3.5 млн. британци страдат от "дълъг ковид", предимно млади

Има риск от поколение, което ще остане с хронични здравословни проблеми
22 юли 2021 19:15, Анисия Иванова
28
3.5 млн. британци страдат от "дълъг ковид", предимно млади
Снимка: БГНЕС

Великобритания заяви, че около 6,2% от пълнолетното население на страната, или 3,5 милиона души, страдат от последици след прекаран коронавирус.

Управлението на Националната статистическа служба съобщи, че 6 от всеки 10 от анкетираните, които са заявили, че са засегнати от "дълъг ковид", казват че болестта е навредила на общото им благосъстояние, а половината от тези анкетирани твърдят, че им е трудно да изпълняват работните си задължения.

Цифрата е внушителна, като се има предвид, че по данни на Worldometer във Великобритания от началото на пандемията са регистирирани малко над 5.5 млн. случая на ковид.

Тези данни показват дългосрочното икономическо и социално въздействие на вируса, който за пръв път удари Великобритания в началото на 2020 г. Министър-председателят Борис Джонсън махна повечето ограничения против разпространението на инфекцията тази седмица, въпреки факта, че броят на новите случаи нараства с най-бързите темпове, откакто правителството е наредило третия национален локдаун този януари.

"Открихме, че повечето от хората, които са докладвали, че имат "дълъг ковид", са съобщили и за трайни негативни ефекти", каза Тим Уизард, главен научен сътрудник в ONS, в своето изявление в сряда.

"Необходима е повече работа, за да разграничим последиците от дългия Covid и множество странични фактори като възраст, пол или увреждане".

Няма общоприета дефиниция за дългия ковид. По-рано тази седмица правителството, заедно с Националния институт за медицински изследвания, започна проучване за разработката на нови инструменти за диагностика и лечение.

"Дългият ковид може да има тежки и изтощителни дългосрочни последствия за хиляди хора в цяла Великобритания, което може да направи всекидневния живот е изключително труден за пострадалите", заяви министърът на здравеопазването Саджид Джавид по-рано тази седмица.

Дългият Ковид е по-разпространен в слабо развитите райони. Възрастта е друг важен фактор, тъй като при хората под 50-годишна възраст има по-висок риск от трайни последици от болестта.

Това ще навреди на по-голям брой млади хора, които са частта от населението, която все още не е преминала пълна ваксинация срещу вируса. Това може да влоши недостига на персонал, от който се оплакват хотелските фирми, което понякога ги принуждава да прекратят бизнеса си.

