Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни

Немалка част от тях са преболедували вируса
25 юли 2021 15:00, Александър Попов
271
Над 40% не смятат да се ваксинират, причините са комплексни
Снимка: БГНЕС

На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас.

Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Още по темата
Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но, както се вижда, практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас.

Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: ваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 95Не само от неваксинираните треа се пазите, а и от мечки, вълци, полски мишки, както и от международното положение. А - и носете сепо два презерватива като дойде бил тец да ви такова
84
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че са прости..да си плащат лечението ако после са с Корона
83
20
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Само много моля неваксинираните да се обозначат някак хем да се похвалят, хем да ги знаем да се пазим и хем да са последна дупка на кавала за лечение, че предстои да се изпозаразят.....
82
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са над 40%, а са над 60%. И причината е, че е рисково, защо още няма одобрена ваксина, и няма смисъл. Ваксинираните и боледуват, и разнасят зараза. А заболяването не е от опасните.
81
3
 
10
 
! Отговори
Аре Чао преди 2 години
Отивам на средиземноморска почивка за повече от месец, като се върна, ще видя как сте, малко ще си почина от истериите ви.
80
13
 
4
 
! Отговори
Анонин преди 2 години
На българския *** не знам как му звучи в главата, че някой все го минава, ще го чипира, защото в много ценен с професия чистач и пазач. Изобщо колодата от *** сте безкрайни като гледам и слави избрахте. Браво.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново данни, валидни за 1010 човека, но не и за българите като цяло.
78
3
 
22
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Изкарах ковид края на март, началото на април. Имам антитела, колкото имат по-малко от 7% от ваксинираните. За какво да се ваксинирам???
77
2
 
24
 
! Отговори
Observer преди 2 години
Азе съм шоп и не вервам много, много. Евреите са казли, знай че кой каквото и да ти говори става въпрос само за пари. На тях в това отношение може да се вярва на 100%. Така че айде да поизчакаме с ваксините пък след време ще видим има ли ефект от тях или не. То е ясно че тая пандемия я надуха като балон за да може да се направят безумно много пари с тия ваксини. Ама дали е само финансова облага??? Паживьом-увидем.
76
5
 
26
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Не се васкинирам, па ако ще и турско да е.
75
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирос нема. Умират пътници.
74
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата с различните ваксини са проверени. Още не е научно, затова приемаме като конспирация. Но ще видите, злобни ваксърчета, скоро ще разберете защо. Ако направят ваксините задължителни, ще има насрещна реакция на мислещите хора. В момента съм в червена държава и истината за лъжите на герберите лъснаха.
73
18
 
7
 
! Отговори
ааа гут преди 2 години
хаха изпревариха ме с час антиваксърчетата , вият вече.Новата опорка, ваксините в Бг били различни от европейските. То и акъла им не е като на европейци. Вярват на шамани и знахари
72
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви комплексни причини. На последно място по икономически показатели, най-нисък стандарт, най-лошо образование, най-висока смъртност и съвсем естествено - най-нисък брой ваксинации. Има си връзка между тези неща. На българина му дай да ходи по врачки, да прави "врътки", да търка билетчета и да псува световната конспирация, Бил Гейт, Сорос и тем подобни. А всичко зависи от самия него!
71
3
 
23
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Вонята на омразата на ваксърите към не ваксинирани е не поносима какво сте там разсмърдяли нещо ви гложи отвътре, че да не сте минали и другите да повлечете таз няма да стане да ви е ясно жалки маргинални комплексари с провален живот. Някой да ви дал право да съдите кой какъв нима се мислите за нещо повече от Господ и Негова роля да си присвоите!!!
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, произведени за България, са различни. Приемете го като конспирация днес и след години ще стане факт. В другите държави на ЕС ваксините са други и хората нямат същите реакции.
69
5
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
НЗОК да отмени клиничната пътека за КОВИД. Умниците да се спасяват поединично.
68
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май наближава времето ,когато ще трябва да спасяваме света от неговите "спасители".Тяхнста крайна амбициозност става плашеща.Толкова много са си повярвали ,че са новите спасители.Няма пътна карта на живота.
67
1
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Турчинът от Бионтек ваксинира ли се? Моля за линк.
66
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите още не са надушили статията, гледайте след 18 ч днес какво ще стане, вой антиваксърски