Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна

Очакването е коронавирусът да става все по-опасен
29 юли 2021 21:20, Елка Василева
199
Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен.

Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд Георги Маринов пред bTV.

Още по темата

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".
 


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вишата раса на българите знае всичко. жалко че ковид ще я довърши.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либерастията (начело с памперса в САЩ) ще ви мамят с т.нар. Наука, както те я наричат, което няма нищо общо с истинската наука. Ще вадят от 9 кладенеца вода, за да ви заблудят да вярвате на тяхната селективна наука. Либерастията е РАК за ВСЯКО общество и трябва да се изкорени преди да е унищожила човешката раса както я познаваме.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясни сте ни като бял ден с пЛандемията ви! Спринцовките треа да шарят нон-стоп че да не падат печалбите. Когато правителствата се ограбят достатъчно, пЛандемията магически ще се стопи и изчезне.
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ефекта плацебо не е лечебен винаги ! След третата доза всички измамници ще бъдат рязко разконспирирани
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да се учудя, ако след 3-4 инжекции на ваксинираните, се окаже че имунитетът им е вече компрометиран. И ще се налага да ги боцкат през 3,6 месеца до края на живота им. Това би било тотален контрол.
176
1
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Как мислите, какъв е пси-профила на човек, забегнал отвъд океана, за да прекара живота си в лаборатория за биологични оръжия пет етажа под земята? Продаването на душата на Дявола "в името на науката" е отдавна разчепкан морален казус.
175
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обиновена хрема . Лекува се с витамин Ц и парцетамол. Забравете са предишния стар свят.Ще ни побъркат локдауни. Измислиха нови варианти за да ни държат заложници на собсвените ни правителства.Следващата стъпка е да ни забранят да ходим на работа. Децата на училище. Ще валират ресторантите и малкия бизнес.На всеки 3 м ще измислят нов щам, за да удължават забраните. А ваксинираните в един момент ще пукясът от дозите, които им бият уж да спасят света от ужасния вирус.
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хъм
173
0
 
2
 
! Отговори
до 154-ия тулуп преди 1 месец
Първо го изкарай леко пък после пиши,васкиниран ***.
172
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
споко, антиваксъри, никой не може да ни оспори мястото на най-див и най-*** народ в ЕС.
171
3
 
19
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 1 месец
Другари господа и другарки госпожи добре дошли в света на медицинската диктатура интересно е да се разбере колко време ще ви е необходимо да разберете че всичко се прави с цел да ви се отнеме свободата и най вече правото на живот. Между другото в сравнение с този режим другите които бяха по света са като детска игра!
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 170Не разбрахте ли че ще станат ваксини чак в далечната 2023
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странното е че в Англия процентът смъртни случаи засега е нисък. Т. е. засега изглежда че Астратансе справя. Да видию в Израел пфайзър дали ще удържи фронтът. Нали целта беше да няма тежки случаи а да е като настинка. Ако ваксините правят това са достатъчни добри.
168
2
 
5
 
! Отговори
Фф преди 1 месец
Да се спре пускането на мутациите. Най- накрая да се спре!Това трябва.
167
1
 
17
 
! Отговори
... преди 1 месец
Честито на всички ваксинирали се срешу короната... първите 2 игли са безплатни завсички, след това по 3 на всеки 6 месеца, легално зависими. Т-вирусът вече е тука, очакваме зомбитата :)
166
1
 
5
 
! Отговори
дфгдфг преди 1 месец
Вече знаят колко е заразен и колко е опасен ...дори знаят че нищо не спира делтата...въобще без да правят тестове и да събират данни....той компютъра им е казал....то така бе и с и ндийския и с британския щам...вече за тях не се говори те странно някак изчезнаха някъде...сега е модерен делтата....ииии леко пробутваме срещу някой друг лев идеята че старите ваксини не действат и трябва да се ваксинират отново....Докторчето да признае от къде си получава чековете от Фазера или Астрата.
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георги Маринов, боли ме швепса за грипчето.
164
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонименпример с ротарикс от преди дни... Бебе на 7 месеца с ротарикс повърна 2 пъти и се оправи. Дете на 2 и половина без ротарикс -> на системи за рехидратация, заради неспирно повръщане и диария.
163
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ефективността на ваксината в Израел клоняла към НУЛА. Как ли се чувствт всички набодени преди 6 месеца, които си мислеха, че за тях цирка свърши. Тепърва започва. Сега ще има трета, четвърта доза, а после ЩЕ ПЛАЩАТЕ следващата. Конспирации, а? Те повечето "конспирации" от преди година вече са факт!
162
1
 
43
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Казват им в лицето, че ваксините не работят, че ваксинирани или не вълна пак ще има. А помните ли, че в началото обещаваха, че ваксината ще спре пандемията и живота ще се върне към нормалния. Сега обещават, че ваксинираните ще изкарат по-леко ако се разболеят. Да, но при условие, че си поставят ваксина срещу новия вариант. Замислете се дали пак няма да се окаже лъжа. И да напомня, че производителя не дава никакви гаранции за безопасност на продукта. Иначе щеше да поеме евентуални обезщетения.