Повече от 120 учени предупредиха за рисковете от правителствения план в писмо за медицинско списание "Lancet" на 7 юли, заявявайки, че ситуацията "рискува да създаде поколение, което ще остане с хронични здравословни проблеми и увреждания, личните и икономически последици, от които може да се усещат в продължение на десетилетия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Доктор Боцко преди 2 години
Колкото е по-щедра социалната система на една държава ... толкова е по-дълъг Ковида .
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както написа някой по-надолу в коментарите ако "дългия" ковид беше толкова разпространен щеше масово да се съобщава за него и в други държави. Във Великобритания можеш да източваш здравната каса доста. Хората си вземат по два месеца болнични годишно, а кой знае колко можеш да се скатаваш ако симулираш дълъг ковид. Това, че са млади хора е още по-подозрително.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасен е този вирус. Един познат го изкара тежко, но вкъщи през ноември 2020 и още не може да се оправи.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости! Да им вдигнат здравните застраховки нантези с дълъг ковид и готово. Сегаби бъбречна недостатъчност я водят дълъг ковид! Вече ни взимате за маймуни!
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са свикнали на дългия ковид 19 см, та така.
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дейвид ЛВ Бауер директор на британската ваксинационна програма ,открито заяви че Пфайзер понижава нивото на антитела в имунната ви система с до 6 пъти ,фактически нещо като хив се получава!Banned.video гледайте го там!.......Да бе, това да ти не е Радев, Бойко или Нинова?!:))))))....Абе пълно тук с ганюги-професори!:))))))))))
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса си го качвам на шиша.. Купил съм си гъби , витамини и най-силните антоксиданти на планетата от водорасли , амбразивно растение. По Аюведа , Китайски , японски , Български и други древни учения.. Чакам вируса да дойде, ама още го няма..Определено от билките и гъбите станах и по-умен.. завърших магистърска 5,92 може и златен медал да взема , и ми повиха заплатата с 2хил. лв.......Най силният антиоксидант е Глутатион! Гледай какво пиеш и внимавай някой "фелшер" да не ти пробута някакъв негов си "илач"!
19
5
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Дейвид ЛВ Бауер директор на британската ваксинационна програма ,открито заяви че Пфайзер понижава нивото на антитела в имунната ви система с до 6 пъти ,фактически нещо като хив се получава!Banned.video гледайте го там!
18
8
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Нормално е младите да страдат от дълъг Ковид-19. По-старите масово се ваксинираха, рядко се заразяват и го карат леко. Младите масово още не са ваксинирани и това е резултата.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 2/3 от "оздравелите" признават, че имат здравословни проблеми, а останалата 1/3 не си признават. Вероятно са бивши антиваксъри или отричащи вируса.
16
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините на Пфайзер ви отслабват имунитета с до 6 пъти и това е ФАКТ!.......И как по точно *** като теб доказва този "неуспорим" факт?:))))))))))
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса си го качвам на шиша.. Купил съм си гъби , витамини и най-силните антоксиданти на планетата от водорасли , амбразивно растение. По Аюведа , Китайски , японски , Български и други древни учения.. Чакам вируса да дойде, ама още го няма..Определено от билките и гъбите станах и по-умен.. завърших магистърска 5,92 може и златен медал да взема , и ми повиха заплатата с 2хил. лв......И кой е най-силния антиоксидант? Ако нямаш антитела евентуално може да се подсилиш чрез Т Клетъчен имунитет но дали ще го получиш е Божа работа!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава болест като "дълъг ковид" - има симуланти намерили лесно да получават пари правейки се на болни. Що примерно в Индия няма "дълъг ковид" - щото никой няма да им плати ако не бачкат.......Най вече има масово тъъпиии българи и го доказват всеки Божи ден!!!
13
7
 
10
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Ваксините на Пфайзер ви отслабват имунитета с до 6 пъти и това е ФАКТ!Този дълъг ковид и хроничните заболявания с в следствие на ваксината събудете сее!След 1-2 години ще има масов мор но не от ковид а от био-оръжията наречени "ваксини"
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе... и в България ще има нещо... "дълго", но ще мине време, докато го усетят някои човечета.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава болест като "дълъг ковид" - има симуланти намерили лесно да получават пари правейки се на болни. Що примерно в Индия няма "дълъг ковид" - щото никой няма да им плати ако не бачкат.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха. "Компетентните" 4,6,7 и 9 ... вече се изходиха по проблема.
9
20
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Баш, баш... Последици от Астра Зенека, втория цикъл на ваксинация на повечето хора завърши оня ден, дето се казва. А симптомите и дългия КОВИД не ти ги полелавам. Те продължават ГОДИНИ. Доста от преди изобщо да започне някаква ваксинация. Относно ваксините- с 2 дози съм от април, а приятели, родители, роднини- от януари в САЩ. Никой няма каквито и да е оплаквания.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Картинката е ясна. Лабораторен вирус да изчисти малко ненужната обслужваща класа, която е в тотална тежест на икономика и общество. Развитите държави ваксинират наред всички, а опашкарите- бягат като дявол от тамян. Това е и целта. Да останат само силните нации и кадърните хора.
7
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последствията от ваксините. Но това никой няма да ви го каже. След една година ще има бум на дълъг ковид до края на света. Точно както си го мислех това става. Надявах се да греша но се оказах прав.