетърпение очаквам да видя, как новото правителство ще се "справи" с коронавируса... наесен и през зимата. Макар, че съм почти убеден, че ще се провали с гръм и трясък..
9
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
локдаун ще е катастрофа за режима на радев и заради това в момента се укриват данни за заразените. това е и причината за конфликта с болниците, много лекари отказаха да лъжат заради радев , дава се сравнение с лъжите за чернобил. това е ужасно
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват се да налеят акъл на " прос.тото" население, ама то не възприема. Костелив орех. Е няма да стане. Пък и още не са написали статия за истинската причина за това изнудване.
7
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако политиците мислят за държавата - не я затварят. Ако мислят за джоба си и комисионката от фарма фашистите - затварят. Но затварянето няма нищо общо с логика и медицина. То е само политико-икономическо изпълнение на поръчка.
6
3
 
38
 
! Отговори
Демостен преди 2 години
*** заплашва със спиране на икономиката поради слабата ваксинираност. Също агитира за приема на Еврото. Похвата да дадеш думата на някого, а той сам ще ти каже за кого работи и за какво се бори, си работи безотказно. Та, така драги ми ***, хващай баира да не те застига секира.
5
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От рокдауни се видя, че няма никаква полза. Най- затворените, стригани, бити, ваксинирани и т.н. чифтокопитни - най- болни в момента. Ако тук има локдаун, и на децата е ясно, че ще е с цел да се принудят хората насила да приемат доброволно участие в този фашистки експеримент. Никой нормален не вярва вече в тоя маскарад. Най- умните бяха наясно с цирка от самото му начало.
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман, от неолиберали интернационалисти и мултокултуралисти!!! Тези ще ни докарат до неоБолшивизъм!!!!
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако я затворите ще се затвори, ако не ще си продължи да си работи икономиката. Стига вече с тези затваряния, които не работят вижте държавите с най-строги мерки.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две статии-заплаха - само в последните десет минути? Добре върви!
1
0
 
23
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
за мене - Изненада няма, подготвен съм!